Tarta cytrynowa

Opublikowano: 27.05.2021 r., 13:20 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tarta cytrynowa z dekoracją cytryn
Tarta cytrynowa
Przepyszna tarta cytrynowa, z cytrynowo-śmietankowym kremem. Lekka, delikatna i orzeźwiająca w smaku. Idealne ciasto na upalne dni.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 40 min
529 kcal
Kcal w porcji
153 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - ok. 1/2 kostki (150 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% - niecała szklanka (200 g)
  • Sok z cytryny - 10 łyżek (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do tarty 27 cm

Przepis na tartę cytrynową krok po kroku

Mąkę i 2 łyżki ksylitolu wsyp do miski.

Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki.

Miksuj mikserem lub rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy ciasta.

Dodaj jedno jajko i miksuj lub zagniataj ciasto ręką, do połączenia wszystkich składników.

Uformuj kulę z ciasta, zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.

Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek.

Placek przełóż do formy - wyłóż nim spód i boki i widelcem podziurkuj spód, równolegle.

Ciasto nakryj folią aluminiową i posyp obciążeniem (np. fasolą, grochem), aby nie urosło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 15 minut.

Po 15 minutach zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut.

Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 140 stopni.

Do miski dodaj śmietankę, jajka, pozostały ksylitol i sok z cytryny.

Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy.

Masę wylej na ciasto i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Odstaw do ostudzenia. Podawaj z ulubionymi owocami.

Jak oceniasz przepis na tartę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat tarty cytrynowej

Tarta cytrynowa, bardzo łatwa, szybka, lekka i orzeźwiająca to jedno z najpopularniejszych letnich ciast. Można przygotować ją na wiele sposobów - z owocami, na przykład jagodowymi lub mango, z masą z mascarpone, śmietanki, lub bitej śmietany, na zimno oraz na ciepło. W każdej wersji będzie pyszna i zadowoli nie jedno podniebienie. Ze względu na spód, który stanowi kruche ciasto, nie jest to ciasto, które można przygotować bez pieczenia, ale mimo to jest szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Zdecydowanie trudno się jej oprzeć, uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Pyszna, krucha tarta, krem cytrynowy z owocami to idealne ciasto na letnie dni. To też idealny słodki dodatek do dań z grilla. Pięknie wygląda na stole, dlatego sprawdzi się również jako ciasto na wyjątkowe okazje. Koniecznie poznaj nasz przepis na tartę cytrynową - to ciasto, które po prostu trzeba znać. Ciasto na tartę z masą cytrynową jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Niezbędne składniki to mąka, jajka oraz masło - z tych składników powstaje pyszne kruche ciasto. Wystarczy utrzeć pokrojone w kostkę masło z mąką, zagnieć z jajkiem i odstawić do lodówki na około godzinę. Proste, prawda? Kiedy ciasto leżakuje w lodówce, można zająć się kolejnymi elementami tarty, aby nie tracić czasu - są to masa cytrynowa do tarty, oraz ulubione owoce. Ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Do masy najlepiej wykorzystać śmietankę kremówkę, mascarpone lub ich połączenie. Tartę cytrynową można przygotować również z bezą. Jako dodatki do tarty najlepiej sprawdzają się świeże, sezonowe owoce jagodowe - maliny, borówki, jagody, czy porzeczki lub poziomki. Można przygotować tartę z ich mieszanką, a także wykorzystać inne owoce, na przykład jabłka, mango lub śliwki. Tartę z masą cytrynową warto udekorować świeżymi liskami mięty, które sprawią, że będzie jeszcze lepiej wyglądać i nadadzą jej wyjątkowego, orzeźwiającego posmaku. Koniecznie czytaj dalej, aby krok po kroku dowiedzieć się jak zrobić tartę cytrynową, która jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna i przepyszna.

Alergeny w tarcie cytrynowej

Lista alergenów dla tarty cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Tarta cytrynowa jest ciastem dość kalorycznym, dlatego najlepiej przygotowywać ją okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(153g)
Energia (kcal)
346.30
529.84
Białko (g)
6.81
10.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(153g)
Węglowodany (g)
27.85
42.61
Węglowodany przyswajalne (g)
27.82
42.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(153g)
Tłuszcz (g)
24.23
37.07
Tłuszcze nasycone (g)
18.12
27.72
Tłuszcze nienasycone (g)
6.11
9.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(153g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.45
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.94
2.97
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.53
89.55
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(153g)
Sód (mg)
15.43
23.61
Potas (mg)
69.92
106.97
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.12
35.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
81.51
124.71
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.67
19.39
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.94
2.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
0.88
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty cytrynowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty cytrynowej

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
ok. 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
niecała szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Sok z cytryny
100 ml
10 łyżek
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Koszt składników
50.00