Snikers na krakersach

Opublikowano: 19.04.2022 r., 18:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
snikers na krakersach
Snikers na krakersach
Niecodzienne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil bez pieczenia? To możliwe, poznaj mój przepis na snikers na krakersach i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 60 min
217 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mleko 2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (140 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Kajmak - 1 puszka (400 g)
  • Migdały - płatki - 1/2 szklanki (125 g)
  • Krakersy - 2 opakowania (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, okrągła forma do pieczenia, miska, rondelek, lodówka

Przepis na snikers na krakersach krok po kroku

Połowę mleka wlej do miski i wymieszaj z budyniem oraz mąką za pomocą rózgi.

Pozostałą ilość mleka wlej do rondelka i zagotuj delikatnie, dodaj masło i cukier.

Połącz ze sobą oby dwie masy i dokładnie wymieszaj.

Krakersy wyłóż na spodzie blachy do pieczenia, wlej połowę masy budyniowej.

Wyłóż kolejną warstwę krakersów i warstwę kremu.

Na końcu ciasto posmaruj masą kajmakową i posyp płatkami migdałów.

Odstaw ciasto do lodówki na minumum godzinę czasu.

Jak oceniasz przepis na snikers na krakersach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat snikersa na krakersach

Snikers na krakersach to doskonały pomysł na deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: mleko, mąkę pszenną, budyń o dowolnym smaku, jajko, masło, masę kajmakową, migdały w płatkach, krakersy.

W przepisie zostało użyte zwykłe mleko krowie, które możesz zastąpić wersją bez laktozy, pamiętaj, jednak, że to charakteryzuje się wyższą słodkością niż tradycyjne.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować wersję bezglutenową, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu, poradzi sobie z nim na pewno każdy, nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Zatem, jak zrobić snikersa na krakersach?

W pierwszej kolejności połowę mleka wlej do miski i wymieszaj z budyniem o dowolnym smaku oraz mąką za pomocą rózgi. Z doświadczenia wiem, że najlepiej sprawdza się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Pozostałą ilość mleka wlej do rondelka i zagotuj delikatnie na niewielkim ogniu, dodaj masło i cukier. Zostaw masę do ostudzenia, a następnie połącz je ze sobą i dokładnie wymieszaj. Krakersy wyłóż na spodzie blachy do pieczenia, wlej połowę masy budyniowej, następnie wyłóż kolejną warstwę krakersów i kremu. Na końcu ciasto posmaruj masą kajmakową i posyp płatkami migdałów. Będzie to piękne wykończenie ciasta. Tak przygotowaną słodkość odstaw do lodówki na około godzinę czasu.

Mój krem powstał z dodatkiem masy kajmakowej, jeśli jednak chcesz, śmiało możesz zastąpić ją masłem orzechowym. Wtedy masa nie będzie taka słodka, oby dwa te dodatki pasują do masy ciasta i pysznie komponują się z delikatnie słonymi krakersami.

Skoro już znasz przepis na snikersa na krakersach, śmiało przygotuj go w swoim domu.

W krótkim czasie Twoje pyszne ciasto będzie dobre do spożycia.

Alergeny w snikersie na krakersach

Lista alergenów dla snikersa na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • kajmak
    • Krakersy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Krakersy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy

Wartości odżywcze snikersa na krakersach

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
272.44
217.95
Białko (g)
5.16
4.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
28.02
22.42
Węglowodany przyswajalne (g)
26.62
21.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
16.06
12.85
Tłuszcze nasycone (g)
8.68
6.95
Tłuszcze nienasycone (g)
7.38
5.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.43
4.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
1.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.88
27.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
130.99
104.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.57
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.90
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
129.31
103.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.07
Ryboflawina (mg)
0.23
0.19
Niacyna (mg)
0.83
0.66
Foliany (µg (mcg))
12.70
10.16
Beta karoten (µg (mcg))
22.64
18.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
147.46
117.97
Potas (mg)
213.57
170.85
Wapń (mg)
132.14
105.71
Fosfor (mg)
144.67
115.73
Magnez (mg)
32.91
26.33
Żelazo (mg)
0.72
0.57
Cynk (mg)
0.71
0.57
Miedź (mg)
0.09
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny snikersa na krakersach 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania snikersa na krakersach

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Budyń (proszek)
140 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
3.50
Za 140 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Migdały - płatki
125 g
1/2 szklanki
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
11.72
Za 125 g
Krakersy
200 g
2 opakowania
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 200 g
Koszt składników
47.50