Przekąski na krakersach

przekąski na krakersach

Krakersy to małe, słone ciasteczka o lekkiej, kruchej strukturze, które idealnie nadają się do chrupania podczas chwil relaksu w domu lub w gronie znajomych. Krakersy świetnie smakują, dlatego też stały się nieodłącznym elementem imprez jako wytrawne herbatniki do zagryzania piwa. Krakersy służą także do tworzenia pysznych przystawek w postaci mini kanapeczek. Innym pomysłem na wykorzystanie krakersów są torty sałatkowe przekładane krakersami. Mini kanapeczki na krakersach robimy zwykle przy użyciu lekkich past kanapkowych. Ważną rolę odgrywa dekoracja, tak aby bufet pięknie wyglądał. Co ciekawe, na krakersach można tworzyć przekąski zarówno na słono, jak i na słodko.

Przekąski na krakersach - pomysły i przepisy na słodkie i słone przekąski na bazie krakersów

Jak zrobić szybkie i proste przekąski na imprezę, tak aby zachwycić gości smakami i pięknie zastawionym stołem? Świetny pomysł na imprezowe przystawki podsuwają nam krakersy. Te słone ciasteczka już same w sobie są pyszne do chrupania, zaś okraszone pastą kanapkową i pięknie udekorowane stanowią idealne rozwiązanie na szybki poczęstunek. Przedstawiamy szereg pomysłów jak wykorzystać krakersy na imprezie i doradzamy jakich składników użyć, aby kanapeczki na krakersach nie tylko smakowały gościom, lecz także zdobiły stół.

Jak wykorzystać krakersy jako zimne przystawki na imprezę

Pomysły na przekąski na krakersach

Krakersy to wytrawne ciasteczka, które zwykle jada się jako przegryzkę do piwa lub dań wytrawnych. Te słone, chrupiące i lekkie ciasteczka wspaniale smakują i doskonale nadają się na przekąskę imprezową lub do poczęstowania gości. Bardzo dobrze sprawdzają się jako baza na mini kanapeczki imprezowe. Nadają się również do robienia imprezowych koreczków oraz sałatek warstwowych w kształcie ciasta.

Krakersy znakomicie nadają się na imprezę, jak i na chwilę relaksu w domu. Są pyszne, dlatego lubimy je przegryzać na co dzień, szczególnie przed telewizorem. Warto jednak pamiętać, że jest to jedna z najbardziej niezdrowych przyjemności. Krakersy zawierają sól, cukier, dużo niezdrowych tłuszczy trans oraz sztucznych dodatków. Są bardzo kaloryczne i tuczące. Wydaje się, że te mini ciasteczka nie mogą znacząco wpłynąć na tuszę. Jednak ich zagryzanie bardzo wciąga i nawet się nie obejrzymy, gdy okazuje się że podczas filmu zjedliśmy ich bardzo dużo.

Najciekawsze pomysły na szybkie przekąski na krakersach

Mini kanapeczki - idealne, zimne przystawki na imprezę

Żadna impreza barowa nie może się obyć bez małych przekąsek. Zimne przystawki są idealne, gdy ludzie stoją i rozmawiają. Krakersy doskonale nadają się na bazę do kanapeczek. Przekąski na krakersach są lekkie, łatwe do zjedzenia oraz szybkie do zrobienia przed imprezą. Krakersy są kruche, łamliwe i łatwo mogą rozsypać się gościom w rękach i pobrudzić kreacje. Dlatego też warto je tak przygotować, aby były łatwe do zjedzenia na jeden kęs. Idealnym rozwiązaniem są lekkie pasty do pieczywa z niewielką dekoracją.

Aby zrobić pyszne i szybkie kanapeczki imprezowe wystarczy ułożyć na półmiskach krakersy i na każdym ułożyć łyżeczkę pasty. Pasty do krakersów powinny być bardziej rzadkie niż te do smarowania pieczywa, tak aby łatwo było schrupać krakersa za jednym razem. Pastę dekorujemy małymi kawałkami warzyw, ryby, sera żółtego lub orzechów. Niektóre przepisy zalecają smarowanie krakersów masłem, inne zaś odbywają się bez masła. Krakersy są dość kruche i trudne do smarowania. Dlatego, jeśli chcemy zrobić szybkie przekąski, z masła można zrezygnować.

Przepisy na najlepsze pasty na kanapki na krakersach

Na kanapki na krakersach nadają się różne pasty do pieczywa, lecz powinny być lekkie i bardziej rzadkie, tak aby wystarczyło je nałożyć łyżeczką, bez konieczności rozsmarowywania. Idealnie nadają się klasyczne pasty jak:

  • hummus,
  • guacamole,
  • pesto,
  • kremowe serki,
  • pasztet drobiowy,
  • pasta rybna.

Goście na imprezach spożywają sporo kanapeczek, dlatego też warto, aby były one jak najbardziej zdrowe i lekkostrawne. Na kanapki nadają się zarówno klasyczne, mocno zmiksowane pasty jak i sałatki. Lepiej zrobić pasty warzywne o delikatnym smaku, gdyż już same krakersy są mocno słone i mają zdecydowany smak. Świetna będzie pasta z czerwonego buraka, z marchewki, dyni, cukinii, bakłażana czy też z awokado.

Dobrym pomysłem są wszelkiego rodzaju pasty jajeczne przyrządzone na bazie jajek na twardo. Smak pasty wzbogacamy majonezem lub śmietaną, oraz cebulą i szczypiorkiem. Jeśli dodamy ketchup, pasta przybierze kolor czerwony. Do jajek możemy dodać również wędzoną rybę, na przykład makrelę. Świetnym dodatkiem do pasty jajecznej jest awokado lub podsmażone pieczarki.

Idealne są również pasty rybne. Świetnie nadaje się makrela wędzona lub tuńczyk z puszki. Rybę miksujemy z jajkiem, awokado lub rozgniatamy widelcem i mieszamy z drobno posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Całość spaja majonez lub sos na bazie jogurtu.

Jak udekorować imprezowe kanapki na krakersach

Kanapki na półmiskach powinny być atrakcyjne i kolorowe, nie tylko dlatego, aby zachęcać do jedzenia, lecz także aby bufet prezentował się ładnie i okazale. Stół lub bufet pięknie zastawiony kolorowymi przekąskami jest dziełem sztuki samym w sobie i budzi zachwyt. Dlatego też warto zrobić kanapki w różnych wariantach i kolorach. Możemy ułożyć różnokolorowe kanapki obok siebie na tacach i półmiskach, na przykład w rzędach. Częściej stawiamy półmiski zawierające takie same kanapki, tak aby każdy półmisek różnił się nieco kolorystycznie.

Ogromne znaczenie ma przybranie kanapek, tak aby każda była małym dziełkiem sztuki. Najczęściej stosuje się dwa kolorowe elementy dekoracyjne w kolorze kontrastujący do barwy pasty kanapkowej. Stosujemy tu podobne zasady jak przy komponowaniu imprezowych koreczków, czyli 3 elementy różniące się kolorami i kontrastowe. Czym możemy udekorować kanapki na krakersach:

  • kawałki rzodkiewki, ogórka, pomidora, papryki,
  • liście bazylii, rukoli, roszponki, pietruszki, koperku, czy sałaty,
  • szczypiorek do posypania,
  • orzechy,
  • oliwki,
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół,
  • małe plasterki sera żółtego lub pleśniowego,
  • kawior,
  • małe plasterki wędliny lub łososia.

Czy na krakersach można zrobić słodkie przystawki

Krakersy mają zdecydowanie słony smak i najczęściej wykorzystuje się je do wytrawnych przekąsek. Czy można jednak je wykorzystać, aby zrobić przystawki na słodko, na przykład na imprezę dla dzieci? Co ciekawe słone krakersy pobudzają słodki smak, dlatego też bywają wykorzystywane także do słodkiego poczęstunku. Do słonego smaku świetnie pasuje na przykład czekolada. Możemy również kupić krakersy słodkie lub takie o delikatnym, neutralnym smaku.

Aby zrobić szybkie i lekkie, słodkie przekąski na imprezę, możemy wykorzystać słodkie pasty na bazie serka kremowego, na przykład serka mascarpone lub ricotta. Świetnym, szybkim pomysłem jest nutella. Jako dekoracja mogą posłużyć orzechy lub kawałki owoców. Dobrym dodatkiem jest czekolada, na przykład polewa czekoladowa, krem czekoladowy lub starta czekolada jako dekoracja.

Zrobienie pysznych przekąsek imprezowych na krakersach nie jest trudne. Nie wymagają one krojenia pieczywa. Wystarczy tylko zrobić smaczne i kolorowe pasty do chleba i ładne przybranie. Dlatego krakersy są tak cenione jako lekkie i szybkie bazy do przystawek, szczególnie na imprezach młodzieżowych, gdzie nie mamy zbyt dużego budżetu na poczęstunek.

Przekąski na krakersach - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto