Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
szklanka

Przepis na affogato krok po kroku

Lody przełóż do szklanki lub filiżanki.

Lody zalej od razu gorącym espresso.

Affogato podane w szklance.
Affogato - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - affogato

W skrócie
Kalorii w porcji
99 kcal
Wielkość
jednej porcji
120 g
Indeks glikemiczny
67

Wartości odżywcze affogato

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
83.25
99.90
Białko (g)
1.39
1.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
9.89
11.87
Węglowodany przyswajalne (g)
9.63
11.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
4.24
5.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.90
3.48
Tłuszcze nienasycone (g)
1.34
1.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.11
1.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.27
Cholesterol (mg)
16.50
19.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
44.25
53.10
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.18
Witamina C (mg)
0.35
0.42
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.09
Witamina E (mg)
0.12
0.14
Retinol (µg (mcg))
43.50
52.20
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.20
0.24
Niacyna (mg)
3.30
3.96
Foliany (µg (mcg))
2.50
3.00
Beta karoten (µg (mcg))
7.12
8.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
38.75
46.50
Potas (mg)
79.00
94.80
Wapń (mg)
49.25
59.10
Fosfor (mg)
43.75
52.50
Magnez (mg)
55.25
66.30
Żelazo (mg)
0.12
0.14
Cynk (mg)
0.29
0.35
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny affogato 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w affogato

Lista alergenów dla affogato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Lody śmietankowe

Więcej informacji na temat affogato

Affogato to włoski deser na bazie kawy i lodów. Jest smaczny, ciekawy i niezwykle prosty. Ma wspaniały smak, który nadaje mu mocna, czarna kawa i lody waniliowe. Tradycyjnie jest to po prostu gałka lodów waniliowych do połowy zanurzona w aromatycznym włoskim espresso. Choć można spotkać dużo różnych wariacji, np. inny smak lodów czy z dodatkami w formie syropu lub posypek. To popularny specjał, który jest dostępny niemal we wszystkich kawiarniach na terenie słonecznej Italii.

Przepis na affogato to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Do jego przygotowania nie potrzeba znacznego doświadczenia kulinarnego. Dlatego ten prosty przepis to dobry pomysł na deser dla początkujących kucharzy. Espresso Affogato to włoski deser kawowy. Jak wiele deserów ze słonecznej Italii jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Jego nazwa pochodzi od włoskiego wyrazu affogare, czyli utopić, zatopić. W tym wypadku chodzi o lody zatopione w kawie. W tym przepisie prostota zaskakuje wspaniałym smakiem. Kawa idealnie łączy się z lodami. Najlepiej sprawdzają się te śmietankowe, czy waniliowe. Czekoladowe są nieco zbyt ciężkie. Można również eksperymentować i spróbować lodów miętowych, czy bakaliowych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić affogato, by był ciekawy i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym rozwiązaniem. W tym przepisie kawa miesza się z lodami, tworząc ciekawą kompozycję smakową. W dodatku wszystkie składniki zapewne masz już w domu. Przeważnie w sekcji z deserami, bo Włosi uważają tę kawę za deser. W lokalach, które luźniej traktują włoskie zwyczaje, affogato można jednak spotkać także w menu z napojami. To nic innego jak espresso z lodami. Można go w sumie streścić jednym zdaniem: trochę lodów, trochę espresso, pomieszać i gotowe. Nie dajcie się jednak zwieść tej pozornej prostocie. Espresso affogato to deser przeciwieństw, które w tym przypadku wspaniale się ze sobą komponują i uzupełniają. Gorące, bogate w smaku espresso z nutą czekolady bądź karmelu oraz zimne, aksamitne lody to połączenie, które z pewnością Was zaskoczy.

Szacunkowy koszt przygotowania affogato

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Espresso
75 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 75 ml
Lody śmietankowe
45 ml
15.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.68
Za 45 ml
Koszt składników
17.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na affogato
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób