Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, szklanka wysoka, spieniacz do mleka

Przepis na macchiato krok po kroku

Mleko lekko podgrzej w garnuszku i spień za pomocą spieniacza do mleka.

Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki i pozostaw w garnuszku dwie łyżeczki pianki.

Mleko pozostaw w szklance na około minutę (mleko delikatnie rozwarstwi się).

Następnie do mleka po łyżce wlej gorące espresso.

Na wierzch kawy połóż pozostawioną w garnuszku piankę.

Kawę oprósz delikatnie cynamonem.

Gotową kawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Macchiato podane w wysokich szklankach.
Macchiato - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - macchiato

W skrócie
Kalorii w porcji
78 kcal
Wielkość
jednej porcji
150 g
Indeks glikemiczny
27

Wartości odżywcze macchiato

na 100g gotowej potrawy

Macchiato to napój kawowy przygotowywany z dodatkiem mleka. Kofeina zawarta w kawie ma działanie pobudzające.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
52.64
78.96
Białko (g)
2.69
4.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.06
7.60
Węglowodany przyswajalne (g)
4.39
6.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
2.60
3.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.94
2.91
Tłuszcze nienasycone (g)
0.66
0.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.55
0.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.16
Cholesterol (mg)
9.55
14.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
25.67
38.50
Witamina B6 (mg)
0.05
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.64
Witamina C (mg)
0.09
0.13
Witamina D (µg (mcg))
0.88
1.31
Witamina E (mg)
0.07
0.11
Retinol (µg (mcg))
24.68
37.02
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.15
0.22
Niacyna (mg)
1.10
1.65
Foliany (µg (mcg))
0.27
0.40
Beta karoten (µg (mcg))
7.00
10.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
33.06
49.59
Potas (mg)
146.89
220.34
Wapń (mg)
111.05
166.58
Fosfor (mg)
82.57
123.85
Magnez (mg)
25.61
38.41
Żelazo (mg)
0.13
0.20
Cynk (mg)
0.36
0.54
Miedź (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny macchiato 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w macchiato

Lista alergenów dla Macchiato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Więcej informacji na temat macchiato

Macchiato to rodzaj kawy przygotowywany na bazie espresso oraz mleka. Domowa kawa stanowi doskonały pomysł na gorący napój, który świetnie smakuje z dodatkiem słodkich przekąsek. Smaczne espresso macchiato możesz podać z dodatkiem ciasta, ciasteczek lub spożyć bez żadnych dodatków. Prosty przepis na macchiato nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania napoju potrzebne będą następujące składniki: mleko spożywcze, espresso oraz cynamon.

A jak zrobić macchiato? Mleko lekko podgrzej w garnuszku i spień za pomocą spieniacza do mleka. Spienione mleko przelej do wysokiej szklanki i pozostaw w garnuszku dwie łyżeczki pianki. Mleko pozostaw w szklance na około minutę (mleko delikatnie rozwarstwi się). Następnie do mleka po łyżce wlej gorące espresso. Na wierzch kawy połóż pozostawioną w garnuszku piankę. Kawę oprósz delikatnie cynamonem. Gotową kawę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Mleko to produkt spożywczy, który chętnie wykorzystywany jest w kuchni polskiej do przygotowania wielu potraw. Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w mleku możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, natomiast do składników mineralnych potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu (warto wybrać mleko 0,5% lub 1,5%, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły odpowiednio przyswoić się do organizmu w procesach wchłaniania).

Podsumowując pyszne, domowe espresso macchiato to doskonała propozycja na pyszny napój, który możesz zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsze macchiato jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Szacunkowy koszt przygotowania macchiato

Koszt składników
4.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Espresso
30 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 ml
Cynamon
2 g
pół płaskiej łyżeczki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Koszt składników
4.80
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na macchiato
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób