Ciastka kruche

Opublikowano: 10.05.2021 r., 21:30 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche ciasteczka w kształcie gwiazdek
Ciastka kruche
Ciastka kruche przygotowuje się bardzo szybko. Te ciasteczka są pyszne i idealnie nadają się dla dzieci. Sprawdź, jak wygląda przepis na kruche ciasteczka!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 18 min
267 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 i 1/5 szklanki (350 g)
  • Masło (125 g)
  • Cukier puder - 4/5 szklanki (100 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Żółtko jajka - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, drewniana łyżka, foremki do ciastek

Przepis na ciastka kruche krok po kroku

Mąkę tortową przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.

Schłodzone masło prosto z lodówki zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Ręcznie wymieszaj składniki, aż powstanie takie sypkie ciasto.

Dodaj jajko i żółtko. Wstępnie wymieszaj. Zawartość miski wysyp na stolnicę i szybko ugnieć na jednolitą masę.

Ciasto umieść na folii spożywczej i nieco spłaszcz. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 60 min (powinno być dobrze schłodzone).

Stolicę podsyp mąką.

Ciasto wyjmij z folii, a następnie rozwałkuj je i wytnij ciastka.

Ciastka układają na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z ciastkami włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz ok. 15-18 min (do złotego koloru).

Jak oceniasz przepis na ciastka kruche
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat ciastek kruchych

Ciastka kruche to idealny pomysł na podwieczorek dla dzieci. Te ciasteczka są bardzo smaczne, więc nic dziwnego, że chętnie sięgają po nie także dorośli. Kruche ciastka są łatwe do przygotowania, ale warto wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę.

Jak zrobić kruche ciasto na ciasteczka? Przede wszystkim trzeba zacząć od wymieszania sypkich produktów. Bardzo ważne jest to, aby masło i jajka były schłodzone. Po zagnieceniu ciasta należy je odstawić do lodówki. Gdy zrobi się twarde, można przygotować ciasteczka.

Ten łatwy przepis możesz nieco zmodyfikować. Jeśli chcesz zrobić nieco słodsze ciasteczka, dodaj więcej cukru. Ciasto będzie bardziej lub mniej maślane, w zależności od tego, ile dodasz masła. Masło do tych ciasteczek powinno mieć co najmniej 80% tłuszczu. Jeśli zdecydujesz się na margarynę, ciasteczka będą inaczej smakowały.

Schłodzone masło możesz zetrzeć na tarce bezpośrednio do miski z suchymi składnikami. Jeśli jednak nie chcesz później czyścić tarki z masła, zawartość miski możesz wysypać na stolnicę i to tam dodać masło, a potem posiekać je na drobne kawałeczki.

Jeżeli chcesz uniknąć kropek (malutkich wgłębień) na ciastkach, to zrezygnuje z dodania cukru wanilinowego. Możesz też zrezygnować z proszku do pieczenia. Wtedy ciastka wyrosną tylko odrobinę. Jeżeli nie chcesz podsypywać ciasta mąką, możesz rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia.

Sprawdzaj tylko przez szybkę piekarnika, jak pieką się ciasteczka (nie otwieraj drzwiczek w czasie pieczenia). Warto mieć na uwadze to, że każdy piekarnik piecze inaczej. Czas pieczenia uzależniony jest także od tego, jak mocno ciasto było schłodzone i ile razy je zagniatałeś. Ciasteczka będą dobre, gdy będą miały złoty odcień.

Przepis na kruche ciasteczka jest łatwy, więc te pyszne ciasteczka może przygotować także ta osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. To, ile ciastek wyjdzie z tych składników, zależy od tego, jak mocno rozwałkujesz ciasto i jak duże będziesz wycinać ciastka. Możesz spodziewać się, że będzie ok. 50-55 sztuk.

Alergeny w ciastkach kruchych

Lista alergenów dla ciastek kruchych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciastek kruchych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
411.75
267.64
Białko (g)
5.94
3.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
58.41
37.97
Węglowodany przyswajalne (g)
57.51
37.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
0.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
17.13
11.13
Tłuszcze nasycone (g)
11.04
7.18
Tłuszcze nienasycone (g)
6.09
3.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.05
3.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.04
0.68
Cholesterol (mg)
102.88
66.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
151.89
98.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
149.17
96.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.47
0.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.56
2.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
106.46
69.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.06
20.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
74.82
48.63
Potas (mg)
134.32
87.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
46.22
30.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
117.61
76.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.03
6.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.10
2.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek kruchych 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek kruchych

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
350 g
2 i 1/5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 350 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier puder
100 g
4/5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
23.50