Potrawy z chrzanem - polecane przepisy
-
Sos chrzanowy
Sosy na gorąco to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dobry sos jest dopełnieniem pysznego, domowego obiadu. Jednym z popularniejszych …
5 + 10 min łatwy 6 -
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa jest pyszną i naprawdę sycącą potrawą, która idealnie nadaje się na świąteczny stół. Będzie świetną alternatywą dla żurku …
25 + 60 min łatwy 5 766 kcal -
Surówka z marchewki z chrzanem
Jeśli tradycyjna surówka z marchewki już Ci się przejadła lub po prostu wolisz bardziej wyrazisty smak to mamy przepis idealny …
10 min łatwy 2 195 kcal
Potrawy z chrzanem - pozostałe przepisy
-
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem charakteryzuje się pysznym smakiem. Smak ten zawdzięcza dodanemu chrzanowi. Ser żółty i szynka …
10 min łatwy 4 390 kcal -
Ćwikła z chrzanem
Ćwikła z chrzanem jest przepysznym dodatkiem, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Buraki połączone z chrzanem to wspaniały duet, …
25 + 40 min łatwy 10 53 kcal -
Ozory w sosie chrzanowym
Ozory w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę. Ozory można podać także jako dodatek do obiadu w …
20 + 60 min łatwy 5 515 kcal -
Schab w sosie chrzanowym
Pyszny schab w sosie chrzanowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 4 303 kcal -
Chrzan z jajkiem
Genialny domowy chrzan z jajkiem i śmietaną na święta. Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia. Chrzan tarty z jajkiem gotowanym …
20 min łatwy 8 -
Polędwica w sosie chrzanowym
Polędwica w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Chrzan tarty ma wyrazisty, lekko piekący smak. …
10 + 20 min łatwy 6
-
Ozory wieprzowe
Ozory wieprzowe to pomysł na idealny i prosty obiad dla wszystkich miłośników podrobów. To mięso delikatne i bardzo smaczne, które …
25 + 90 min łatwy 4 -
Sos cumberland
Sos cumberland to zimny sos idealny do mięs. Często podawany jest na wielkanocnym stole. Ten prosty przepis na sos cumberland …
20 + 10 min łatwy 9 -
Ćwikła z chrzanem do słoików
Ćwikła z chrzanem do słoików to doskonała propozycja na pyszną ćwikłę na zimę. Ostra ćwikła jest tradycyjnym dodatkiem do mięs …
30 min łatwy 10 43 kcal -
Barszcz biały wielkanocny
Barszcz biały wielkanocny to pyszna zupa na śniadanie świąteczne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
20 + 50 min łatwy 20 381 kcal
-
Zupa chrzanowa z jajkiem
Prosty przepis na świąteczną zupę chrzanową z jajkiem i z kiełbasą. Pełna pysznych dodatków takich jak ziemniaki i boczek. Dzięki …
20 + 30 min łatwy 6 -
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso w kremowym sosie. Polędwiczki są mięsem bardzo delikatnym …
20 + 20 min łatwy 5 -
Żurek na żeberkach
Żurek na żeberkach bardzo często gości na naszych stołach. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Tę zupę można jeść …
55 + 80 min łatwy 7 1015 kcal -
Pasta jajeczna z twarogiem
Pasta jajeczna z twarogiem to prosty pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Taka pasta idealnie nadaje się do kanapek, ale …
15 + 10 min łatwy 5 185 kcal -
Buraczki z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na smaczne, domowe przetwory. Ćwikła z chrzanem świetnie sprawdzi się na święta …
30 + 60 min łatwy 5 -
Surówka z buraków surowych
Surówka z buraków surowych to pyszna i zdrowa surówka, którą wykonasz w kilka minut. Potrzebujesz dodatkowo cebuli i jabłka by …
15 min łatwy 4
-
Pasta jajeczna z chrzanem
Pasta jajeczna z chrzanem to pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. …
15 + 12 min łatwy 3 209 kcal -
Pulpety w sosie porowym
Pulpety w sosie porowym to dobry pomysł na obiad. Takie pulpety są naprawdę dobre, a sos porowy jest zdecydowanie rzadziej …
50 + 40 min łatwy 4 401 kcal -
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Podroby to dobry sposób na tani …
20 + 50 min łatwy 5 528 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-chrzanowym
Bardzo smaczne eskalopki w sosie śmietanowym z chrzanem podane z kaszą gryczaną oraz ogórkiem kiszonym to świetny pomysł na wykorzystanie …
0 min łatwy 2 571 kcal
-
Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym
Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku …
30 min łatwy 2 451 kcal -
Schab ze śliwką w sosie chrzanowym
Kolejna wersja schabu ze śliwką – podawany do niego jest przepyszny sos chrzanowy. Sos chrzanowy stanowi świetne przełamanie w całej …
10 + 80 min łatwy 10 233 kcal
Potrawy z chrzanem - zbiór przepisów na wyjątkowe potrawy z dodatkiem chrzanu
Chrzan znamy głównie jako ostrą przyprawę do mięsa. Chrzan króluje na stole głównie na Wielkanoc, kiedy podaje się sos chrzanowy, zupy chrzanowe, roladki z jajkiem i chrzanem, czy marchew z chrzanem. Surówki z chrzanem jak ćwikła lub marchewka z chrzanem tracą popularność. Warto jednak stosować chrzan w kuchni, gdyż ma on wiele wartości prozdrowotnych. Doradzamy jakie potrawy można zrobić z chrzanem. Wyjaśniamy czym różni się polski chrzan pospolity od chrzanu japońskiego.
Potrawy z chrzanem w kuchni polskiej i światowej
Jakie potrawy można zrobić z chrzanem
Chrzan jest rośliną z rodziny kapustowatych i rośnie naturalnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Uprawiany był od XI wieku jako roślina lecznicza. Później znalazł zastosowanie w kuchni jako dodatek do sosów. Korzeń chrzanu ma niezwykle ostry smak i intensywny zapach. Dlatego też stosuje się go głównie jako ostry dodatek do mięsa. Natomiast liście chrzanu dodaje się do kiszenia ogórków. Od wieków stosowano liście chrzanu jako środek konserwujący i owijano nimi mięso, masło i sery, aby dłużej zachowały świeżość.
Chrzan zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin. Posiada dużo witaminy C. Działa grzybobójczo, bakteriobójczo i wirusobójczo. Ma również silne działanie przeciwnowotworowe. Chrzan, podobnie jak czosnek, uważany jest za naturalny antybiotyk. Z chrzanu robi się syrop na przeziębienie i okłady na reumatyzm.
Główne zastosowanie chrzanu w kuchni polskiej:
- dodatek do kanapek z wędliną,
- sos chrzanowy,
- ćwikła jako surówka,
- dodatek do zup,
- twarożek na śniadanie.
W kuchni polskiej chrzan zajmuje poczesne miejsce w czasie świąt wielkanocnych, kiedy to podaje się go na stole oraz do wielu potraw.
Czy chrzan pospolity i japoński chrzan to ta sama roślina
Na świecie coraz bardziej popularny staje się zielony japoński chrzan, czyli wasabi. Co ciekawe, wasabi nie jest chrzanem, mimo że roślina ta również jest spokrewniona z kapustą. Japoński chrzan wasabi rośnie w wodzie, zaś do celów kulinarnych stosuje się kłącze. Uprawa wasabi jest trudna i kosztowna, dlatego też stanowi on bardzo drogą przyprawę.
Zielony japoński chrzan wasabi pełni ważną rolę w kuchni japońskiej. Wasabi zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Poprawia wzrok, korzystnie działa na odporność, poprawia trawienie i pomaga przy zatruciach. Działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo.
Pastę wasabi robi się przez utarcie kłącza na proszek i połączenie z wodą. Jest ona niezwykle ostra, dlatego też do dań dodaje się małe ilości. W Japonii wasabi służy głównie do przyprawiania sushi. Świetnie pasuje do mięsa i ryb. Robi się z niego również ostre sosy.
Przepisy na dania z chrzanem
Świąteczne potrawy z chrzanem na Wielkanoc i na imprezy
Chrzan pełni ważną rolę w czasie świąt wielkanocnych, podczas których na stole pojawia się pod różnymi postaciami. Tradycyjnie podczas tych i innych świąt na stół podaje się sos chrzanowy rozcieńczony ze śmietaną, która doskonale łagodzi jego smak. Sosem chrzanowym okrasza się mięsa i wędliny.
Gotowy tarty chrzan można bez trudu kupić. Jednak znacznie zdrowszy jest świeży chrzan utarty samodzielnie. Jednak z uwagi na ostry zapach, tarcie chrzanu nie obywa się bez łzawiących oczu. Chrzan możemy utrzeć samodzielnie na tarce lub przy pomocy robota kuchennego, wyciskarki wolnoobrotowej lub maszynki do mięsa. Utarty chrzan doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i zalewamy wrzątkiem. Następnie umieszczamy go w słoiku mocno ubijając. Chrzan można przechowywać w lodówce około miesiąca. Aby złagodzić smak chrzanu dodajemy utarte jabłka, kwaśną śmietanę lub żurawinę.
Popularnym daniem świątecznym w Polsce jest ćwikła, czyli utarte, gotowane buraczki z chrzanem. W zależności od tego czy utrzemy buraczki na tarce o dużych lub małych oczkach, ćwikła sprawdzi się jako surówka do obiadu lub jako pasta do chleba. Gotowane buraczki ścieramy na tarce i łączymy z chrzanem. Doprawiamy cukrem, solą i octem winnym.
Na Wielkanoc robimy również sos chrzanowy z jajkiem, który świetnie pasuje do mięsa. Jajka na twardo rozdrabniamy, łączymy z chrzanem i śmietaną. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Klasycznym daniem wielkanocnym są również zupy z chrzanem.
Na Śląsku daniem, który poprawia trawienie po obfitym obiedzie, jest rodzaj budyniu z chrzanu. Świeżo utarty chrzan gotujemy. Dodajemy do niego jajka roztrzepane w mleku. Powstaje wówczas pyszna zupa o konsystencji budyniu.
Jajka stanowią podstawę i symbol świąt wielkanocnych, zaś chrzan świetnie do nich pasuje. Wielkanocne jajka z chrzanem to prosta, szybka i smaczna przekąska. Wystarczy pokroić jajka na twardo na 4 cząstki i oprószyć je świeżo startym chrzanem. Dla osób, które lubią łagodniejsze smaki możemy zrobić sos chrzanowy z dodatkiem śmietany. Świetnym daniem na Wielkanoc i każdą imprezę są roladki z szynki i jajka. Jajka na twardo owijamy szynka posmarowaną sosem chrzanowym.
Przepisy na potrawy z chrzanem na śniadanie
Obok majonezu, musztardy i ketchupu, tarty chrzan stanowi popularną przyprawę do mięsa. Niestety ta popularna niegdyś przyprawa odchodzi w zapomnienie, gdyż wolimy delikatniejsze smaki. Chrzan świetnie pasuje do wędlin i sprawia, że kanapka szczypie w język.
Twarożek z chrzanem i rzodkiewką sprawdza się jako samodzielne danie na śniadanie lub jako pasta do pieczywa. Ostry smak można złagodzić przez dodanie śmietany lub jogurtu.
Idealnym daniem na śniadanie jest prosta, smaczna i zdrowa pasta chrzanowa do kanapek. Jajka na twardo miksujemy ze śmietaną i chrzanem. Pastę doprawiamy majonezem i posiekanym szczypiorkiem.
Przepisy na chrzan do obiadu
Kiedyś popularnym daniem na postny obiad w piątek były jajka na twardo z ziemniakami i sos chrzanowy. Dziś danie to nieco odeszło w niepamięć. Natomiast nadal często stosuje się sos chrzanowy. Chrzan pełni też rolę surówki do obiadu jak buraczki z chrzanem, czy marchew z chrzanem.
Dla wegetarian świetną propozycją jest smaczna, łatwa i szybka do zrobienia zupa chrzanowa. Zupę tę można zrobić również z mięsem, na przykład z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Chrzan dodajemy również do żurku.
Smaczna sałatka i surówka z chrzanem
Prócz klasycznej surówki jaką jest ćwikła, chrzan świetnie pasuje również do sałatki jajecznej. Sałatka jest prosta, smaczna i łatwa do zrobienia. Jajka na twardo kroimy na kawałki i łączymy z ogórkiem kiszonym, zielonym groszkiem i kukurydzą. Sos do sałatki robimy z majonezu zmieszanego z chrzanem. Aby sałatka była bardziej sycąca możemy dodać kawałki kurczaka.
Nie tylko buraczki pasują do chrzanu, lecz także marchew, która nabiera szczególnego smaku. Marchewka z chrzanem stanowi świetną i łatwą do zrobienia surówkę do obiadu. Wystarczy zetrzeć na tarce świeżą marchewkę i połączyć ją ze śmietaną i chrzanem.