Przepis na lody snickers krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
miska

W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę.

Ubij żółtka razem z cukrem na puszystą masę. Do masy, cały czas miksując, wlej połowę wrzącej śmietanki kremówki. Ubijaj przez 2 minuty.

Śmietanę z żółtkami przelej do garnuszka z resztą śmietany. Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając. Masa ma zgęstnieć, ale nie może się zagotować.

Przestudzony krem wymieszaj z mascarpone.

Wstaw do zamrażarki. Miksuj co 40-45 minut przez pierwsze 4 godziny mrożenia.

Orzechy ziemne podpraż na patelni.

Podgrzej masę kajmakową w rondlu. Dodaj do niej orzechy.

Tak przygotowaną masę wyłóż na wierzch lodów i wstaw do zamrażarki na 12 godzin.

Lody snickers podane w blaszce, w której zostały przygotowane.
Lody snickers
Koszt przygotowania dania
27.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
769 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Lody snickers - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o lodach snickers

Lody snickers to doskonała propozycja na smaczne domowe lody. Lody przygotowane w domowym zaciszu są pozbawione sztucznych konserwantów do żywności oraz dodatku syropu glukozowo-fruktozowego. Prosty przepis na lody snickers jest łatwy do przygotowania, dlatego nie będziesz potrzebować doświadczenia cukierniczego przy jego wykonaniu. Aby przygotować smaczne domowe lody potrzebujesz następujących produktów spożywczych: żółtka jaj, serek mascarpone, śmietana kremówka 30%, cukier, orzechy arachidowe i masa kajmakowa.

Jak zrobić lody snickers w domu? W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy cały czas miksując dodaj połowę wrzącej śmietany. Gdy składniki się połączą przełóż masę do rondla i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Masa nie może zacząć wrzeć. Przestudź masę i wymieszaj z mascarpone. Wstaw do zamrażarki w naczyniu, które umożliwi miksowanie, gdyż przez pierwsze 4 godziny co 40-45 minut masę należy zmiksować. Po tym czasie na patelni podpraż orzechy ziemne, w rondlu podgrzej masę kajmakową i przełóż do niej orzechy. Orzechową masę posmaruj na wierzch lodów i wstaw do zamrażarki na 12 godzin.

Śmietana natomiast to źródło łatwo przyswajalnego tłuszczu mlecznego, wapnia, fosforu, witamin z grupy B, witaminy A. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Orzechy arachidowe nie są tak naprawdę orzechami lecz rośliną należącą do strączków zawierają dużo białka roślinnego. Są także bogate w witaminę B3, mają sporo błonnika wspomagającego prawidłową pracę układu pokarmowego i zawierają tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując pomysł na domowe pyszne lody idealnie będzie się nadawał jako dodatek do kawy i herbaty. Lody może podać także na deser dla dzieci. Dobre lody powinny mieć "czysty" skład, w ich zawartości powinny się znaleźć żółtka jaj, śmietana, mascarpone i cukier, bez zbędnych polepszaczy i zagęstników.

Wartości odżywcze lodów snickers

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
384.97 kcal
769.94 kcal
Białko
6.87 g
13.74 g

Węglowodany w lodach snickers

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
29.48 g
58.96 g
Węglowodany przyswajalne
28.73 g
57.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
1.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
27.25 g
54.50 g
Tłuszcze nasycone
19.97 g
39.93 g
Tłuszcze nienasycone
7.28 g
14.56 g
Cholesterol
99.77 mg
199.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na lody snickers

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C
0.41 mg
0.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na lody snickers

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
98.09 mg
196.17 mg
Wapń
86.27 mg
172.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
0.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów snickers 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lodach snickers

Lista alergenów dla lodów snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania lodów snickers

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
200 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na lody snickers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób