Ciasto snikers z orzechami

Opublikowano: 23.08.2021 r., 12:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto snikers z orzechami podane na eleganckim talerzyku.
Ciasto snikers z orzechami
Ciasto snikers z orzechami to przepis idealny dla wszystkich miłośników karmelowych słodkości. Jest niezwykle miękkie, a dodatek orzechów sprawia, że smakuje wyśmienicie.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
673 kcal
Kcal w porcji
222 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (500 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Mleko 2% (730 ml)
  • Miód - 1 łyżka (25 g)
  • Masa krówkowa - pół puszki (200 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Budyń (proszek) - 2 szt (80 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, sitko, rondelek

Przepis na ciasto snikers z orzechami krok po kroku

Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło. Wbij 2 jajka i 2 żółtka. Wlej 2 łyżki mleka i dodaj miód. Wsyp odrobinę cukru waniliowego. Całość zagnieć rękami i podziel na 3 blaty.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią jeden z blatów. Piecz piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Postępuj tak samo z każdym kolejnym blatem ciasta. Gotowe ciasto wyciągnij i ostudź.

500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałej części rozmieszaj budynie i przelej je do gotującego się mleka. Dodaj 3 łyżki cukru pudru i dobrze wymieszaj. Gdy budyń będzie gęsty zdejmij go z palnika i ostudź.

Na spodzie patery ułóż pierwszy blat ciasta i wyłóż na niego 1/3 budyniu. Przykryj go kolejną warstwą kremu budyniowego i blatem ciasta. Następnie wyłóż ostatnią partię budyniu i ciasta.

W rondelku roztop masę kajmakową i dodaj do niej posiekane orzechy.

Całość podgrzej i rozprowadź na wierzchu ciasta.

Jak oceniasz przepis na ciasto snikers z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta snikers z orzechami

Ciasto snikers z orzechami to idealny wypiek dla wszystkich miłośników słodkości. To deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości ze względu na wspaniały smak i piękną prezencję. Dodatkowo, ciasto pokrywa duża warstwa pysznych orzechów. Ciasto jest niezwykle łatwe, ale smakuje fantastycznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto snikers z orzechami, które podbije serca wszystkich gości, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest bardzo prosta, dlatego poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Ciasto przygotowuje się z trzech blatów, jednak nie są to typowe biszkopty. Całość zabiera dzięki temu mniej czasu, a ciasto nie opada. Choć nie jest tak puszyste jak biszkopt, tylko bardziej wilgotne, to całość znacznie lepiej pasuje do lekkiego budyniowego kremu, którym jest przełożony placek. W niektórych przepisach można spotkać się z ciężkim kremem na bazie margaryny i budyniu, jednak ta, bardziej odchudzona, wersja jest znacznie delikatniejsza i nie tak mdląca. Całość dopełnia dodatek masy krówkowej z orzechami. Ciasto, choć składa się z licznych warstw wcale nie jest skomplikowane. Jednak jego wykonanie zajmuje dość sporo czasu ze względu na konieczność upieczenia aż trzech blatów. Przygotowanie można skrócić piekąc dwa blaty ciasta jednocześnie, jednak jest to możliwe tylko z naprawdę sprawnym i dobrze działającym piekarnikiem. W innym wypadku jeden blat może być za bardzo przyrumieniony, a drugi wciąż surowy.

Przepis na ciasto snikers z orzechami jest niezwykle proste, a pozwala przygotować wspaniały deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom karmelowych słodkości. To ciasto inspirowane jest popularnym batonikiem, jednak w tej wersji całość uległa drobnej modyfikacji. Zamiast orzeszków ziemnych robi się je z orzechami włoskimi. Dzięki temu ciasto jest bardziej wartościowe. Orzechy włoskie są świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego. Wypiek z ich dodatkiem jest naprawdę pyszny.

Ciasto snikers jest tak dobre, że na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy tylko go spróbują. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, dlatego jego przygotowanie nie stanowi żadnej trudności. To ciasto robione jest z krówką na wierzchu, dlatego jest również bardzo słodkie.

Alergeny w cieście snikers z orzechami

Lista alergenów dla ciasta snikers z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • masa krówkowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta snikers z orzechami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(222g)
Energia (kcal)
303.34
673.42
Białko (g)
7.32
16.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(222g)
Węglowodany (g)
34.55
76.70
Węglowodany przyswajalne (g)
33.92
75.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(222g)
Tłuszcz (g)
15.85
35.19
Tłuszcze nasycone (g)
7.45
16.54
Tłuszcze nienasycone (g)
8.40
18.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.64
8.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.76
10.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.74
139.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(222g)
Witamina A (µg (mcg))
110.71
245.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.42
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.58
1.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
109.18
242.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.61
Ryboflawina (mg)
0.23
0.52
Niacyna (mg)
1.65
3.66
Foliany (µg (mcg))
48.50
107.66
Beta karoten (µg (mcg))
19.19
42.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(222g)
Sód (mg)
56.53
125.49
Potas (mg)
164.91
366.09
Wapń (mg)
84.91
188.50
Fosfor (mg)
129.77
288.08
Magnez (mg)
29.20
64.83
Żelazo (mg)
1.68
3.73
Cynk (mg)
0.85
1.88
Miedź (mg)
0.19
0.43
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta snikers z orzechami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta snikers z orzechami

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
730 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.82
Za 730 ml
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Masa krówkowa
200 g
pół puszki
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Budyń (proszek)
80 g
2 szt
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
70.00