Przepis na ciasto bananowe fit krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blender, blaszka do pieczenia, miska

Banana rozgnieć na miazgę za pomocą widelca lub blendera.

Wszystkie składniki dodaj do miski z bananem. Połącz je za pomocą miksera.

Masę przekładamy do blaszki do pieczenia.

Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto bananowe fit pokrojone
Ciasto bananowe fit
Koszt przygotowania dania
8.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
220 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
37

Ciasto bananowe fit - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście bananowym fit

Pyszne ciasto bananowe fit to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem bananów jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Deser opcjonalnie możesz udekorować bananem na górze.

Jak zrobić ciasto bananowe fit? Przygotowanie go jest proste. Na początku banany rozgniatamy za pomocą widelca lub blendera. Ważne, aby były mocno dojrzałe, ponieważ będzie łatwiej je rozdrobnić. Pozostałe składniki przekładamy do miski z bananami i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na ciasto bananowe fit nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z bananów, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc to przede wszystkim doskonałe źródło potasu, które odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, E, K i witaminy z grupy B odpowiadające za prawidłową pracę układu nerwowego oraz wapń, który wpływa na układ kostny czy fosfor. Zawierają również pektyny, które uczestniczą w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto są bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!

Bananowiec z dodatkiem miodu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne wypieki na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze ciasta bananowego fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
245.40 kcal
220.86 kcal
Białko
6.33 g
5.70 g

Węglowodany w cieście bananowym fit

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
34.73 g
31.26 g
Węglowodany przyswajalne
31.63 g
28.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.10 g
2.79 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
9.73 g
8.75 g
Tłuszcze nasycone
1.85 g
1.66 g
Tłuszcze nienasycone
7.88 g
7.09 g
Tłuszcze jednonasycone
5.09 g
4.59 g
Tłuszcze wielonasycone
2.78 g
2.51 g
Cholesterol
47.03 mg
42.33 mg

Witaminy w przepisie na ciasto bananowe fit

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
21.61 µg (mcg)
19.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.10 mg
3.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
20.23 µg (mcg)
18.21 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.41 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.59 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.75 µg (mcg)
23.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
11.95 µg (mcg)
10.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto bananowe fit

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
25.14 mg
22.62 mg
Potas
407.74 mg
366.96 mg
Wapń
75.32 mg
67.79 mg
Fosfor
244.22 mg
219.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
55.76 mg
50.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.61 mg
1.45 mg
Cynk
1.17 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego fit 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście bananowym fit

Lista alergenów dla ciasta bananowego fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta bananowego fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
250 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Banan
400 g
3 sztuki
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczi
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
36.80
Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób