Przepis na dalgonę krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 2% 500 ml 2 szklanki
  • Lód 50 g kilka kostek
  • Kawa rozpuszczalna 20 g 2 łyżki
  • Cukier 20 g 2 łyżki
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
szklanka

Dodatkowo przygotuj odrobinę wrzątku.

Kawę rozpuszczalną wsyp do szklanki, dodaj cukier i wodę.

Ubijaj całość za pomocą miksera.

Do szklanek włóż lód i wlej mleko.

Na wierzch dodaj wcześniej przygotowaną piankę z kawy.

dalgona
Dalgona
Koszt przygotowania dania
3.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
168 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Dalgona - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dalgonie

Dalgona to nic innego jak koreańska kawa, która charakteryzuje się słodką pianką na wierzchu napoju.

Kawa ta zyskuje na popularności i nie ma się co dziwić, jest pyszna i bardzo efektowna, dlatego koniecznie poznaj mój przepis na dalgonę.

Do jej przygotowania potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie to bez problemu dostaniesz je w każdym sklepie.

Zaopatrz się w: kawę rozpuszczalną, mleko, cukier i kostki lodu. Dodatkowo odrobina wrzątku, nie więcej niż 50 ml.

Zatem, jak zrobić dalgonę w domu?

Poznaj mój prosty przepis, wystarczy, że kawę rozpuszczalną wsypiesz do szklanki, dodasz cukier i odrobinę wody. Miksuj wszystko do momentu powstania gęstej, kremowej piany.

Do szklanki włóż lód i wlej mleko, na wierzch dodaj kawową pianę. Nasza smaczna kawa jest dobra do spożycia.

Skoro już wiesz, jak powstaje napój z kawy rozpuszczalnej, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj ja w swoim domu. Jestem pewna, że ubijana kawa rozpuszczalna zasmakuje każdemu domownikowi.

Będzie to świetny pomysł na przerwę w pracy lub domowy deser, pamiętaj jednak, że kofeina w nadmiarze korzystnie nie wpływa na nasz organizm.

Bezpieczna, dzienna dawka kofeiny dla każdej osoby dorosłej wynosi nie więcej niż 300 mg. W przypadku przekroczenia tej dawki dochodzi do przedawkowania, co może spowodować zatrucie.

Zaleca się nie przekraczać 2-3 filiżanek kawy dziennie. Przy jej prawidłowym spożyciu kawa ma działanie pobudzające i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu, dzięki czemu jesteśmy w stanie odzyskać siły i znów usprawnić proces myślenia. Dlatego tak często po nią sięgamy, w czasach, gdy wielu z nas jest zmęczona, nie dosypia, kofeina przychodzi z pomocą.

Kofeinę znajdziemy nie tylko w kawie, ale w coraz większej ilości napoi, szczególnie tych przeznaczonych dla sportowców. Poprzez działanie pobudzające znalazła swoje zastosowanie również w tej grupie ludzi. Dodatkowo kofeina wpływa na nasze pozytywne samopoczucie, ponieważ stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu, takich jak serotonina, dopamina czy noradrenalina.

Wartości odżywcze dalgony

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
67.39 kcal
168.47 kcal
Białko
3.25 g
8.13 g

Węglowodany w dalgonie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
10.09 g
25.23 g
Węglowodany przyswajalne
10.09 g
25.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.64 g
4.09 g
Tłuszcze nasycone
1.24 g
3.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.40 g
0.99 g
Tłuszcze jednonasycone
0.34 g
0.85 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.14 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
6.78 mg
16.95 mg

Witaminy w przepisie na dalgonę

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
70.34 µg (mcg)
175.85 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
1.17 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C
0.17 mg
0.42 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D
0.93 µg (mcg)
2.33 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol
70.34 µg (mcg)
175.85 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.30 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna
1.05 mg
2.62 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany
1.69 µg (mcg)
4.24 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten
2.54 µg (mcg)
6.36 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dalgonę

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
34.34 mg
85.85 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas
254.81 mg
637.03 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń
111.59 mg
278.98 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor
97.56 mg
243.90 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez
21.25 mg
53.14 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.38 mg
0.94 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dalgony 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dalgonie

Lista alergenów dla dalgony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania dalgony

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Lód
50 g
kilka kostek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Kawa rozpuszczalna
20 g
2 łyżki
20.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na dalgonę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób