Przepis na tartę snickers krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, blender, miska, forma do tarty 24 cm, rondelek, pojemnik blendera

Herbatniki przekładamy do blendera i kruszymy je tak długo, aż ich konsystencja będzie przypominać piasek. Łączymy je z rozpuszczonym masłem.

Wykładamy nimi spód blaszki do tarty i odstawiamy go do lodówki.

Następnie do miski przekładamy mascarpone, śmietankę 30% (100 ml), cukier puder oraz masło orzechowe. Składniki miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolity gęsty krem.

Gotowy krem przekładamy równomiernie na spód z herbatników.

Kajmak mieszamy z mlekiem do momentu połączenia się składników. Polewamy nim krem orzechowy.

Na koniec rozpuszczamy czekolady oraz łączymy je z pozostałą śmietanką 30%. Polewą czekoladową zdobimy górę ciasta.

Przed podaniem schładzamy je w lodówce.

Tarta snickers na talerzu
Tarta snickers
Koszt przygotowania dania
29.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
529 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Tarta snickers - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie snickers

Pyszna tarta snickers bez pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Spód ciasteczkowy z masą orzechową, karmelem i polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Tarta również doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić tartę snickers? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku herbatniki przekładamy do blendera i kruszymy je tak długo, aż ich konsystencja będzie przypominać piasek. Łączymy je z rozpuszczonym masłem. Wykładamy nimi spód blaszki do tarty i odstawiamy go do lodówki. Następnie do miski przekładamy mascarpone, śmietankę 30% (100 ml), cukier puder oraz masło orzechowe. Składniki miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolity gęsty krem. Gotowy przekładamy równomiernie na spód z herbatników. Kajmak mieszamy z mlekiem do momentu połączenia się składników. Polewamy nim krem orzechowy. Na koniec rozpuszczamy czekolady oraz łączymy je z pozostałą śmietanką 30%. Polewą czekoladową zdobimy górę ciasta. Przed podaniem schładzamy je w lodówce.

Sprawdzony przepis na tartę snickers z karmelem i orzechami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Słodka i smaczna tarta odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze tarty snickers

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
407.10 kcal
529.23 kcal
Białko
8.19 g
10.65 g

Węglowodany w tarcie snickers

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
33.75 g
43.87 g
Węglowodany przyswajalne
32.61 g
42.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
1.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
27.47 g
35.71 g
Tłuszcze nasycone
20.42 g
26.54 g
Tłuszcze nienasycone
7.06 g
9.17 g
Cholesterol
41.51 mg
53.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę snickers

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina C
0.63 mg
0.83 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę snickers

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
229.60 mg
298.49 mg
Wapń
140.78 mg
183.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
1.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty snickers 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie snickers

Lista alergenów dla tarty snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • kajmak
    • Mleko 3,2%
    • Czekolada mleczna
    • Czekolada deserowa
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Cena przygotowania tarty snickers

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło orzechowe
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Kajmak
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Mleko 3,2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
45.50
Jak oceniasz przepis na tartę snickers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób