Kaszotto z burakami

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:27 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe kaszotto z burakami
Kaszotto z burakami
Wegetariańskie kaszotto z burakami to pyszne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Takie smaczne danie bez mięsa to idealny pomysł nie tylko na piątek.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Blendowanie 20 min
762 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Burak - 6 sztuk (630 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak (360 g)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Natka pietruszki (15 g)
  • Nasiona słonecznika (30 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, malakser

Przepis na kaszotto z burakami krok po kroku

Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj. Owiń w folię aluminiową.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 200 st. C.

Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.

Do garnka wlej 6 szklanek wody, dodaj łyżkę oleju, łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia.

Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut na małym ogniu. Nie mieszaj w trakcie. Po tym czasie zostaw kaszę pod przykryciem na 20 minut, by wciągnęła całą wodę.

Lekko ostudzone buraki obierz i pokrój w kostkę.

Przełóż buraki do malaksera. Dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, ząbek czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie zblenduj.

Ugotowaną kaszę wymieszaj z sosem buraczanym.

Rozłóż na talerze i podaj posypane natką pietruszką oraz pestkami słonecznika.

Jak oceniasz przepis na kaszotto z burakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat kaszotto z burakami

Wegetariańskie kaszotto z burakami to pyszne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Takie smaczne danie bez mięsa to idealny pomysł na obiad nie tylko w piątek.

Aby wykonać ten prosty przepis na kaszotto z burakami musisz upiec buraki i ugotować kaszę. Buraki umyj pod bieżącą wodą. Nie obieraj. Owiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w 200 st. C. Kaszę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlej 6 szklanek wody, dodaj łyżkę oleju, łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem przez 15-20 minut na małym ogniu. Nie mieszaj w trakcie. Po tym czasie zostaw kaszę pod przykryciem na 20 minut, by wciągnęła całą wodę. Lekko ostudzone buraki obierz i pokrój w kostkę. Przełóż buraki do malaksera. Dodaj mleczko kokosowe, sok z cytryny, ząbek czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie zblenduj. Ugotowaną kaszę wymieszaj z sosem buraczanym. Rozłóż na talerze i podaj posypane natką pietruszką oraz pestkami słonecznika.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kaszotto z burakami. Sam widzisz, że jest ono łatwe w przygotowaniu. Takie danie to najlepsze rozwiązanie, jeśli potrzebujesz smacznego, sycącego posiłku.

Buraki to jedne z bardziej popularnych warzyw w polskiej kuchni. Te okrągłe, czerwone warzywa korzeniowe kojarzą się głównie z przygotowaniem świątecznego barszczu, chłodnikiem lub surówką. To bardzo dobrze, że tak chętnie podajemy je naszym bliskim. Badania wskazują, że jest to warzywo o niesamowitych, leczniczych właściwościach. I zauważono to już prawie 4000 lat temu, gdy nad Morzem Śródziemnym buraki dzikie zyskiwały na swojej popularności. Wskazuje się, że pierwsza wersja buraka miała dość mizerny, cienki korzonek. Około XVI wieku we Włoszech udało się wyhodować buraka, takiego jak znamy dziś. Z czasem powstało również kilka odmian buraków, w tym pastewne, ćwikłowe czy cukrowe.

Buraki ze względu na ich bogactwo w czerwony barwnik- betaninę, to bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Wskazuje się, że mogą być one warzywem najskuteczniej zapobiegającym rozwojowi nowotworów. Są również bogatym źródłem kwasu foliowego, który oprócz wspomagania rozwoju wad płodu, zwiększa usuwanie z krwi homocysteiny. To zaś ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób serca. Pomimo dość wysokiego indeksu Glikemicznego buraki polecane są dla dzieci i kobiet w ciąży. 100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Alergeny w kaszotto z burakami

Lista alergenów dla kaszotto z burakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak

Wartości odżywcze kaszotto z burakami

na 100g gotowej potrawy

100 g surowych buraków dostarcza około 44 kcal oraz 5 mg witaminy C.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
155.68
762.85
Białko (g)
4.39
21.50
Fenyloalanina (mg)
0.22
1.09
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
29.00
142.11
Węglowodany przyswajalne (g)
23.73
116.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.27
25.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
3.05
14.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.03
5.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.03
9.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.14
5.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
4.34
Cholesterol (mg)
2.99
14.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A (µg (mcg))
11.99
58.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.14
20.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.02
0.09
Brak danych dla: mleczko kokosowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.26
30.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.48
7.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.90
293.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
68.01
333.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
103.40
506.65
Potas (mg)
264.54
1296.25
Wapń (mg)
44.87
219.85
Fosfor (mg)
140.38
687.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.32
197.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
5.75
Cynk (mg)
0.88
4.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.52
2.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotto z burakami 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszotto z burakami

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
630 g
6 sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.89
Za 630 g
Kasza jęczmienna pęczak
360 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 360 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Nasiona słonecznika
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
27.00