Jajka w sosie chrzanowym
- Jajko (4 szt.)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (20 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Koperek - 1 pęczek (45 g)
- Chrzan - 4 łyżeczki (40 g)
Przepis na jajka w sosie chrzanowym krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je i obierz.
W garnku podgrzej bulion i dodaj do niego śmietankę. Przelej odrobinę ciepłego płynu do szklanki, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i przelej do garnka. Odczekaj do zagotowania.
Sos dopraw posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, koperkiem i chrzanem. Dokładnie wymieszaj.
Gotowe jajka podawaj polane sosem.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat jajek w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym to świetna opcja dla wszystkich osób, które szukają inspiracji na pyszny, bezmięsny, ale naprawdę sycący obiad. To danie sprawdza się świetnie, gdyż charakteryzuje je wspaniały, nieco ostry smak, a udział jajka gwarantuje wysoką sytość. Idealnie sprawdzi się podany z ziemniakami i mizerią.
Przepis na jajka w sosie chrzanowym jest niezwykle łatwy, dlatego świetnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość nie zabiera też zbyt dużo czasu, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na szybki posiłek. To opcja idealna dla zabieganych, ale również osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka w sosie chrzanowym, tak by smakowało naprawdę wspaniale kluczem jest odpowiedni sos. Dobrze jest zadbać o właściwe przyprawy, bez nich całość nie będzie tak dobra. Wspaniale sprawdzi się w tym przepisie koperek, który ożywia danie i dodaje mu niesamowitej lekkości. Nie trzeba obawiać się zbyt dużej jego ilości w daniu. To zioło, które wspaniale komponuje się z sosami i jajkami.
To danie, które najlepiej smakuje na ciepło. Jajka zwykle kojarzą się tylko jako nudny dodatek w obiedzie, a w tym daniu grają pierwsze skrzypce. Ugotowane na twardo, wspaniale sprawdzają się w ciepłym i aromatycznym sosie. Można pokroić je na połówki, jeśli chce się wzmocnić dekoracyjny wygląd danie. Żółtka jaj wspaniale kontrastują z jasnym sosem i przyciągają wzrok. By całość tworzyła pełnowartościowy posiłek, wystarczy dodać do jaj ziemniaki, kaszę lub ryż, a także warzywa. Wspaniale sprawdzi się surówka z marchewki czy mizeria. Taki posiłek będzie pełnowartościowy, a także bardzo sycący. To idealna alternatywa dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć mięso na co dzień. Jajka dostarczają wielu witamin, składników mineralnych, dlatego powinny pojawiać się w menu.
To danie, które świetnie sprawdzi się na wielkanoc. Jajka są wyborem numer jeden na święta, a ta wersja jest pyszna i niezwykle sycąca. Na pewno skradnie serca wszystkim miłośników aromatycznych dań. To idealny pomysł na pyszne jajka w sosie. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.
Alergeny w jajkach w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla jajek w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze jajek w sosie chrzanowym
To zdrowe danie pełne białka, które będzie świetną alternatywą dla mięsnego obiadu.
Energia i białka
(173g)
Węglowodany
(173g)
Tłuszcze
(173g)
Witaminy
(173g)
Składniki mineralne
(173g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.