Przepis na pieczone jabłka krok po kroku
- Jabłko 200 g 1 sztuka
- Dżem śliwkowy niskosłodzony 15 g 1,5 łyżki
- Orzechy włoskie 30 g 1 garść
Jabłko umyj i odkrój górną część, mniej więcej na 2/3 wysokości.
Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne.
We wgłębienie nałóż porcję dżemu.
Jabłko przykryj odkrojoną wcześniej częścią i zawiń szczelnie w folię aluminiową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-30 min.
Jabłko podawaj z orzechami.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pieczone jabłka - cechy przepisu
Więcej o pieczonych jabłkach
Pieczone jabłka z cynamonem to posiłek, który świetnie sprawdzi się jako zdrowe, słodkie drugie śniadanie, podwieczorek lub deser. Smakują jak domowa szarlotka, dlatego są idealną, mniej kaloryczną i zdrowszą alternatywą dla tego ciasta oraz wszystkich słodyczy. To świetny fit deser dla wszystkich miłośników słodkości, również dla dzieci. Są bardzo pożywną, sycącą, zdrową i lekkostrawną przekąską. Jednocześnie zapiekane w całości jabłka są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Jak zrobić pieczone jabłka? Całe owoce należy dokładnie umyć, odciąć górną część (mniej więcej na ¾ wysokości) i za pomocą łyżki lub łyżeczki wydrążyć gniazda nasienne. Przepis na pieczone jabłka dalej duże pole do popisu. Do środka, jako nadzienie można dodać słodki twarożek, wymieszany z serkiem waniliowym, cynamonem i rodzynkami, dowolny, owocowy dżem (bez dodatku cukru), lub naturalne orzechowe lub migdałowe masło 100%. Po nafaszerowaniu jabłka wystarczy przykryć odkrojoną wcześniej wierzchnią częścią, szczelnie zawinąć folią aluminiową i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut, aż będą miękkie. Jabłka pieczone w piekarniku gotowe! Upieczone jabłka można podawać posypane cynamonem, polane waniliowym jogurtem, z rodzynkami lub orzechami. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się krok po kroku jak się piecze jabłka w piekarniku. Do ich przygotowania nada się każda odmiana jabłek, co więcej można je przygotować o każdej porze roku, ponieważ wiele odmian jabłek dostępnych jest przez cały rok. Jabłka pieczone z cynamonem najlepiej smakują na ciepło, jedzone tuż po upieczeniu i lekkim ostygnięciu.
Jabłka pieczone w piekarniki są lekkostrawne, niskokaloryczne, stanowią więc świetną alternatywę dla sklepowych deserów i słodyczy. Co więcej, ich przygotowanie i czas spędzony w kuchni zajmie nie więcej niż 10 minut, jest to więc ekspresowa zdrowa przekąska. Jeśli jeszcze nie wiesz jak się piecze jabłka w piekarniku koniecznie poznaj nasz przepis na tą przepyszną i zdrową przekąskę, idealną na każdą okazję.
Wartości odżywcze pieczonych jabłek
Energia i białka
(245g)
Węglowodany w pieczonych jabłkach
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy w przepisie na pieczone jabłka
(245g)
Składniki mineralne w przepisie na pieczone jabłka
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieczonych jabłkach
Lista alergenów dla pieczonych jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie