Mrożona kawa

Opublikowano: 13.06.2021 r., 13:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawa mrożona podana w ozdobnej szklance, która stoi na drewnianym blacie. W oddali zauważyć można zarys budynków.
Kawa mrożona
Kawa mrożona to doskonała propozycja na smaczny i orzeźwiający napój na upalne, letnie dni. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu spędzając czas w gronie swoich znajomych i rodziny.
Przygotowanie 15 min
180 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kawa, gotowy napar bez cukru ostudzona (250 ml)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Lody śmietankowe (100 ml)
  • Lód (8 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, czajnik, szklanka

Przepis na mrożoną kawę krok po kroku

Wysokie szklanki włóż na chwilę do zamrażalnika.

Do pojemnika blendera włóż kostki lodu, mleko, ostudzoną kawę oraz lody. Składniki dokładnie zmiksuj przez kilka sekund.

Następnie wyjmij schłodzone szklanki, wlej do nich kawę oraz opcjonalnie możesz dołożyć całe kostki lodu.

Kawę mrożoną podawaj od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na mrożoną kawę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat mrożonej kawy

Domowa, mrożona kawa idealnie nadawać będzie się w upalne letnie dni. Przepis na kawę mrożoną z mlekiem sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi i ze znajomymi. Przepis na mrożoną kawę w domu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do kawy mrożonej potrzebujemy składników takich jak kawa, mleko, lody i lód.

Jak zrobić dobrą kawę mrożoną? Wysokie szklanki włóż na chwile do zamrażalnika. Napar z kawy przygotowujemy wcześniej. Ważne jest, żeby kawa była już wystudzona. Możemy przygotować napar z rozpuszczalnej kawy lub z kawy z ekspresu. Do blendera włóż kostki lodu, mleko, ostudzoną kawę oraz lody (najlepiej nadają się waniliowe lub śmietankowe). Składniki zblenduj. Następnie wyjmij schłodzone szklanki i wlej do nich kawę. Dodaj kostki lodu. Pyszna kawa gotowa. Kawę podawaj od razu po przygotowaniu. Kawę najlepiej pije się przez  słomkę.

Kawa jest jednym ze źródeł kofeiny, która wykorzystywana jest w produkcji preparatów przeciwbólowych czy przeciwmigrenowych. Dodatkowo kawa jest źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, ponieważ neutralizują działanie wolnych rodników. Dodatkowo spożywanie kawy wpływa na nasz układ nerwowy, dzięki czemu zwiększa się nasza pamięć krótkotrwała.

Podsumowując mrożona kawa z lodami sprawdzi się idealnie w sezonie letnim. Pomysł na mrożoną kawę sprawdzi się na plotki z przyjaciółką/przyjacielem lub spotkanie ze znajomymi. Mrożona kawa jest dobra na orzeźwienie w upalne dni. Kawa mrożona nie będzie dobrym rozwiązaniem dla małych dzieci. Nadaje się ona tylko dla osób dorosłych. Dla dzieci możemy podać same lody, które dodawaliśmy do kawy. Kawę możemy przygotować też w wersji dietetycznej. Do kawy mrożonej nie dodajemy lodów tylko słodzik w postaci erytrytolu lub ksylitolu. Do przygotowania kawy mrożonej możemy wykorzystać rownież mleczko kokosowe. Przepis na nasza kawę dodaje energii w upalne, słoneczne dni. Kawa mrożona idealnie pasować będzie z dodatkiem ciasta. Kawa z lodem to doskonały sposób na ochłodę w letnie dni.

Alergeny w mrożonej kawie

Lista alergenów dla mrożonej kawy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Lody śmietankowe

Wartości odżywcze mrożonej kawy

na 100g gotowej potrawy

Kawa jest jednym ze źródeł kofeiny, która wykorzystywana jest w produkcji preparatów przeciwbólowych czy przeciwmigrenowych. Dodatkowo kawa jest źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, ponieważ neutralizują działanie wolnych rodników. Dodatkowo spożywanie kawy wpływa na nasz układ nerwowy, dzięki czemu zwiększa się nasza pamięć krótkotrwała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
55.43
180.14
Białko (g)
2.00
6.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
6.08
19.75
Węglowodany przyswajalne (g)
5.96
19.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
2.59
8.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
5.98
Tłuszcze nienasycone (g)
0.75
2.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
2.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.32
Cholesterol (mg)
10.53
34.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
53.54
173.99
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.94
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.18
0.59
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.21
172.92
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.18
0.59
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.64
5.35
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.36
14.17
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
30.84
100.23
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas (mg)
83.31
270.74
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.51
242.15
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
60.86
197.78
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.88
28.87
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.29
0.96
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mrożonej kawy 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mrożonej kawy

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
ostudzona
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Lody śmietankowe
100 ml
15.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 ml
Lód
8 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 8 g
Koszt składników
23.50