Pulpety z indyka w sosie koperkowym
- Kajzerka - 1 sztuka (60 g)
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - ok. 3 łyżek do obtoczenia pulpetów i 1 łyżka do zagęszczenia sosu (40 g)
- Mleko 2% - ok. 1/2 szklanki (do namoczenia bułki) (125 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (250 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Marchewka - 1 sztuka (45 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (35 g)
- Masło - 1 łyżeczka (5 g)
- Koperek - 1/2 pęczka (30 g)
Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym krok po kroku
Bułkę zalej mlekiem (lub wodą) i odstaw aż wchłonie większość płynu i zmięknie. W tym czasie drobno posiekaj obraną cebulę.
Do miski lub dużego głębokiego talerza przełóż mielone mięso z indyka, posiekaną cebulę i rozmoczoną, odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką lub ręcznie do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.
Z otrzymanej masy zwilżonymi dłońmi uformuj niewielkie klopsy i obtocz je w mące. Podsmażaj chwilę z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.
W garnku zagotuj bulion. Dodaj warzywa, a następnie wrzucaj obsmażone klopsiki. Dodaj łyżeczkę masła i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.
Łyżkę mąki zalej kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszaj i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj, uważając aby nie powstały grudki.
Koperek drobno posiekaj i dodaj do garnka.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów z indyka w sosie koperkowym
Pulpety z indyka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, zarówno na co dzień, jak i od święta. Pasuje do różnych dodatków, możesz podawać je z ziemniakami z makaronem, kaszą, czy ryżem – w każdej z tych konfiguracji klopsiki będą naprawdę pyszne, wybierz więc to, co lubisz najbardziej. Co więcej, jeśli dodasz świeże warzywa w formie surówki lub gotowane, całe danie będzie nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe, pełnowartościowe i dobrze zbilansowane. Dodatkowo pulpety z indyka w sosie koperkowym są bardzo łagodne i delikatne w smaku oraz lekkostrawne i nie obciążają nadmiernie przewodu pokarmowego. Dlatego są dobre również dla dzieci, czy osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Ich kolejną zaletą jest to, że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, nie musisz mieć zatem dużego doświadczenia w kuchni, aby zrobić je na obiad. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pulpety z indyka w sosie koperkowym koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne ci będą mięso mielone z indyka, cebula oraz bułka, najlepiej kajzerka, bulion warzywny, najlepiej domowy, marchew oraz pietruszka. Przydadzą się również mąka do zagęszczenia sosu koperkowego i obtoczenia klopsów oraz odrobina oleju lub masła do smażenia. Przygotowanie jest bardzo proste – rozmoczoną w mleku lub wodzie bułkę należy wymieszać z mielonym mięsem z indyka, drobno posiekaną cebulą i wybranymi przyprawami, obtoczyć w mące pszennej, lekko obsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem i wrzucić na gotujący się wywar z tartymi warzywami. Na koniec wystarczy zagęścić sos mąką i dodać drobno posiekany koperek. To wszystko! Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z obsmażania pulpetów – będą wtedy mniej tłuste, mniej kaloryczne i lepiej strawne. Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym to przepis, który naprawdę warto znać, dlatego nie zwlekaj i przygotuj je przy najbliższej okazji z pomocą naszych wskazówek.
Alergeny w pulpetach z indyka w sosie koperkowym
Lista alergenów dla pulpetów z indyka w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kajzerka
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pulpetów z indyka w sosie koperkowym
Pulpety można przygotować też bez wykorzystania bułki tartej, aby obniżyć ich kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
-
kajzerka,
mięso,
indyk,
cebula,
jajka,
mąka pszenna,
mleko,
olej rzepakowy,
marchewka,
pietruszka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.