Przepis na snickersa bez pieczenia na herbatnikach krok po kroku
- Herbatniki 720 g
- Kajmak 500 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) 70 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 150 g
- Mascarpone 500 g
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej 1/3 herbatników.
Do miski przełóż połowę serka i wymieszaj go z masłem orzechowym.
Rozłóż na herbatnikach krem orzechowy.
Przykryj krem kolejną warstwą herbatników.
Do miski przełóż drugą połowę serka i dodaj połowę masy kajmakowej. Wymieszaj całość dokładnie.
Masę kajmakową wyłóż na herbatniki i przykryj ją ostatnią warstwą ciastek.
Ciasto udekoruj pozostałym kajmakiem i posiekanymi orzechami.

(liczba kalorii)
Snickers bez pieczenia na herbatnikach - cechy przepisu
Więcej o snickersie bez pieczenia na herbatnikach
Snickers bez pieczenia na herbatnikach to ciasto, które imituje znany batonik. W tej wersji jest bardzo łatwy, a przy okazji po brzegi wypełniony orzechami ziemnymi. To ciasto będzie świetnym wyborem dla osób, które kochają naprawdę słodkie desery, gdyż ten taki właśnie jest. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Przepis na snickersa bez pieczenia na herbatnikach będzie wspaniałym wyborem dla każdego, kto kocha szybkie przepisy. Gdyż przygotowanie tego zajmuje tylko kilka minut, nie licząc procesu chłodzenia. Warto go zrobić wieczorem, by poświęcić całą noc na chłodzenie ciasta. Dzięki temu zabiegowi herbatniki wspaniale się rozmokną i stworzą genialną bazę. Po wyjęciu z lodówki dobrze jest odczekać kilka chwil, przed rozpoczęciem jedzenia, by ciasto nie było zbyt twarde.
To dobry wybór dla każdego, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Nie potrzeba do jego zrobienia piekarnika, ani nawet miksera. Całość zawsze się udaje. Wszystkie składniki, których używa się do ciasta są łatwo dostępne w sklepie, a w większości również w domowej spiżarni. Do stworzenia ciasta używa się masy kajmakowej. Najlepiej kupić ją w sklepie w dużej puszce, większość z niej zostanie zużyta właśnie do tego ciasta. Jednak można ją przygotować również samodzielnie w domu. Potrzebne będzie do tego mleko skondensowane w puszce. Należ je gotować przez długi czas, około 4 godziny, by stworzyć domową masę kajmakową. To właśnie ona nadaje całości niepowtarzalnego, mocno karmelowego smaku, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. W połączeniu z herbatnikami stanowi naprawdę zgrany duet. W przepisie sugerowane jest użycie tradycyjnych ciastek, jednak można pokusić się również o wybór czekoladowych herbatników, czy takich o obniżonej zawartości cukru. Taka opcja będzie świetna dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością, a także na diecie redukcyjnej.
Jeśli szukasz inspiracji na to, jak zrobić snickersa bez pieczenia na herbatnikach, by był nie tylko pyszny, ale również łatwy, to ten przepis na ciasto z kremem orzechowym sprawdzi się doskonale. Zamiast orzeszków ziemnych można użyć do niego orzechy włoskie.
Wartości odżywcze snickersa bez pieczenia na herbatnikach
Energia i białka
(194g)
Węglowodany w snickersie bez pieczenia na herbatnikach
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Witaminy w przepisie na snickersa bez pieczenia na herbatnikach
(194g)
Składniki mineralne w przepisie na snickersa bez pieczenia na herbatnikach
(194g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w snickersie bez pieczenia na herbatnikach
Lista alergenów dla snickersa bez pieczenia na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- kajmak
- mascarpone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy arachidowe (ziemne)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)