Tarta snickers

Opublikowano: 07.04.2022 r., 8:55 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta snickers na talerzu
Tarta snickers
Tarta snickers to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz łatwy w przygotowaniu. Spróbuj, a przepis zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 45 min
Blendowanie i Czas ubijania 120 min
529 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (150 g)
  • Masło (50 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Masło orzechowe (100 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Kajmak (300 g)
  • Mleko 3,2% (30 ml)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, miska, forma do tarty 24 cm, rondelek, pojemnik blendera

Przepis na tartę snickers krok po kroku

Herbatniki przekładamy do blendera i kruszymy je tak długo, aż ich konsystencja będzie przypominać piasek. Łączymy je z rozpuszczonym masłem.

Wykładamy nimi spód blaszki do tarty i odstawiamy go do lodówki.

Następnie do miski przekładamy mascarpone, śmietankę 30% (100 ml), cukier puder oraz masło orzechowe. Składniki miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolity gęsty krem.

Gotowy krem przekładamy równomiernie na spód z herbatników.

Kajmak mieszamy z mlekiem do momentu połączenia się składników. Polewamy nim krem orzechowy.

Na koniec rozpuszczamy czekolady oraz łączymy je z pozostałą śmietanką 30%. Polewą czekoladową zdobimy górę ciasta.

Przed podaniem schładzamy je w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tartę snickers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat tarty snickers

Pyszna tarta snickers bez pieczenia to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Spód ciasteczkowy z masą orzechową, karmelem i polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Tarta również doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić tartę snickers? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku herbatniki przekładamy do blendera i kruszymy je tak długo, aż ich konsystencja będzie przypominać piasek. Łączymy je z rozpuszczonym masłem. Wykładamy nimi spód blaszki do tarty i odstawiamy go do lodówki. Następnie do miski przekładamy mascarpone, śmietankę 30% (100 ml), cukier puder oraz masło orzechowe. Składniki miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolity gęsty krem. Gotowy przekładamy równomiernie na spód z herbatników. Kajmak mieszamy z mlekiem do momentu połączenia się składników. Polewamy nim krem orzechowy. Na koniec rozpuszczamy czekolady oraz łączymy je z pozostałą śmietanką 30%. Polewą czekoladową zdobimy górę ciasta. Przed podaniem schładzamy je w lodówce.

Sprawdzony przepis na tartę snickers z karmelem i orzechami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Słodka i smaczna tarta odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w tarcie snickers

Lista alergenów dla tarty snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • kajmak
    • Mleko 3,2%
    • Czekolada mleczna
    • Czekolada deserowa
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Wartości odżywcze tarty snickers

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma średni IG, ale ze względu na ilość cukru powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
407.10
529.23
Białko (g)
8.19
10.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
33.75
43.87
Węglowodany przyswajalne (g)
32.61
42.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
27.47
35.71
Tłuszcze nasycone (g)
20.42
26.54
Tłuszcze nienasycone (g)
7.06
9.17
Cholesterol (mg)
41.51
53.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina C (mg)
0.63
0.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
229.60
298.49
Wapń (mg)
140.78
183.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty snickers 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty snickers

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło orzechowe
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Kajmak
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Mleko 3,2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
45.50