Jak zrobić sos chrzanowy?

Jak zrobić sos chrzanowy
Jak zrobić sos chrzanowy
ikona podziel się
Opublikowano: 17.05.2023 r., 12:26 | Autor: Magda Panek

Aby przygotować sos chrzanowy na zimno:

  1. Przygotuj:
  2. łyżki śmietany 12%,
  3. łyżkę majonezu,
  4. łyżeczkę octu winnego,
  5. płaską łyżką chrzanu tartego,
  6. sól i pieprz.
  7. Do miski wlej śmietanę, dodaj majonez, ocet, chrzan tarty oraz szczyptę soli, oraz pieprzu.
  8. Składniki dokładnie wymieszaj.
  9. Gotowy sos podawaj jako dodatek do dań.

Aby zrobić sos chrzanowy na ciepło:

  1. Przygotuj:
  2. łyżki chrzanu tartego,
  3. łyżki masła,
  4. łyżki maki pszennej,
  5. szklankę bulionu,
  6. szklankę śmietany 18%,
  7. przyprawy.
  8. W garnku zagotuj bulion.
  9. Do śmietany w miseczce dodaj odrobinę bulionu, wymieszaj i dodaj do pozostałego bulionu.
  10. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i przygotuj zasmażkę.
  11. Następnie do zasmażki stopniowo dodawaj bulion ze śmietaną i dokładnie wymieszaj składniki.
  12. Do sosu dodaj chrzan tarty, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  13. Sos zagotuj, zdejmij z ognia i pozostaw do zgęstnienia.

Jak zrobić sos chrzanowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Sos chrzanowy to sos, który możesz podać na ciepło lub na zimno. W dalszej części dowiesz się, w jaki sposób przygotować sos chrzanowy w dwóch wersjach. W dalszej części dowiesz się, jak się robi prosty sos musztardowy na dwa sposoby. Smaczny sos na bazie chrzanu świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, można go podać także z dodatkiem jajek. Prosty przepis na sos chrzanowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A więc jak zrobić sos chrzanowy? Domowy sos chrzanowy możesz przygotować na ciepło oraz na zimno. Sos na ciepło będzie stanowił doskonały dodatek do dań obiadowych, natomiast sos na zimno możesz wykorzystać jako dodatek do jajek.

Aby przygotować sos chrzanowy na zimno przygotuj 4 łyżki śmietany 12%, 1 łyżkę majonezu, 1 łyżeczkę octu winnego, 1 płaską łyżką chrzanu tartego oraz sól i pieprz. Do miski wlej śmietanę, dodaj majonez, ocet, chrzan tarty oraz szczyptę soli, oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Do sosu możesz dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowy sos podawaj z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo lub jako dodatek do kanapek z wędlinami.

Aby zrobić sos chrzanowy na ciepło przygotuj 4 łyżki chrzanu tartego, 2 łyżki masła, 2 łyżki maki pszennej, 2 szklankę bulionu, 1 szklankę śmietany 18% oraz przyprawy. W garnku zagotuj bulion. Do śmietany w miseczce dodaj odrobinę bulionu, wymieszaj i dodaj do pozostałego bulionu. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i przygotuj zasmażkę. Następnie do zasmażki stopniowo dodawaj bulion ze śmietaną i dokładnie wymieszaj składniki. Do sosu dodaj chrzan tarty, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sos zagotuj, zdejmij z ognia i pozostaw do zgęstnienia.

Chrzan najczęściej wykorzystywany jest w okresie świąt wielkanocnych do przygotowania pysznych potraw. Dodatkowo wykorzystuje się go do przygotowania przetworów na zimę (np. jako dodatek do ogórków kiszonych). Chrzan ma charakterystyczny, delikatnie ostry smak. Chrzan stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Produkt ten posiada niski indeks glikemiczny oraz cechuje się niską kalorycznością. Do składników odżywczych obecnych w korzeniu chrzanu możemy zaliczyć potas, magnez, fosfor, wapń, kwas foliowy oraz witaminę C.

Podsumowując szybki w przygotowaniu sos z tartym chrzanem ze słoiczka stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Najlepszy sos przygotujesz na zimno oraz na ciepło. Sos na ciepło będzie stanowił doskonały dodatek do mięsa oraz jajek na twardo, można go podać jako dodatek do ziemniaków lub podczas świąt wielkanocnych jako dodatek do białej kiełbasy. Natomiast sos na zimno sprawdzi się jako dodatek do jajek. Sos przygotowywany w domu jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Produkty do przygotowania sosu chrzanowego dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto