Przepis na muffinki z rabarbarem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, rózga, miska, forma na muffiny

Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki.

Piekarnik nastaw na 180 stopni.

W misce wymieszaj olej, mleko i jajka, w drugiej - obie mąki, proszek do pieczenia i ksylitol.

Do miski z sypkimi składnikami dodaj płynne i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj rabarbar i jeszcze raz wymieszaj.

Wykładaj ciasto do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piecz w piekarniku ok. 25-30 min.

Często zadawane pytania

muffiny
muffinki z rabarbarem
Koszt przygotowania dania
11.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Muffinki z rabarbarem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach z rabarbarem

Muffinki z rabarbarem to świetny pomysł na pyszne i zdrowe słodkości, które sprawdzą się w roli deseru i podwieczorku dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Smakują wyśmienicie i znikają z talerzy w kilka chwil. Ich dodatkową zaletą jest to, że przepis na muffinki z rabarbarem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Co więcej, pięknie prezentują się na stole, sprawdzą się więc także na imprezy i spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Proste babeczki z rabarbarem przygotowane są z podstawowych składników, które większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Są to jajka, mleko i mąka. Oczywiście niezbędny będzie też rabarbar, który jest bardzo zdrowym owocem, ale sezon na niego trwa dość krótko. Dlatego warto maksymalnie wykorzystać czas kiedy jest on dostępny w sklepach i straganach i korzystać z tego wyjątkowego smaku i wszystkich właściwości zdrowotnych. Babeczki z rabarbarem są bardzo delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Przygotowane z rabarbarem i cynamonem są prawdziwym rajem dla podniebienia. To świetny przepis dla miłośników tego ciasta, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, jako zdrową i słodką przekąskę. Można powiedzieć, że dla osób odchudzających się są lepszą alternatywą dla ciast - nie trzeba przygotowywać całej blachy, która kusi przez kilka kolejnych dni, a zamiast tego wystarczy przygotować jedną czy dwie sztuki babeczek na konkretny dzień. Co więcej, zamiast cukru możesz dodać do nich ksylitolu, który ma znacznie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny, przez co całe muffinki będą bardziej zdrowe, dietetyczne i fit. Koniecznie poznaj nasz przepis na muffinki z rabarbarem. Jeśli raz ich spróbujesz z pewnością zagoszczą w Twojej kuchni już na stałe. Mają wyjątkowy smak, któremu nie łatwo się oprzeć i często zadowalają nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych.

Wartości odżywcze muffinek z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
233.87 kcal
210.48 kcal
Białko
5.56 g
5.01 g

Węglowodany w muffinkach z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
30.80 g
27.72 g
Węglowodany przyswajalne
29.16 g
26.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
1.48 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
11.90 g
10.71 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
1.53 g
Tłuszcze nienasycone
10.21 g
9.19 g
Tłuszcze jednonasycone
7.13 g
6.42 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.08 g
2.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
42.13 mg
37.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
29.62 µg (mcg)
26.66 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
2.50 mg
2.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.36 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
28.12 µg (mcg)
25.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
1.60 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
34.97 µg (mcg)
31.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
19.27 µg (mcg)
17.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z rabarbarem

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
23.36 mg
21.03 mg
Potas
279.20 mg
251.28 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
97.77 mg
87.99 mg
Fosfor
162.66 mg
146.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
25.92 mg
23.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
1.54 mg
1.39 mg
Cynk
0.66 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z rabarbarem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z rabarbarem

Lista alergenów dla muffinek z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania muffinek z rabarbarem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
duża, czubata szklanka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
100 g
3/4 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
54.10
Jak oceniasz przepis na muffinki z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób