Sernikobrownie z wiśniami
- Masło - kostka masła (200 g)
- Czekolada gorzka - 3 tabliczki (300 g)
- Jajko - 4 jaja klasy M (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka i 5 łyżek (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 4/5 szklanki lub 16 łyżek (100 g)
- Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (1 g)
- Ser twarogowy chudy - dwie kostki sera (500 g)
- Budyń (proszek) - opakowanie (45 g)
- Wiśnie mrożone (125 g)
Przepis na sernikobrownie z wiśniami krok po kroku
Zagotuj wodę w garnku, na którym postawisz szklaną miskę. Czekoladę połam w kosteczki. Przełóż do szklanej miski i dodaj 200 g masła. Kiedy woda zacznie wrzeć w garnku postaw na nim miskę i wyłącz gaz. Pozostaw na 2-3 minut.
Do dużej miski dodaj jedną szklankę cukru, mąkę, 3 jajka, proszek do pieczenia oraz roztopioną czekoladę z masłem. Całość dokładnie wymieszaj mikserem, rózgą lub drewnianą łyżką.
Ser zmiel, przetrzyj przez sitko lub zmiksuj w robocie kuchennym. Dodaj pozostały cukier (cukier kryształ możesz zastąpić cukrem pudrem), opakowanie budyniu oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
Formę o wymiarach około 22x14 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej połowę masy czekoladowej, na nią wylej masę serową, ułóż wiśnie oraz wylej pozostałą masę czekoladową. Piecz około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.
Więcej informacji na temat sernikobrownie z wiśniami
Brownie to ciasto o intensywnym smaku czekoladowym wywodzącym się z kuchni amerykańskiej. Podbiło serca wielu miłośników czekolady oraz wypieków. Jego cechami charakterystycznymi są intensywny, czekoladowy smak, wilgotne, ciężkie i klejące ciasto.
W naszej wersji brownie zakocha się każdy wielbiciel słodkich wypieków.
Brownie jest ciastem szybkim i łatwym w przygotowaniu. Dzięki temu idealnie sprawdzi się jako szybki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty, na spontaniczne spotkanie
z rodziną i znajomymi lub jako poobiedni deser. Do pieczenia brownie możesz również zaangażować dzieci. Chętnie pomogą w łamaniu tabliczek czekolady i wspólnym mieszaniu ciasta.
Dzięki możliwości wprowadzania modyfikacji do przepisu, brownie możesz wykonać
w wersji fit, bezglutenowej, bez nabiału lub jajek. Sprawia to, że swoje ulubione ciasto dostosujesz do różnych diet a wykluczenia nie będą już przeszkodą w jedzeniu tego co lubisz.
Sernikobrownie z wiśniami to kompozycja idealnie wywarzonych smaków. Kremowość sera łączy się z intensywnym smakiem czekoladowym ciasta a całość zwieńcza orzeźwiająca nuta wiśni. To klasyczne połączenie smaku słodkiego z kwaśnym sprawia, że sernikobrownie jest lżejsze w smaku od klasycznego brownie. Jego delikatna słodycz i delikatne kwaśne nuty skuszą swoim smakiem nawet osoby nieprzepadające za słodyczami. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie.
Sernikobrownie z wiśniami, tak jak klasyczne brownie, możesz z powodzeniem modyfikować pod preferencje wszystkich osób. Zamiast wiśni możesz użyć malin, borówek lub jagód, ser biały do części sernikowej możesz zastąpić tofu, nie tracąc smaku i wyjątkowości Twojego ciasta. Koniecznie wypróbuj ten przepis jeśli jesteś miłośnikiem sernika i brownie lub jeśli szukasz nowych oraz ciekawych połączeń smaków.
Brownie daje wiele możliwości eksperymentowania ze smakami. Dzięki temu ciasto nigdy się nie znudzi i za każdym razem zaskoczysz swoich domowników i gości oryginalnymi oraz nietuzinkowymi połączeniami smaków. Sprawdź także Nasze pozostałe przepisy na klasyczne, fit lub urozmaicone brownie.
Alergeny w sernikobrownie z wiśniami
Lista alergenów dla Sernikobrownie z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy chudy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernikobrownie z wiśniami
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.