Potrawy z chrzanem

potrawy z chrzanem

Chrzan jest popularną rośliną rosnącą w Europie, Azji i Ameryce. Uprawa jest tania i łatwa, dlatego też chrzan gości od dawna w kuchni ludowej. Chrzan świetnie pasuje do jajek, dlatego też stał się podstawą wielu dań na Wielkanoc, jak sos chrzanowy, roladki z jajkiem i szynka, czy zupa chrzanowa. W kuchni polskiej popularna jest ćwikła, czyli buraczki z chrzanem jadane jako surówka do obiadu lub pasta do chleba. Klasyczną surówką do obiadu jest również marchewka z chrzanem. W kuchni używa się utarty korzeń chrzanu, który ma ostry smak. Liście chrzanu stosowano kiedyś do konserwowania żywności, obecnie zaś dodaje się je do kiszenia ogórków.

Najciekawsze przepisy w temacie potrawy z chrzanem

Przepisy w temacie potrawy z chrzanem

Potrawy z chrzanem - zbiór przepisów na wyjątkowe potrawy z dodatkiem chrzanu

Chrzan znamy głównie jako ostrą przyprawę do mięsa. Chrzan króluje na stole głównie na Wielkanoc, kiedy podaje się sos chrzanowy, zupy chrzanowe, roladki z jajkiem i chrzanem, czy marchew z chrzanem. Surówki z chrzanem jak ćwikła lub marchewka z chrzanem tracą popularność. Warto jednak stosować chrzan w kuchni, gdyż ma on wiele wartości prozdrowotnych. Doradzamy jakie potrawy można zrobić z chrzanem. Wyjaśniamy czym różni się polski chrzan pospolity od chrzanu japońskiego.

Potrawy z chrzanem w kuchni polskiej i światowej

Jakie potrawy można zrobić z chrzanem

Chrzan jest rośliną z rodziny kapustowatych i rośnie naturalnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Uprawiany był od XI wieku jako roślina lecznicza. Później znalazł zastosowanie w kuchni jako dodatek do sosów. Korzeń chrzanu ma niezwykle ostry smak i intensywny zapach. Dlatego też stosuje się go głównie jako ostry dodatek do mięsa. Natomiast liście chrzanu dodaje się do kiszenia ogórków. Od wieków stosowano liście chrzanu jako środek konserwujący i owijano nimi mięso, masło i sery, aby dłużej zachowały świeżość.

Chrzan zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin. Posiada dużo witaminy C. Działa grzybobójczo, bakteriobójczo i wirusobójczo. Ma również silne działanie przeciwnowotworowe. Chrzan, podobnie jak czosnek, uważany jest za naturalny antybiotyk. Z chrzanu robi się syrop na przeziębienie i okłady na reumatyzm.

Główne zastosowanie chrzanu w kuchni polskiej:

  • dodatek do kanapek z wędliną,
  • sos chrzanowy,
  • ćwikła jako surówka,
  • dodatek do zup,
  • twarożek na śniadanie.

W kuchni polskiej chrzan zajmuje poczesne miejsce w czasie świąt wielkanocnych, kiedy to podaje się go na stole oraz do wielu potraw.

Czy chrzan pospolity i japoński chrzan to ta sama roślina

Na świecie coraz bardziej popularny staje się zielony japoński chrzan, czyli wasabi. Co ciekawe, wasabi nie jest chrzanem, mimo że roślina ta również jest spokrewniona z kapustą. Japoński chrzan wasabi rośnie w wodzie, zaś do celów kulinarnych stosuje się kłącze. Uprawa wasabi jest trudna i kosztowna, dlatego też stanowi on bardzo drogą przyprawę.

Zielony japoński chrzan wasabi pełni ważną rolę w kuchni japońskiej. Wasabi zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Poprawia wzrok, korzystnie działa na odporność, poprawia trawienie i pomaga przy zatruciach. Działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo.

Pastę wasabi robi się przez utarcie kłącza na proszek i połączenie z wodą. Jest ona niezwykle ostra, dlatego też do dań dodaje się małe ilości. W Japonii wasabi służy głównie do przyprawiania sushi. Świetnie pasuje do mięsa i ryb. Robi się z niego również ostre sosy.

Przepisy na dania z chrzanem

Świąteczne potrawy z chrzanem na Wielkanoc i na imprezy

Chrzan pełni ważną rolę w czasie świąt wielkanocnych, podczas których na stole pojawia się pod różnymi postaciami. Tradycyjnie podczas tych i innych świąt na stół podaje się sos chrzanowy rozcieńczony ze śmietaną, która doskonale łagodzi jego smak. Sosem chrzanowym okrasza się mięsa i wędliny.

Gotowy tarty chrzan można bez trudu kupić. Jednak znacznie zdrowszy jest świeży chrzan utarty samodzielnie. Jednak z uwagi na ostry zapach, tarcie chrzanu nie obywa się bez łzawiących oczu. Chrzan możemy utrzeć samodzielnie na tarce lub przy pomocy robota kuchennego, wyciskarki wolnoobrotowej lub maszynki do mięsa. Utarty chrzan doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny i zalewamy wrzątkiem. Następnie umieszczamy go w słoiku mocno ubijając. Chrzan można przechowywać w lodówce około miesiąca. Aby złagodzić smak chrzanu dodajemy utarte jabłka, kwaśną śmietanę lub żurawinę.

Popularnym daniem świątecznym w Polsce jest ćwikła, czyli utarte, gotowane buraczki z chrzanem. W zależności od tego czy utrzemy buraczki na tarce o dużych lub małych oczkach, ćwikła sprawdzi się jako surówka do obiadu lub jako pasta do chleba. Gotowane buraczki ścieramy na tarce i łączymy z chrzanem. Doprawiamy cukrem, solą i octem winnym.

Na Wielkanoc robimy również sos chrzanowy z jajkiem, który świetnie pasuje do mięsa. Jajka na twardo rozdrabniamy, łączymy z chrzanem i śmietaną. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Klasycznym daniem wielkanocnym są również zupy z chrzanem.

Na Śląsku daniem, który poprawia trawienie po obfitym obiedzie, jest rodzaj budyniu z chrzanu. Świeżo utarty chrzan gotujemy. Dodajemy do niego jajka roztrzepane w mleku. Powstaje wówczas pyszna zupa o konsystencji budyniu.

Jajka stanowią podstawę i symbol świąt wielkanocnych, zaś chrzan świetnie do nich pasuje. Wielkanocne jajka z chrzanem to prosta, szybka i smaczna przekąska. Wystarczy pokroić jajka na twardo na 4 cząstki i oprószyć je świeżo startym chrzanem. Dla osób, które lubią łagodniejsze smaki możemy zrobić sos chrzanowy z dodatkiem śmietany. Świetnym daniem na Wielkanoc i każdą imprezę są roladki z szynki i jajka. Jajka na twardo owijamy szynka posmarowaną sosem chrzanowym.

Przepisy na potrawy z chrzanem na śniadanie

Obok majonezu, musztardy i ketchupu, tarty chrzan stanowi popularną przyprawę do mięsa. Niestety ta popularna niegdyś przyprawa odchodzi w zapomnienie, gdyż wolimy delikatniejsze smaki. Chrzan świetnie pasuje do wędlin i sprawia, że kanapka szczypie w język.

Twarożek z chrzanem i rzodkiewką sprawdza się jako samodzielne danie na śniadanie lub jako pasta do pieczywa. Ostry smak można złagodzić przez dodanie śmietany lub jogurtu.

Idealnym daniem na śniadanie jest prosta, smaczna i zdrowa pasta chrzanowa do kanapek. Jajka na twardo miksujemy ze śmietaną i chrzanem. Pastę doprawiamy majonezem i posiekanym szczypiorkiem.

Przepisy na chrzan do obiadu

Kiedyś popularnym daniem na postny obiad w piątek były jajka na twardo z ziemniakami i sos chrzanowy. Dziś danie to nieco odeszło w niepamięć. Natomiast nadal często stosuje się sos chrzanowy. Chrzan pełni też rolę surówki do obiadu jak buraczki z chrzanem, czy marchew z chrzanem.

Dla wegetarian świetną propozycją jest smaczna, łatwa i szybka do zrobienia zupa chrzanowa. Zupę tę można zrobić również z mięsem, na przykład z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Chrzan dodajemy również do żurku.

Smaczna sałatka i surówka z chrzanem

Prócz klasycznej surówki jaką jest ćwikła, chrzan świetnie pasuje również do sałatki jajecznej. Sałatka jest prosta, smaczna i łatwa do zrobienia. Jajka na twardo kroimy na kawałki i łączymy z ogórkiem kiszonym, zielonym groszkiem i kukurydzą. Sos do sałatki robimy z majonezu zmieszanego z chrzanem. Aby sałatka była bardziej sycąca możemy dodać kawałki kurczaka.

Nie tylko buraczki pasują do chrzanu, lecz także marchew, która nabiera szczególnego smaku. Marchewka z chrzanem stanowi świetną i łatwą do zrobienia surówkę do obiadu. Wystarczy zetrzeć na tarce świeżą marchewkę i połączyć ją ze śmietaną i chrzanem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto