Caffe latte

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Caffe latte podane w wysokiej szklance.
Caffe latte
Caffe latte to pyszny napój na bazie kawy i mleka, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawy w nieco delikatniejszej odsłonie. Jest prosta i smaczna.
Przygotowanie 15 min
103 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Espresso (35 ml)
  • Mleko 2% (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
spieniacz do mleka

Przepis na caffe latte krok po kroku

Mleko lekko podgrzej i spień przy pomocy spieniacza.

Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki.

Do mleka po ściance szklanki lub po łyżce delikatnie wlej gorące espresso.

Całość możesz posypać cynamonem lub kakao.

Jak oceniasz przepis na caffe latte
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat caffe latte

Caffe latte to pyszny napój na bazie kawy i mleka, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kawy w nieco delikatniejszej odsłonie. Jest prosta i smaczna. Latte macchiato to espresso (25-35 ml), spienione mleko (200-220 ml) i odrobina mlecznej pianki. Napój ten cechuje delikatny smak, ciekawy wygląd oraz wiele możliwości związanych ze stosowaniem dodatków smakowych.

Przepis na caffe latte to świetny pomysł na stworzenie prostego napoju, który nie tylko dodaje energii, ale również wspaniale smakuje. Kawa tak stworzona jest pyszna i mleczna. To smaczna propozycja zarówno na rano, jak i po południu. Popularna kawa składa się z espresso i dużej ilości mleka oraz mlecznej piany, tworzących efektowne warstwy: mleko na spodzie, kawa i piana na wierzchu. Otrzymuje się je poprzez wlanie spienionego mleka do szklanki, do której następnie wlewa się espresso.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić caffe latte, by było smaczne, proste i szybkie to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. W takim wydaniu kawa nie jest mocna. To najlepsza opcja dla miłośników słodkich napojów. Kawa z mlekiem jest dobra dla osób, które szukają ciekawego pomysłu na popołudniowy deser. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. Choć może wydawać się trudna w przygotowaniu, tak naprawdę jest bardzo szybka. Caffe latte przygotowuje się poprzez uzupełnienie dużej filiżanki lub szklanki z espresso mlekiem. Najlepiej zacząć od przygotowania gorącego, dobrze spienionego mleka oraz zaparzenia mocnego espresso. Najpierw do szklanki należy wlać spienione mleko, następnie – delikatnie dolać do niego espresso. Ostatnią czynnością związaną z parzeniem takiej kawy jest dodanie do niej mlecznej pianki. „Latte” znaczy po włosku mleko. Nazwa oznacza zatem po prostu kawę z mlekiem. Caffe latte podaje się w większych naczyniach: wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Niezwykle istotny jest też dobór kawy. Najlepiej, by była mało kwaśna. Kawy o dużej kwaśności nie tylko gorzej smakują, ale również są mniej delikatne dla żołądka.

Alergeny w caffe latte

Lista alergenów dla Caffe latte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze caffe latte

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
43.89
103.15
Białko (g)
2.87
6.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
4.43
10.40
Węglowodany przyswajalne (g)
4.43
10.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
1.64
3.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
2.91
Tłuszcze nienasycone (g)
0.40
0.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.34
0.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.15
Cholesterol (mg)
6.81
16.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
70.64
166.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.10
Witamina C (mg)
0.20
0.47
Witamina D (µg (mcg))
0.94
2.20
Witamina E (mg)
0.03
0.06
Retinol (µg (mcg))
70.64
166.00
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.15
0.34
Niacyna (mg)
0.87
2.04
Foliany (µg (mcg))
1.85
4.35
Beta karoten (µg (mcg))
2.55
6.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
35.28
82.90
Potas (mg)
152.45
358.25
Wapń (mg)
107.53
252.70
Fosfor (mg)
88.70
208.45
Magnez (mg)
22.13
52.00
Żelazo (mg)
0.02
0.05
Cynk (mg)
0.37
0.88
Miedź (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny caffe latte 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania caffe latte

Koszt składników
3.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Espresso
35 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 35 ml
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Koszt składników
3.50