Przepis na ciasto bananowe fit krok po kroku
- Mąka owsiana pełnoziarnista 250 g
- Banan 400 g 3 sztuki
- Jajko 2 szt.
- Miód 50 g 2 łyżki
- Olej rzepakowy 50 ml
- Proszek do pieczenia 10 g 2 łyżeczi
Banana rozgnieć na miazgę za pomocą widelca lub blendera.
Wszystkie składniki dodaj do miski z bananem. Połącz je za pomocą miksera.
Masę przekładamy do blaszki do pieczenia.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Często zadawane pytania
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka owsiane
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane fit
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Brownie z cukinii
-
Ciasteczka owsiane bez cukru
-
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciastka owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane z czekoladą
-
Babeczki z nutellą
-
Ciasteczka owsiane z żurawiną
-
Fit ciasto z rabarbarem
-
Ciasta owsiane z orzechami
-
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
-
Ciasta owsiane

(liczba kalorii)
Ciasto bananowe fit - cechy przepisu
Więcej o cieście bananowym fit
Pyszne ciasto bananowe fit to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem bananów jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Deser opcjonalnie możesz udekorować bananem na górze.
Jak zrobić ciasto bananowe fit? Przygotowanie go jest proste. Na początku banany rozgniatamy za pomocą widelca lub blendera. Ważne, aby były mocno dojrzałe, ponieważ będzie łatwiej je rozdrobnić. Pozostałe składniki przekładamy do miski z bananami i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia. Pieczemy je w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na ciasto bananowe fit nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z bananów, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoc to przede wszystkim doskonałe źródło potasu, które odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, E, K i witaminy z grupy B odpowiadające za prawidłową pracę układu nerwowego oraz wapń, który wpływa na układ kostny czy fosfor. Zawierają również pektyny, które uczestniczą w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto są bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!
Bananowiec z dodatkiem miodu odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne wypieki na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze ciasta bananowego fit
Energia i białka
(90g)
Węglowodany w cieście bananowym fit
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy w przepisie na ciasto bananowe fit
(90g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto bananowe fit
(90g)
-
banan,
jajka,
miód,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście bananowym fit
Lista alergenów dla ciasta bananowego fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia