Tort piernikowy
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mascarpone (500 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Czekolada biała (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Miód (130 g)
- Herbata czarna napar bez cukru (200 ml)
- Rum (100 ml)
- Pomarańcza - 1 duża sztuka (300 g)
Przepis na tort piernikowy krok po kroku
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj, aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku (2 żółtka pozostaw do masy).
Mąkę podziel na dwie porcje, przesiej pierwszą porcję mąki i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką z białkami, drugą porcje przesiej razem z kakao oraz przyprawą do piernika i również wymieszaj z masą białkową.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę na biszkopt i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt w piekarniku w otwartymi drzwiami.
Następnie przygotuj chrupkę z białej czekolady i orzechów włoskich. W garnku umieść wodę, na garnek postaw metalową miskę, w niej umieść połamaną czekoladę i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, do czekolady wlej 50 ml śmietany i dodaj orzechy, wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia, rozsmaruj cienko i włóż do lodówki.
W misce ubij 2 żółtka z miodem (pozostaw 50g miodu do sosu pomarańczowego), dodaj mascarpone i 150 ml śmietany, a także olejek rumowy. Składniki ubijaj, aż masa będzie sztywna.
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na paterze ułóż pierwszy z nich, nasącz go herbatą z rumem, posmaruj cienką warstwę kremu i wyłóż na niego chrupkę z białej czekolady.
Ciasto przykryj blatem ciasta, nasącz go i wyłóż 3/4 pozostałego kremu, przykryj ostatnim plackiem ciasta, nasącz go i rozsmaruj resztę masy, zaczynając od boków, wierzch ma być cienko posmarowany masą, możesz go udekorować kakao.
Tort schłodź w lodówce przez 12 godzin.
Ciasto podawaj z sosem pomarańczowym: pomarańcze wyfiletuj i podsmaż na patelni z 50 gramami miodu i 50 mililitrami rumu.
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto piernikowe
-
Piernik Thermomix
-
Piernik pomidorowy
-
Piernik przekładany
-
Chatka z piernika
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik z herbatą
-
Piernik alpejski
-
Piernik z dżemem
-
Szybki piernik na oleju
-
Piernik z powidłami śliwkowymi
-
Piernik długo dojrzewający
-
Piernik wegański
-
Piernik świąteczny
Więcej informacji na temat tortu piernikowego
Tort piernikowy to pyszny domowy wypiek przypominający w smaku pierniki. Jest słodki i kremowy, dodatek chrupki z białej czekolady dodatkowo dodaje mu chrupkiej tekstury. Przepis na tort piernikowy jest stosunkowo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Sprawdzony przepis wykonasz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, jajka, cukier, miód, przyprawa do piernika, kakao, serek mascarpone, śmietana kremówka 30%, biała czekolada, orzechy włoskie, aromat rumowy, pomarańcza oraz herbata i rum.
Jak zrobić tort piernikowy? Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku. Mąkę podziel na dwie porcje, przesiej pierwszą porcję mąki i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką, drugą porcje przesiej razem z kakao oraz przyprawą do piernika i również wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę na biszkopt i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt w piekarniku w otwartymi drzwiami. Następnie przygotuj chrupkę z białej czekolady i orzechów włoskich. W garnku umieść wodę, na garnek postaw metalową miskę, w niej umieść połamaną czekoladę i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, do czekolady wlej 50 ml śmietany i dodaj orzechy, wymieszaj i przełóż na papier do pieczenia, rozsmaruj cienko i włóż do lodówki. W misce ubij 2 żółtka z miodem, dodaj mascarpone i 150 ml śmietany, a także olejek rumowy, ubij aż masa będzie sztywna. Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na paterze ułóż pierwszy z nich, nasącz go herbatą z rumem, posmaruj cienką warstwę kremu i wyłóż na niego chrupkę z białej czekolady. Przykryj blatem ciasta, nasącz go i wyłóż 3/4 pozostałego kremu, przykryj ostatnim plackiem ciasta, nasącz go i rozsmaruj resztę masy, zaczynając od boków, wierzch ma być cienko posmarowany masą, możesz go udekorować kakao. Tort schłodź w lodówce przez 12 godzin. Podawaj z sosem pomarańczowym: pomarańcze wyfiletuj i podsmaż na patelni z 50 gramami miodu i 50 mililitrami rumu.
Podsumowując wspaniały świąteczny tort idealnie sprawdzi się na imprezę. Ciasto z kremem czekoladowym możesz podać jako deser lub aby uczcić czyjeś urodziny w boże narodzenie. Tort piernikowy z sosem z pomarańczy w rumie nie nadaje się dla dzieci. Aromat piernika i pomarańczy przywołuje magię świąt i rozgrzewa.
Alergeny w torcie piernikowym
Lista alergenów dla tortu piernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na tort piernikowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- aromat rumowy
Wartości odżywcze tortu piernikowego
Tort piernikowy to słodki i kaloryczny wypiek. Powinny go unikać osoby na dietach redukcyjnych oraz chorujące na cukrzycę. Domowe wypieki są pozbawione całkowicie konserwantów, dlatego stanowią dobrą alternatywę dla gotowych ciast.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.