Przepis na pychotkę krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, papier do pieczenia, wałek, miska

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, a blaszki wyłóż papierem do pieczenia (przygotuj 3 blaszki o tych samych wymiarach).

Przygotuj kruche ciasto: Na stolnicę przesiej 400 gram mąki pszennej oraz opakowanie proszku do pieczenia. Następnie dodaj opakowanie cukru wanilinowego, 100 gram cukru pudru, 200 gram masła oraz 4 żółtka (białka zachowaj do zrobienia bezy). Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowe ciasto pozostaw w lodówce na około 30 minut. Po tym czasie podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj i wyłóż dwie blaszki do pieczenia.

Każdy placek piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor). Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia.

Przygotuj bezę: białka z 6 jaj ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj w sumie 250 gram cukru, masę ciągle ubijaj. Na koniec dodaj do masy białkowej 25 gram mąki ziemniaczanej i składniki dokładnie zmiksuj.

Uzyskaną masę wyłóż do wcześniej przygotowanej blaszki i piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. Bezę po upieczeniu wyciągnij z pieca i pozostaw do wystygnięcia.

Przygotuj mus owocowy: połowę malin włóż go garnka i dodaj pozostały cukier puder. Maliny gotuj do momentu, aż puszczą sok. Następnie dodaj do nich 25 gram mąki ziemniaczanej i składniki dokładnie wymieszaj.

Mus owocowy zagotuj ciągle mieszając. Następnie garnek zdejmij z ognia a mus pozostaw do przestygnięcia.

Przygotuj masę budyniową: W połowie szklanki mleka wymieszaj pozostałe mąki, cukier, jedno opakowanie cukru wanilinowego oraz 2 żółtka. Pozostałe mleko zagotuj, a następnie wlej do niego wymieszane wcześniej składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie masę zestaw z ognia i pozostaw do wystudzenia.

250 gram masła utrzyj w misce, następnie dodawaj do niego po łyżce masy budyniowej jednocześnie mieszając masło (możesz użyć do tego miksera).

Złóż ciasto: jedne placek połóż na desce, następnie posmaruj go połową musu malinowego, ułóż świeże maliny i przykryj je kremem budyniowym. Następnie połóż drugi placek, który posmaruj pozostałym musem malinowym. Na wierzch ułóż upieczoną bezę.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki, aby się schłodziło a masa dobrze stężała.

Ciasto pychotka ułożone na talerzu, który stoi na stole.
Pychotka
Koszt przygotowania dania
53.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
401 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Pychotka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pychotce

Ciasto pychotka z bezami to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy lub herbaty dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako słodki poczęstunek dla gości na różne imprezy okolicznościowe. Przepis na pychotkę jest dość trudny do przygotowania, dlatego do jego wykonania potrzebujesz pewnego doświadczenia w kuchni. Osoba początkująca z gotowaniem może mieć pewne trudności podczas przygotowywania tego smacznego ciasta. Aby przygotować to szybkie danie potrzebujesz mąki pszennej, cukru pudru, masła, jajek, cukru, mąki ziemniaczanej, malin, mleka, cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia. Ciasto możesz przygotować również z orzechami włoskimi lub z migdałami.

A więc jak zrobić ciasto pychotkę? Wystarczy przygotować placek kruchy z mąki, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, cukru pudru, masła oraz żółtek. Składniki te należy zagnieść a ciasto z nich powstałe odłożyć na 30 minut do lodówki, po tym czasie wyłożyć do dwóch blaszek i upiec. Z białek, szczypty soli i cukru należy przygotować bezę, którą również trzeba upiec. Masa do pychotki składa się natomiast z mleka, mąki, cukru, żółtek oraz cukru wanilinowego - z tych składników przygotowujemy budyń. Następnie z malin i mąki ziemniaczanej należy ugotować mus. Aby złożyć ciasto należy ułożyć warstwowo kruchy placek, mus malinowy, krem budyniowy, kruchy placek, mus malinowy oraz bezę. Tak przygotowane ciasto należy przechowywać w lodówce, aby masa budyniowa stężała.

Podsumowując pychotka z malinami i bezą to doskonała propozycja na smaczny deser dla całej rodziny. Stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty, jest to również doskonała propozycja na smaczne ciasto na wiele imprez okolicznościowych, ponieważ wygląda przepięknie. Ciasto to uwielbiane jest nie tylko przez dorosłych, dzieci będą zachwycone kolorami i wyglądem ciasta. Dodatkowo obecność malin sprawia, że ciasto będzie miało charakterystyczny słodki smak, przełamany delikatną nutą kwasowości - co dodatkowo wpłynie na doznania smakowe. Maliny są również dobrym źródłem wielu składników mineralnych i witamin.

Wartości odżywcze pychotki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
286.96 kcal
401.74 kcal
Białko
4.56 g
6.38 g

Węglowodany w pychotce

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
35.13 g
49.19 g
Węglowodany przyswajalne
33.40 g
46.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
2.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
14.77 g
20.68 g
Tłuszcze nasycone
9.62 g
13.47 g
Tłuszcze nienasycone
5.15 g
7.21 g
Tłuszcze jednonasycone
4.25 g
5.95 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
1.26 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
78.98 mg
110.57 mg

Witaminy w przepisie na pychotkę

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
142.44 µg (mcg)
199.41 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina C
4.80 mg
6.72 mg
Witamina D
0.43 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Witamina E
0.51 mg
0.71 mg
Retinol
140.02 µg (mcg)
196.02 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.22 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.25 mg
Niacyna
1.47 mg
2.05 mg
Foliany
40.00 µg (mcg)
56.00 µg (mcg)
Beta karoten
27.93 µg (mcg)
39.11 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pychotkę

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
27.87 mg
39.01 mg
Potas
126.27 mg
176.78 mg
Wapń
41.88 mg
58.64 mg
Fosfor
71.59 mg
100.22 mg
Magnez
14.00 mg
19.60 mg
Żelazo
1.09 mg
1.52 mg
Cynk
0.47 mg
0.66 mg
Miedź
0.06 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pychotki 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pychotce

Lista alergenów dla pychotki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pychotki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Masło
450 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 450 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
350 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
68.00
Jak oceniasz przepis na pychotkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób