Kawa po wiedeńsku

Opublikowano: 12.06.2022 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawa po wiedeńsku podana w wysokiej szklance.
Kawa po wiedeńsku
Kawa po wiedeńsku to połączenie pysznej kawy oraz bitej śmietany. Kawa świetnie sprawdzi się jako napój podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
534 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Kawa, gotowy napar bez cukru najlepiej z ekspresu (200 ml)
  • Czekolada deserowa 3 kostki (30 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Cukier puder 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, czajnik, miska, szklanka

Przepis na kawę po wiedeńsku krok po kroku

Kawę zaparz i wymieszaj ją z 2 kostkami pokruszonej czekolady.

Śmietankę wlej do miski i ubij ją z dodatkiem cukru pudru przy pomocy miksera na sztywną pianę.

Kawę w szklance udekoruj bitą śmietaną oraz pokruszoną kostką czekolady.

Napój spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na kawę po wiedeńsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat kawy po wiedeńsku

Tradycyjna kawa po wiedeńsku to mocny napar z kawy podany z kostkami czekolady, bitą śmietaną oraz posypką. Posypkę może stanowić cynamon, z tarta czekolada, a także kakao. Kawę po wiedeńsku najlepiej podawać w szerokiej filiżance. Smaczna kawa będzie doskonałym dodatkiem do niezbyt słodkich ciast, ponieważ sama w sobie jest bardzo słodka. Przepis na kawę po wiedeńsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty: kawa z ekspresu, czekolada deserowa, śmietanka 30% oraz cukier puder. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić kawę po wiedeńsku? Kawę zaparz i wymieszaj ją z 2 kostkami pokruszonej czekolady. Śmietankę wlej do miski i ubij ją z dodatkiem cukru pudru przy pomocy miksera na sztywną pianę. Kawę w szklance udekoruj bitą śmietaną oraz pokruszoną kostką czekolady. Napój spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu. Dobra kawa po wiedeńsku doskonale smakuje również z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub śmietankowych.

Czekolada wbrew pozorom nie jest tylko czymś słodkim, posiada ona wiele właściwości odżywczych (mowa tu o dobrej jakościowo czekoladzie deserowej). Czekolada jest bogatym źródłem przede wszystkim węglowodanów, które niezbędne są do prawidłowej pracy mięśni oraz mózgu. Czekolada deserowa zawiera również spore ilości magnezu, który spożywany w odpowiednich ilościach wspomaga proces przewodzenia komórek nerwowych. W czekoladzie znajdziemy również flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu LDL oraz zwiększają odporność na różne infekcje.

Podsumowując wiesz, jak przygotować kawę po wiedeńsku. Sposób podania zależy w głównej mierze od preferencji smakowych, ponieważ jako dodatek do kawy możesz wykorzystać cynamon, startą czekoladę, kakao, a także lody. Kawa po wiedeńsku najlepsza jest bezpośrednio po przygotowaniu. Wspaniale smakuje z dodatkiem średnio słodkich ciast. Kawa z dodatkiem śmietanki świetnie sprawdzi się również jako słodki napój podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Alergeny w kawie po wiedeńsku

Lista alergenów dla kawy po wiedeńsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze kawy po wiedeńsku

na 100g gotowej potrawy

Kawa po wiedeńsku to doskonały pomysł na słodki napój. Kawa przyrządzona w ten sposób jest dość kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
152.66
534.30
Białko (g)
1.35
4.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
11.98
41.93
Węglowodany przyswajalne (g)
11.69
40.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
1.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
11.11
38.90
Tłuszcze nasycone (g)
10.38
36.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.73
2.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.62
2.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.97
6.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
5.06
17.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.06
17.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.19
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.03
3.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
9.18
32.13
Potas (mg)
52.57
184.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.54
64.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
19.54
68.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.69
26.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.23
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kawy po wiedeńsku 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kawy po wiedeńsku

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa, gotowy napar bez cukru
200 ml
najlepiej z ekspresu
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 ml
Czekolada deserowa
30 g
3 kostki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Cukier puder
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
10.00