Przepis na kawę frappe krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
szejker barmański

Do szejkera wlej kawę, wrzuć lód i dodaj cukier.

Energicznie potrząsaj szejkerem, aby powstała pianka.

Opcjonalnie możesz zmiksować kawę z cukrem przy pomocy miskera lub spieniacza do mleka.

Wlej do szklanki kawę z lodem i dolej do pełna mleko.

Szklanka z kawą frappe ze słomką na tle miasta Ateny.
kawa frappe
Koszt przygotowania dania
0.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
121 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
57

Kawa frappe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kawie frappe

Kawa frappe pochodzi z Grecji i jest bardzo popularną mrożoną kawą. Latem można spotkać ją w wielu kawiarniach. Ta kawa na zimno podbiła też internet. Zrobiona jest na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Opcjonalnie można do niej dodawać przeróżne sosy, na przykład karmel, czy bitą śmietanę. Pamiętaj jednak, że takie dodatki są bardzo kaloryczne i w rezultacie Twoja kawa może dorównywać kalorycznością dobremu posiłkowi. Takie szczegóły jak kawa z różnymi syropami i bitą śmietaną, czy małe ciasto wydają się nieistotne, a mogą być bombą kaloryczną. Potem wydaje nam się, że bardzo mało jemy, a wciąż nie możemy schudnąć. Winą za to obarczam geny, wolny metabolizm lub konkretne składniki, zamiast szczerze spojrzeć na to, co jemy oraz pijemy. W taki sposób sami siebie oszukujemy. Nieraz oczywiście wynika to z niewiedzy. Wiele osób nie jest świadomych, że takie kawy są kaloryczne, bo nigdy się tym nie zainteresowali. W ten sposób żyją w nieświadomości, myśląc, że ich ulubiona kawka z kawiarni to nic takiego i nie warto nawet wpisywać tego w aplikacje do liczenia kalorii. Jeżeli do tej pory myślałaś, że jesz mało i nie chudniesz, to postaraj się dokładnie policzyć to, co jesz. Badania dowodzą, że słabo nam idzie oszacowywanie ilości spożytych kalorii. Tyczy się to wszystkich w tym dietetyków. Zwykle zaniżamy ilość spożytych kalorii i zawyżamy poziom aktywności, czyli wydaje nam się, że mało jemy i dużo się ruszamy, a masa ciała i tak nie chce spadać. Problem polega właśnie na tym, że tylko nam się tak wydaje, a w rzeczywistości wcale nie jest z naszą dietą i treningami tak pięknie.

Przejdźmy już do tego, jak zrobić kawę frappe. Jest to przepis na pyszne frappe, ale w podstawowej wersji, czyli bez wysokokalorycznych dodatków. Bez problemu przygotujesz tę kawę mrożoną u siebie w domu. Przygotowania zaczynamy od wsypania kawy rozpuszczalnej, słodzika i kilku łyżek wody na dno szklanki. Następnie bierzemy mikser i ubijamy do momentu uzyskania ładnej, kawowej pianki. Domowe frappe z kawy rozpuszczalnej jest już prawie gotowe. Wystarczy dodać teraz mleko i kostki lodu i gotowe. Jak widzisz, to jak przygotować frappe jest bardzo proste.

Wartości odżywcze kawy frappe

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - kawa frappe kcal
Białko
1.73 g
4.33 g

Węglowodany w kawie frappe

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
8.45 g
21.12 g
Węglowodany przyswajalne
8.45 g
21.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.99 g
2.47 g
Tłuszcze nasycone
0.75 g
1.88 g
Tłuszcze nienasycone
0.23 g
0.59 g
Tłuszcze jednonasycone
0.20 g
0.51 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.03 g
0.08 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
4.08 mg
10.20 mg

Witaminy w przepisie na kawę frappe

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
42.31 µg (mcg)
105.78 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol
42.31 µg (mcg)
105.78 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna
0.11 mg
0.28 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany
1.02 µg (mcg)
2.55 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten
1.53 µg (mcg)
3.82 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kawę frappe

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
20.73 mg
51.81 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas
88.24 mg
220.59 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń
65.08 mg
162.70 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor
53.10 mg
132.75 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez
6.90 mg
17.25 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo
0.01 mg
0.03 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.22 mg
0.55 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.00 mg
0.01 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kawy frappe 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kawie frappe

Lista alergenów dla kawy frappe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania kawy frappe

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kawa, gotowy napar bez cukru
50 ml
1.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 ml
Cukier
15 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Lód
60 g
4 kostki lodu
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Mleko 2%
130 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Koszt składników
11.00
Jak oceniasz przepis na kawę frappe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób