Przepis na ciastka czekoladowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser

Masło pokrój w kostkę i odstaw w temperaturze pokojowej, do lekkiego ocieplenia. Czekoladę drobno posiekaj.

W misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Do masła wsyp ksylitol i ubijaj mikserem kilka minut do połączenia składników. Dodaj jajko i ponownie ubijaj 2-3 minut.

Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, wymieszaj i na koniec dodaj mleko.

Łyżką nabieraj porcje ciasta i na blasze do pieczenia układaj, formując ciasteczka.

Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

ciastka kakaowe z czekoladą
Ciastka czekoladowe
Koszt przygotowania dania
83.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1048 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Ciastka czekoladowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciastkach czekoladowych

Ciastka czekoladowe to deser i przekąska, których chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pyszne ciasteczka z kakao i czekoladą uwielbiają wszyscy i sprawdzają się w każdej sytuacji, również dla dzieci. Przepis na ciasteczka czekoladowe ma wiele swoich odmian i można przygotować je na wiele sposobów. Jak zrobić ciastka czekoladowe, które będą nie tylko pyszne, ale jednocześnie zdrowe, sycące i odżywcze? Poznaj nasz przepis na ciasteczka kakaowe w wersji fit, które będą równie smaczne i dobre co tradycyjne ciasteczka, a jednocześnie można je śmiało włączać do swojej codziennej diety bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić ciastka czekoladowe? Najlepiej przygotować je z gorzką czekoladą i z kakao (naturalnym, ciemnym kakao, bez dodatku cukru), dlatego przede wszystkim należy sprawdzić czy mamy te składniki. Oprócz tego, niezbędna będzie także mąka - możesz wykorzystać mąkę owsianą, orkiszową lub pół na pół mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Przygotuj także masło, a najlepiej dobrą, dobrej jakości margarynę roślinną, jajko, oraz mleko (lub naturalny, niesłodzony napój roślinny). Do posłodzenia, zamiast tradycyjnego białego, czy brązowego cukru wykorzystaj naturalne słodziki na przykład ksylitol lub erytrytol - dzięki temu znacząco obniży się kaloryczność i indeks glikemiczny ciasteczek. Przygotowanie ciastek czekoladowych nie powinno zająć Ci więcej niż 15-20 minut. Możesz przygotować je w większej ilości i wykorzystywać jako deser, czy przekąskę, czy drugie śniadanie przez kilka kolejnych dni. Idealnie smakują z kubkiem ciepłego mleka, czy kawy. Są niezwykle proste w przygotowaniu - wystarczy, że wymieszasz razem wszystkie suche składniki z dodatkiem pokruszonej czekolady, a roztopione masło/margarynę wymieszasz z cukrem, jajkiem i mlekiem. Po połączeniu tych dwóch mas wystarczy już tylko uformować niewielkie ciasteczka i piec je ok. 15 minut. Tak przygotowane ciasta będą jednocześnie chrupiące, delikatne i rozpływające się w ustach, a ten słodki, czekoladowy smak to coś czemu nikt się nie oprze.

Wartości odżywcze ciastek czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
174.83 kcal
1048.95 kcal
Białko
12.01 g
72.08 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w ciastkach czekoladowych

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
7.29 g
43.74 g
Węglowodany przyswajalne
6.50 g
39.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
10.81 g
64.86 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.08 g
30.46 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.73 g
34.40 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.93 g
23.56 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.81 g
10.84 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciastka czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina B6
0.16 mg
0.98 mg
Brak danych dla: masło, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.40 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.43 mg
2.55 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
2.40 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
46.92 µg (mcg)
281.53 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciastka czekoladowe

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
126.27 mg
757.61 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
166.82 mg
1000.93 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
56.77 mg
340.61 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Fosfor
202.45 mg
1214.71 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
23.34 mg
140.02 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.03 mg
12.16 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
1.35 mg
8.11 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.83 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek czekoladowych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach czekoladowych

Lista alergenów dla ciastek czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Mąka pszenna typ 750
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciastek czekoladowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Czekolada gorzka
150 g
1,5 kostki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
100 g
niecała 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 750
100 g
niecała 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
2 g
pół łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 2 g
Kakao niesłodzone
25 g
2,5 łyżki
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 25 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Jajko
70 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 12
70.00
Za 70 szt.
Mleko 1,5%
40 ml
3-4 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
123.10
Jak oceniasz przepis na ciastka czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób