Jajka w sosie chrzanowym

Opublikowano: 23.09.2021 r., 22:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajka w sosie chrzanowym podane na eleganckim talerzu z ziemniakami.
Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym to świetny pomysł na danie pełne smaku i aromatu. Całość idealnie sprawdzi się na awaryjny posiłek, gdyż można je przygotować w kilka chwil.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
199 kcal
Kcal w porcji
173 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka (20 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% pół szklanki (125 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Koperek 1 pęczek (45 g)
  • Chrzan 4 łyżeczki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, rondelek

Przepis na jajka w sosie chrzanowym krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz.

W garnku podgrzej bulion i dodaj do niego śmietankę. Przelej odrobinę ciepłego płynu do szklanki, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i przelej do garnka. Odczekaj do zagotowania.

Sos dopraw posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, koperkiem i chrzanem. Dokładnie wymieszaj.

Gotowe jajka podawaj polane sosem.

Jak oceniasz przepis na jajka w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat jajek w sosie chrzanowym

Jajka w sosie chrzanowym to świetna opcja dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na pyszny, bezmięsny, ale naprawdę sycący obiad. To danie sprawdza się świetnie, gdyż charakteryzuje je wspaniały, nieco ostry smak, a udział jajka gwarantuje wysoką sytość. Idealnie sprawdzi się podany z ziemniakami i mizerią.

Przepis na jajka w sosie chrzanowym jest niezwykle łatwy, dlatego świetnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość nie zabiera też zbyt dużo czasu, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na szybki posiłek. To opcja idealna dla zabieganych, ale również osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka w sosie chrzanowym, tak by smakowało naprawdę wspaniale kluczem jest odpowiedni sos. Dobrze jest zadbać o właściwe przyprawy, bez nich całość nie będzie tak dobra. Wspaniale sprawdzi się w tym przepisie koperek, który ożywia danie i dodaje mu niesamowitej lekkości. Nie trzeba obawiać się zbyt dużej jego ilości w daniu. To zioło, które wspaniale komponuje się z sosami i jajkami.

To danie, które najlepiej smakuje na ciepło. Jajka zwykle kojarzą się tylko jako nudny dodatek w obiedzie, a w tym daniu grają pierwsze skrzypce. Ugotowane na twardo, wspaniale sprawdzają się w ciepłym i aromatycznym sosie. Można pokroić je na połówki, jeśli chce się wzmocnić dekoracyjny wygląd danie. Żółtka jaj wspaniale kontrastują z jasnym sosem i przyciągają wzrok. By całość tworzyła pełnowartościowy posiłek, wystarczy dodać do jaj ziemniaki, kaszę lub ryż, a także warzywa. Wspaniale sprawdzi się surówka z marchewki czy mizeria. Taki posiłek będzie pełnowartościowy, a także bardzo sycący. To idealna alternatywa dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć mięso na co dzień. Jajka dostarczają wielu witamin, składników mineralnych, dlatego powinny pojawiać się w menu.

To danie, które świetnie sprawdzi się na wielkanoc. Jajka są wyborem numer jeden na święta, a ta wersja jest pyszna i niezwykle sycąca. Na pewno skradnie serca wszystkim miłośników aromatycznych dań. To idealny pomysł na pyszne jajka w sosie. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Alergeny w jajkach w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla jajek w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze jajek w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie pełne białka, które będzie świetną alternatywą dla mięsnego obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(173g)
Energia (kcal)
115.06
199.06
Białko (g)
4.93
8.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(173g)
Węglowodany (g)
5.02
8.68
Węglowodany przyswajalne (g)
4.51
7.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
0.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(173g)
Tłuszcz (g)
8.38
14.50
Tłuszcze nasycone (g)
6.56
11.35
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
3.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.20
2.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
1.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
115.27
199.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(173g)
Witamina A (µg (mcg))
78.27
135.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.48
12.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.58
85.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
0.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.03
48.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
39.21
67.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(173g)
Sód (mg)
177.55
307.16
Potas (mg)
143.90
248.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
39.13
67.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
75.23
130.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.26
19.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
1.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
0.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jajek w sosie chrzanowym 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajek w sosie chrzanowym

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka ziemniaczana
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Chrzan
40 g
4 łyżeczki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 40 g
Koszt składników
37.50