Przepis na kawę po wiedeńsku krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, czajnik, miska, szklanka

Kawę zaparz i wymieszaj ją z 2 kostkami pokruszonej czekolady.

Śmietankę wlej do miski i ubij ją z dodatkiem cukru pudru przy pomocy miksera na sztywną pianę.

Kawę w szklance udekoruj bitą śmietaną oraz pokruszoną kostką czekolady.

Napój spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Kawa po wiedeńsku podana w wysokiej szklance.
Kawa po wiedeńsku
Koszt przygotowania dania
3.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
534 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
48

Kawa po wiedeńsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kawie po wiedeńsku

Tradycyjna kawa po wiedeńsku to mocny napar z kawy podany z kostkami czekolady, bitą śmietaną oraz posypką. Posypkę może stanowić cynamon, z tarta czekolada, a także kakao. Kawę po wiedeńsku najlepiej podawać w szerokiej filiżance. Smaczna kawa będzie doskonałym dodatkiem do niezbyt słodkich ciast, ponieważ sama w sobie jest bardzo słodka. Przepis na kawę po wiedeńsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty: kawa z ekspresu, czekolada deserowa, śmietanka 30% oraz cukier puder. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kawę po wiedeńsku? Kawę zaparz i wymieszaj ją z 2 kostkami pokruszonej czekolady. Śmietankę wlej do miski i ubij ją z dodatkiem cukru pudru przy pomocy miksera na sztywną pianę. Kawę w szklance udekoruj bitą śmietaną oraz pokruszoną kostką czekolady. Napój spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu. Dobra kawa po wiedeńsku doskonale smakuje również z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub śmietankowych.

Czekolada wbrew pozorom nie jest tylko czymś słodkim, posiada ona wiele właściwości odżywczych (mowa tu o dobrej jakościowo czekoladzie deserowej). Czekolada jest bogatym źródłem przede wszystkim węglowodanów, które niezbędne są do prawidłowej pracy mięśni oraz mózgu. Czekolada deserowa zawiera również spore ilości magnezu, który spożywany w odpowiednich ilościach wspomaga proces przewodzenia komórek nerwowych. W czekoladzie znajdziemy również flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu LDL oraz zwiększają odporność na różne infekcje.

Podsumowując wiesz, jak przygotować kawę po wiedeńsku. Sposób podania zależy w głównej mierze od preferencji smakowych, ponieważ jako dodatek do kawy możesz wykorzystać cynamon, startą czekoladę, kakao, a także lody. Kawa po wiedeńsku najlepsza jest bezpośrednio po przygotowaniu. Wspaniale smakuje z dodatkiem średnio słodkich ciast. Kawa z dodatkiem śmietanki świetnie sprawdzi się również jako słodki napój podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Wartości odżywcze kawy po wiedeńsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
152.66 kcal
534.30 kcal
Białko
1.35 g
4.74 g

Węglowodany w kawie po wiedeńsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
11.98 g
41.93 g
Węglowodany przyswajalne
11.69 g
40.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
1.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
11.11 g
38.90 g
Tłuszcze nasycone
10.38 g
36.33 g
Tłuszcze nienasycone
0.73 g
2.57 g
Tłuszcze jednonasycone
0.62 g
2.16 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.12 g
0.41 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
1.97 mg
6.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kawę po wiedeńsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
5.06 µg (mcg)
17.70 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.00 mg
0.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.04 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
5.06 µg (mcg)
17.70 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.01 mg
0.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.19 mg
0.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
1.03 µg (mcg)
3.60 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kawę po wiedeńsku

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
9.18 mg
32.13 mg
Potas
52.57 mg
184.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
18.54 mg
64.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
19.54 mg
68.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
7.69 mg
26.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.23 mg
0.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.20 mg
0.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kawy po wiedeńsku 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kawie po wiedeńsku

Lista alergenów dla kawy po wiedeńsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania kawy po wiedeńsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa, gotowy napar bez cukru
200 ml
najlepiej z ekspresu
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 ml
Czekolada deserowa
30 g
3 kostki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
10.00
Jak oceniasz przepis na kawę po wiedeńsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób