Przepis na pieczone jabłka krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, folia aluminiowa

Jabłko umyj i odkrój górną część, mniej więcej na 2/3 wysokości.

Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne.

We wgłębienie nałóż porcję dżemu.

Jabłko przykryj odkrojoną wcześniej częścią i zawiń szczelnie w folię aluminiową.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-30 min.

Jabłko podawaj z orzechami.

jabłka pieczone z rodzynkami i orzechami
Jabłka pieczone
Koszt przygotowania dania
2.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
332 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Pieczone jabłka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczonych jabłkach

Pieczone jabłka z cynamonem to posiłek, który świetnie sprawdzi się jako zdrowe, słodkie drugie śniadanie, podwieczorek lub deser. Smakują jak domowa szarlotka, dlatego są idealną, mniej kaloryczną i zdrowszą alternatywą dla tego ciasta oraz wszystkich słodyczy. To świetny fit deser dla wszystkich miłośników słodkości, również dla dzieci. Są bardzo pożywną, sycącą, zdrową i lekkostrawną przekąską. Jednocześnie zapiekane w całości jabłka są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Jak zrobić pieczone jabłka? Całe owoce należy dokładnie umyć, odciąć górną część (mniej więcej na ¾ wysokości) i za pomocą łyżki lub łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne. Przepis na pieczone jabłka dalej duże pole do popisu. Do środka, jako nadzienie można dodać słodki twarożek, wymieszany z serkiem waniliowym, cynamonem i rodzynkami, dowolny, owocowy dżem (bez dodatku cukru), lub naturalne orzechowe lub migdałowe masło 100%. Po nafaszerowaniu jabłka wystarczy przykryć odkrojoną wcześniej wierzchnią częścią, szczelnie zawinąć folią aluminiową i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut, aż będą miękkie. Jabłka pieczone w piekarniku gotowe! Upieczone jabłka można podawać posypane cynamonem, polane waniliowym jogurtem, z rodzynkami lub orzechami. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się krok po kroku jak się piecze jabłka w piekarniku. Do ich przygotowania nada się każda odmiana jabłek, co więcej można je przygotować o każdej porze roku, ponieważ wiele odmian jabłek dostępnych jest przez cały rok. Jabłka pieczone z cynamonem najlepiej smakują na ciepło, jedzone tuż po upieczeniu i lekkim ostygnięciu.

Jabłka pieczone w piekarniki są lekkostrawne, niskokaloryczne, stanowią więc świetną alternatywę dla sklepowych deserów i słodyczy. Co więcej, ich przygotowanie i czas spędzony w kuchni zajmie nie więcej niż 10 minut, jest to więc ekspresowa zdrowa przekąska. Jeśli jeszcze nie wiesz jak się piecze jabłka w piekarniku koniecznie poznaj nasz przepis na tą przepyszną i zdrową przekąskę, idealną na każdą okazję.

Wartości odżywcze pieczonych jabłek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
Białko
2.09 g
5.12 g
Fenyloalanina
0.10 mg
0.23 mg

Węglowodany w pieczonych jabłkach

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
15.08 g
36.95 g
Węglowodany przyswajalne
12.21 g
29.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.87 g
7.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
8.11 g
19.87 g
Tłuszcze nasycone
1.24 g
3.03 g
Tłuszcze nienasycone
6.88 g
16.85 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pieczone jabłka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A
2.57 µg (mcg)
6.30 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.25 mg
0.60 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Niacyna
0.22 mg
0.53 mg
Foliany
15.55 µg (mcg)
38.10 µg (mcg)
Beta karoten
22.18 µg (mcg)
54.35 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczone jabłka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
1.88 mg
4.60 mg
Potas
139.24 mg
341.15 mg
Wapń
16.90 mg
41.40 mg
Fosfor
50.96 mg
124.85 mg
Magnez
23.67 mg
58.00 mg
Żelazo
0.46 mg
1.13 mg
Cynk
0.41 mg
1.01 mg
Miedź
0.22 mg
0.54 mg
Mangan
0.47 mg
1.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych jabłek 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonych jabłkach

Lista alergenów dla pieczonych jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania pieczonych jabłek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
200 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
15 g
1,5 łyżki
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 15 g
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na pieczone jabłka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób