Przepis na krem snickers krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
mikser, blender, duża miska, słoik 400 g

Orzechy posiekaj bardzo drobno.

Do dużej miski włóż masę krówkową, orzechy i jedną łyżkę masła.

Całość zblenduj na gładką masę.

Masło orzechowe włóż do osobnej miski, dodaj 2 łyżki masła i mleko.

Całość ubij razem za pomocą miksera.

Do dużego słoika przekładaj warstwami krem z masła orzechowego, nutellę i masę krówkową.

Całość zamknij szczelnie i przechowuj w lodówce.

Krem snickers w wysokim naczyniu z łyżeczką.
krem snickers
Koszt przygotowania dania
15.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
81

Krem snickers - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie snickers

Krem snickers to domowa wersja popularnego niegdyś smarowidła do kanapek, które zdobyło ogromną popularność. Niestety jego produkcja i sprzedaż została zatrzymana, dlatego jedną opcją by znów spróbować tego słodkiego kremu, jest wykonanie go w swoim domu. Na szczęście całość nie jest zbyt trudna czy pracochłonna, więc spokojnie można go wykonać w swojej własnej kuchni, by cieszyć się tym klasycznym, przepysznym smakiem.

Snickers do smarowania idealnie sprawdzi się nie tylko na kanapkach. Tego kremu można używać również do gofrów, placuszków czy naleśników, czyli wszelkich słodkości, którym przyda się odrobina czekoladowo orzechowego dopełnienia. Jak sama nazwa wskazuje ten krem przypomina swoim smakiem słodki i popularny batonik. To idealne połączenie karmelu, czekolady i orzeszków ziemnych, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego klasycznego batonika.

Masło orzechowe, które stanowi podstawę tego kremu jest niezwykle zdrowe. Przy tym bardzo smaczne. Zawiera sporo białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza również sporo nienasyconych tłuszczów. Najlepiej wybierać do tego kremu masło orzechowe z jak najkrótszym składem, a także takie, które nie jest całkiem gładkie. Kawałki orzechów świetnie podkręcą smak całości.

To smarowidło najlepiej jest przechowywać w słoiku, w lodówce. Ze względu na masło, które jest do niego dodane, musi być trzymany w chłodzie, by się nie popsuł. Jednak całość znika z pojemnika w naprawdę ekspresowym tempie, bardzo często jest nawet wyjadany łyżeczką ze słoika, ze względu na fantastyczny smak.

Ten krem świetnie sprawdzi się na kanapki. Na pewno najbardziej taki pomysł spodoba się najmłodszym domownikom, które będą zachwycone tym smarowidłem. Ten krem łączy w sobie wszystko to co najlepsze, słodki karmel, orzeszki, a także krem czekoladowy. Jednak to dobra opcja nie tylko do chleba, równie dobrze sprawdzi się we wszystkich słodkich deserach czy posiłkach. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić krem snickers, który zasmakuje całej rodzinie. Te prosty przepis na krem snickers pozwoli przygotować go w naprawdę ekspresowym tempie w swojej własnej kuchni.

Wartości odżywcze kremu snickers

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kalorie)
446.23 kcal
249.89 kcal
Białko
9.74 g
5.46 g

Węglowodany w kremie snickers

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany
40.92 g
22.91 g
Węglowodany przyswajalne
38.06 g
21.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz
28.54 g
15.98 g
Tłuszcze nasycone
10.13 g
5.67 g
Tłuszcze nienasycone
18.41 g
10.31 g
Tłuszcze jednonasycone
11.62 g
6.51 g
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.37 g
1.89 g
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem snickers

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina A
73.09 µg (mcg)
40.93 µg (mcg)
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.15 mg
Niacyna
2.74 mg
1.54 mg
Foliany
22.84 µg (mcg)
12.79 µg (mcg)
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten
15.98 µg (mcg)
8.95 µg (mcg)
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem snickers

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód
141.89 mg
79.46 mg
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Potas
406.05 mg
227.39 mg
Wapń
155.86 mg
87.28 mg
Fosfor
208.27 mg
116.63 mg
Magnez
69.25 mg
38.78 mg
Żelazo
1.67 mg
0.93 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.27 mg
0.71 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu snickers 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie snickers

Lista alergenów dla kremu snickers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • masa krówkowa
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Orzechy laskowe

Cena przygotowania kremu snickers

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Krem czekoladowy typu nutella
100 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.14
Za 100 g
Masa krówkowa
240 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.13
Za 240 g
Orzechy laskowe
60 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 60 g
Masło
30 g
3 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mleko 2%
30 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na krem snickers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób