Zupa porowa z ziemniakami

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:52 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa porowa w czarnej miseczce
Zupa porowa z ziemniakami
Zupa porowa z ziemniakami to najlepsza w smaku i sycąca zupa, która świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Ten prosty przepis na zupę porową z ziemniakami wykonasz w kilka minut.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 30 min
286 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Por - 4 sztuki (560 g)
  • Ziemniaki średnie - 4 sztuki (360 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Masło (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (80 g)
  • Sos sojowy (10 ml)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, czosnek, gałka muszkatołowa, pieprz biały
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na zupę porową z ziemniakami krok po kroku

Od pora odkrój zieloną część i pozostały kawałek pokrój na cienkie plasterki.

Na dużej patelni rozpuść masło z oliwą. Gdy się podgrzeją, wrzuć pora, dopraw solą i duś pod przykryciem. Uważaj, by pory nie zbrązowiały.

Dopraw przyprawami i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je na patelnię, gdzie wcześniej były pory i chwilę podsmażaj. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Następnie dodaj do garnka, gdzie znajdują się podduszone pory.

Wlej bulion i gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną.

Następnie dodaj śmietankę i całość dokładnie zblenduj na gładki krem.

Zupę podawaj z grzankami.

Jak oceniasz przepis na zupę porową z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat zupy porowej z ziemniakami

Zupa porowa z ziemniakami to najlepsza w smaku i sycąca zupa, która świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Ten prosty przepis na zupę porową z ziemniakami wykonasz w kilka minut. Wystarczy podsmażyć pora na maśle i oliwie, a następnie przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki i dodaj do pora. Wlej bulion, dopraw i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Teraz wystarczy już tylko dodać śmietankę i całość zmiksować. Już wiesz, jak zrobić zupę porową z ziemniakami, ale z czym można ją podać? Świetnie będą pasować grzanki z żółtym serem lub groszek ptysiowy. Ta szybka i łatwa zupa krem poleca się na obiad!

Ziemniaki zna każdy. Szczególnie w polskiej kuchni mają one bardzo mocno zakorzenione miejsce. Te niepozorne elementy korzenia pojawiły się na terenach Europy w 1567 roku wraz z hiszpańskimi żeglarzami wracającymi po podboju kraju Inków. Na początku ziemniaki miały raczej złą sławę- uznawano, że przyczyniają się do powstania trądu. W XIX wieku zyskały już taką popularność, że stały się podstawą żywienia prawie całego kontynentu europejskiego. Niektórzy badacze uważają nawet, że dzięki ziemniakom wzrosła znacząco populacja Europy. Wzrost uprawy ziemniaka miał jednak swoją ciemną stronę. Ze względu na to, że były one mało różnorodne genetycznie to były również mniej odporne na choroby. To przyczyniło się do zniszczenia 90% zbiorów ziemniaków i wielkiego głodu w Irlandii, a tym samym zmniejszenia populacji tego kraju przez śmierć i emigrację mieszkańców. Obecnie istnieje wiele odmian, a tym samym odporność tego warzywa jest znacznie większa.

W Polsce ziemniaki spotkamy pod nazwą kartofle, grule, pyry czy bulby. Bulwy to jedyne części jadalne, które bezpieczne są po obróbce termicznej.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest szczególnie ważna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.

Alergeny w zupie porowej z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy porowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy porowej z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
57.28
286.41
Białko (g)
1.05
5.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
7.71
38.53
Węglowodany przyswajalne (g)
6.83
34.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
4.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.68
13.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
7.91
Tłuszcze nienasycone (g)
1.10
5.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.76
3.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
1.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.05
5.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
31.86
159.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.08
35.42
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
1.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.27
16.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.21
101.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
328.29
1641.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
177.84
889.20
Potas (mg)
137.27
686.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.85
104.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
22.71
113.54
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.67
63.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
3.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.11
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy porowej z ziemniakami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy porowej z ziemniakami

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
560 g
4 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
7.47
Za 560 g
Ziemniaki średnie
360 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 360 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
80 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 80 g
Sos sojowy
10 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Koszt składników
65.00