Przepis na kawę mrożoną z thermomixu krok po kroku
- Mleko 2% 500 ml
- Lód 250 g
- Cukier waniliowy 15 g
- Cukier 10 g
- Kawa rozpuszczalna 10 g 2 łyżki
Do naczynia Thermomixa wlej mleko, dodaj cukier, cukier waniliowy, kostki lodu i kawę rozpuszczalną.
Wszystko razem zmiksuj przez 30 sekund / obroty 7.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Kawa mrożona Thermomix - cechy przepisu
Więcej o kawie mrożonej z Thermomixu
Przepis na mrożoną kawę z Thermomixa świetnie sprawdzi się w gorące, letnie popołudnie.
Aby wykonać ten przepis potrzebujesz mleko, kostki lodu, cukier i kawę rozpuszczalną. Ten ostatni składnik jest szczególnie ważny, ponieważ kawa liofilizowana dużo łatwiej poddaje się napowietrzeniu i dzięki temu powstaje sztywna, aromatyczna pianka. Ta kawa mrożona jest bardzo szybka w przygotowaniu właśnie dlatego, że nie wymaga dodatkowego parzenia naparu z kawy. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kawę mrożoną w Thermomixie w wersji wegańskiej, wystarczy, że mleko krowie zamienisz na napój roślinny np. migdałowy. Jeśli chcesz, by kawa mrożona Thermomix była mniej słodka, możesz zmienić ilość dodanego cukru lub zamienić go na słodzik np. erytrol.
Ten prosty przepis sprawi, że w kilka sekund na Twoim stole pojawi się pachnąca, oszroniona szklanka pełna zimnego, pobudzającego napoju. Kawa mrożona z tego przepisu powstaje naprawdę pyszna.
Kawa jest napojem znanym na całym świecie. Popularna jest głównie poprzez swoje pobudzające działanie. Oprócz tego udowodniono, że pita w rozsądnych ilościach może zmniejszać ryzyko cukrzycy, zmniejszać uczucie stresu, a nawet bólu mięśni. Wskazuje się, że dziennie można wypić do pięciu filiżanek kawy.
Napar ten powstaje z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Uprawa kawy ma swoje początki w Etiopii, ale już w XVI wieku zjawiła się na terenie Europy. Od tego momentu pojawiły się dziesiątki sposobów parzenia i spożywania kawy. Do najbardziej popularnych należy espresso (przepływ wody pod ciśnieniem), napary przelewowe, kawy gotowane, kawy z makinetki, kawy próżniowe czy napary z kaw typu instant. Każdy z wyżej wymienionych nadaje ziarnom kawy innego smaku. Jeśli chodzi o wzbogacanie smaku kawy, to oprócz tradycyjnego dodatku mleka i cukru, występują również domieszki napojów alkoholowych, oleju kokosowego lub ostatnio modnego wzbogacania kawy o koktajle proteinowe. Ten ostatni sposób, nazywany proffee to najnowszy trend, który niestety może być niebezpieczny dla zdrowia. Nadwyżka białka w diecie, wynikająca ze spożywania koktajli proteinowych może spowodować znaczne obciążenie nerek, co w konsekwencji może doprowadzić do ich uszkodzenia.
Kawa mrożona z Thermomixa będzie szczególnie dobra na upały, jeśli potrzebujecie dużego orzeźwienia.
Wartości odżywcze kawy mrożonej z Thermomixu
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w kawie mrożonej z thermomixu
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kawie mrożonej z Thermomixu
Lista alergenów dla kawy mrożonej z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%