Ciastka czekoladowe

Opublikowano: 12.06.2021 r., 9:26 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciastka kakaowe z czekoladą
Ciastka czekoladowe
Czekoladowe ciasteczka, czyli pyszna, słodka i jednocześnie zdrowa przekąska dla całej rodziny. Idealne na deser, proste i szybkie w przygotowaniu.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
231 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1/5 kostki (50 g)
  • Czekolada gorzka 1,5 kostki (bez dodatku cukru) (150 g)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista niecała 1/2 szklanki (100 g)
  • Mąka pszenna typ 750 niecała 1/2 szklanki (100 g)
  • Proszek do pieczenia pół łyżeczki (2 g)
  • Kakao niesłodzone 2,5 łyżki (25 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 5 łyżek (50 g)
  • Jajko 1 sztuka (1 szt.)
  • Mleko 1,5% 3-4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser

Przepis na ciastka czekoladowe krok po kroku

Masło pokrój w kostkę i odstaw w temperaturze pokojowej, do lekkiego ocieplenia. Czekoladę drobno posiekaj.

W misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Do masła wsyp ksylitol i ubijaj mikserem kilka minut do połączenia składników. Dodaj jajko i ponownie ubijaj 2-3 minut.

Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, wymieszaj i na koniec dodaj mleko.

Łyżką nabieraj porcje ciasta i na blasze do pieczenia układaj, formując ciasteczka.

Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciastka czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat ciastek czekoladowych

Ciastka czekoladowe to deser i przekąska, których chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pyszne ciasteczka z kakao i czekoladą uwielbiają wszyscy i sprawdzają się w każdej sytuacji, również dla dzieci. Przepis na ciasteczka czekoladowe ma wiele swoich odmian i można przygotować je na wiele sposobów. Jak zrobić ciastka czekoladowe, które będą nie tylko pyszne, ale jednocześnie zdrowe, sycące i odżywcze? Poznaj nasz przepis na ciasteczka kakaowe w wersji fit, które będą równie smaczne i dobre co tradycyjne ciasteczka, a jednocześnie można je śmiało włączać do swojej codziennej diety bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić ciastka czekoladowe? Najlepiej przygotować je z gorzką czekoladą i z kakao (naturalnym, ciemnym kakao, bez dodatku cukru), dlatego przede wszystkim należy sprawdzić czy mamy te składniki. Oprócz tego, niezbędna będzie także mąka - możesz wykorzystać mąkę owsianą, orkiszową lub pół na pół mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Przygotuj także masło, a najlepiej dobrą, dobrej jakości margarynę roślinną, jajko, oraz mleko (lub naturalny, niesłodzony napój roślinny). Do posłodzenia, zamiast tradycyjnego białego, czy brązowego cukru wykorzystaj naturalne słodziki na przykład ksylitol lub erytrytol - dzięki temu znacząco obniży się kaloryczność i indeks glikemiczny ciasteczek. Przygotowanie ciastek czekoladowych nie powinno zająć Ci więcej niż 15-20 minut. Możesz przygotować je w większej ilości i wykorzystywać jako deser, czy przekąskę, czy drugie śniadanie przez kilka kolejnych dni. Idealnie smakują z kubkiem ciepłego mleka, czy kawy. Są niezwykle proste w przygotowaniu - wystarczy, że wymieszasz razem wszystkie suche składniki z dodatkiem pokruszonej czekolady, a roztopione masło/margarynę wymieszasz z cukrem, jajkiem i mlekiem. Po połączeniu tych dwóch mas wystarczy już tylko uformować niewielkie ciasteczka i piec je ok. 15 minut. Tak przygotowane ciasta będą jednocześnie chrupiące, delikatne i rozpływające się w ustach, a ten słodki, czekoladowy smak to coś czemu nikt się nie oprze.

Alergeny w ciastkach czekoladowych

Lista alergenów dla ciastek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Mąka pszenna typ 750
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciastek czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zamianie cukru na ksylitol oraz częściowo mąki pszennej na pełnoziarnistą, ciasteczka są mniej kaloryczne i mają mniejszy indeks glikemiczny, przez co są znacznie lepsze dla zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
385.98
231.59
Białko (g)
8.39
5.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
50.88
30.53
Węglowodany przyswajalne (g)
44.86
26.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.01
3.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
19.44
11.66
Tłuszcze nasycone (g)
12.62
7.57
Tłuszcze nienasycone (g)
6.82
4.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.70
3.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
0.67
Cholesterol (mg)
56.49
33.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
80.02
48.01
Witamina B6 (mg)
0.11
0.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.26
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.09
46.86
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.15
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.52
1.51
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.49
12.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
21.90
13.14
Potas (mg)
358.04
214.83
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.86
37.12
Fosfor (mg)
231.99
139.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
98.55
59.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.86
2.32
Cynk (mg)
1.76
1.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.59
0.35
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek czekoladowych 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek czekoladowych

Koszt składników
57.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Czekolada gorzka
150 g
1,5 kostki (bez dodatku cukru)
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
100 g
niecała 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 750
100 g
niecała 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
2 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Kakao niesłodzone
25 g
2,5 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 25 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
40 ml
3-4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Koszt składników
57.10