Przepis na tartę cytrynową krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 250 g 1 szklanka
  • Masło 150 g ok. 1/2 kostki
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 40 g 4 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Żółtko jajka 3 szt.
  • Śmietanka kremowa 30% 200 g niecała szklanka
  • Sok z cytryny 100 ml 10 łyżek
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do tarty 27 cm

Mąkę i 2 łyżki ksylitolu wsyp do miski.

Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki.

Miksuj mikserem lub rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy ciasta.

Dodaj jedno jajko i miksuj lub zagniataj ciasto ręką, do połączenia wszystkich składników.

Uformuj kulę z ciasta, zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.

Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek.

Placek przełóż do formy - wyłóż nim spód i boki i widelcem podziurkuj spód, równolegle.

Ciasto nakryj folią aluminiową i posyp obciążeniem (np. fasolą, grochem), aby nie urosło.

Po 15 minutach zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut.

Wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 140 stopni.

Do miski dodaj śmietankę, jajka, pozostały ksylitol i sok z cytryny.

Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy.

Masę wylej na ciasto i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Odstaw do ostudzenia. Podawaj z ulubionymi owocami.

tarta cytrynowa udekorowana świeżymi plastrami cytryny
Tarta cytrynowa
Koszt przygotowania dania
18.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
529 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Tarta cytrynowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie cytrynowej

Tarta cytrynowa, bardzo łatwa, szybka, lekka i orzeźwiająca to jedno z najpopularniejszych letnich ciast. Można przygotować ją na wiele sposobów - z owocami, na przykład jagodowymi lub mango, z masą z mascarpone, śmietanki, lub bitej śmietany, na zimno oraz na ciepło. W każdej wersji będzie pyszna i zadowoli nie jedno podniebienie. Ze względu na spód który stanowi kruche ciasto, nie jest to ciasto, które można przygotować bez pieczenia, ale mimo to jest szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Zdecydowanie trudno się jej oprzeć, uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Pyszna, krucha tarta, krem cytrynowy z owocami to idealne ciasto na letnie dni. To też idealny słodki dodatek do dań z grilla. Pięknie wygląda na stole, dlatego sprawdzi się również jako ciasto na wyjątkowe okazje. Koniecznie poznaj nasz przepis na tartę cytrynową - to ciasto, które po prostu trzeba znać. Ciasto na tartę z masą cytrynową jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Niezbędne składniki to mąka, jajka oraz masło - z tych składników powstaje pyszne kruche ciasto. Wystarczy utrzeć pokrojone w kostkę masło z mąką, zagnieć z jajkiem i odstawić do lodówki na około godzinę. Proste, prawda? Kiedy ciasto leżakuje w lodówce można zająć się kolejnymi elementami tarty, aby nie tracić czasu - są to masa cytrynowa do tarty, oraz ulubione owoce. Ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Do masy najlepiej wykorzystać śmietankę kremówkę, mascarpone lub ich połączenie. Tartę cytrynową można przygotować również z bezą. Jako dodatki do tarty najlepiej sprawdzają się świeże, sezonowe owoce jagodowe - maliny, borówki, jagody, czy porzeczki lub poziomki. Można przygotować tartę z ich mieszanką, a także wykorzystać inne owoce, na przykład jabłka, mango lub śliwki. Tartę z masą cytrynową warto udekorować świeżymi liskami mięty, które sprawią że będzie jeszcze lepiej wyglądać i nadadzą jej wyjątkowego, orzeźwiającego posmaku. Koniecznie czytaj dalej, aby krok po kroku dowiedzieć się jak zrobić tartę cytrynową, która jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna i przepyszna.

Wartości odżywcze tarty cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (153g)
Energia (kalorie)
346.30 kcal
529.84 kcal
Białko
6.81 g
10.41 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie cytrynowej

Na 100g
Na porcję (153g)
Węglowodany
27.85 g
42.61 g
Węglowodany przyswajalne
27.82 g
42.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (153g)
Tłuszcz
24.23 g
37.07 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
18.12 g
27.72 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę cytrynową

Na 100g
Na porcję (153g)
Tiamina
0.30 mg
0.45 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.94 mg
2.97 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
58.53 µg (mcg)
89.55 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę cytrynową

Na 100g
Na porcję (153g)
Sód
15.43 mg
23.61 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
69.92 mg
106.97 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
23.12 mg
35.38 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
81.51 mg
124.71 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
12.67 mg
19.39 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.94 mg
2.97 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.58 mg
0.88 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty cytrynowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie cytrynowej

Lista alergenów dla tarty cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tarty cytrynowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
ok. 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
niecała szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Sok z cytryny
100 ml
10 łyżek
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 5
5.00
Za 100 ml
Liczba porcji:
Razem
50.00
Łączny koszt
18.26
Jak oceniasz przepis na tartę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób