Przepis na tarta z jabłkiem krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, cukier wanilinowy, miód
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, miska

Mąkę przesiej przez sito, wsyp do miski i dodaj jajko, cukier puder, pokrojone masło (zostaw kawałek ok.50g). Dokładnie wymieszaj.

Dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto rękoma.

Uformuj z ciasta kulę i odstaw do lodówki na 20 minut.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasiennie i pokrój w cienkie plastry.

Jabłka skropl sokiem z cytryny, dodaj miód i cynamon.

Ciasto rozwałkuj na stolicy i wyłóż nim okrągłą blachę.

Ułóż plastry jabłek dookoła zaczynając od zewnątrz blachy.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

tarta z jabłkiem
Tarta z jabłkiem
Koszt przygotowania dania
9.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
201 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
75

Tarta z jabłkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z jabłkiem

Pyszna tarta na kruchym spodzie z jabłkami to idealny pomysł na słodki deser w rodzinnym gronie lub na imprezę ze znajomymi. Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.

Zatem poznaj mój przepis na tartę z jabłkami, którą wykonasz w 40 minut.

Do jej wykonania będziesz potrzebować mąkę, masło, jajka, odrobinę cukru pudru i oczywiście, nasz główny składnik, czyli jabłka.

Możesz zdecydować się na dowolną odmianę, każda będzie pasować.

Zatem jak zrobić tartę z jabłkami? Poznaj mój sprawdzony przepis.

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, pokrojone masło, jajko, wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto w rękach. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 20 minut. W tym czasie obierz jabłka, usuń ich gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

Skropl owoce sokiem z cytryny, w ten sposób zapobiegniesz utlenianiu, czyli jabłka nie ściemnieją. Zawsze mieszam plastry jabłek z odrobiną miodu i z cynamonem, wtedy robią się one jeszcze bardziej aromatyczne i wyraziste.

Gdy ciasto odleży 20 minut w lodówce, wystarczy, że je rozłożysz na blacie i rozwałkujesz.

Następnie, przełóż ciasto na okrągłą blachę do pieczenia. Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy placek się nie przypiecze.

Teraz czas na nasze jabłka. Możesz je po prostu przełożyć na ciasto lub pięknie ułożyć. Ja zawsze decyduje się na tę bardziej pracochłonną wersję, czyli układam plasterki jabłek wokół blaszki, zaczynając od zewnątrz. Tarta z jabłkiem wygląda wtedy pięknie. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowywanie jabłek, możesz wykorzystać jabłka prażone dostępne, w każdym większym sklepie, w szklanym słoiku. Ciasto upiecz w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Jak widzisz to prosty przepis, a tarta zawsze wychodzi bardzo dobra.

Wartości odżywcze tarty z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
201.18 kcal
201.18 kcal
Białko
3.09 g
3.09 g

Węglowodany w tarcie z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
22.19 g
22.19 g
Węglowodany przyswajalne
20.62 g
20.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.57 g
1.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.35 g
11.35 g
Tłuszcze nasycone
7.68 g
7.68 g
Tłuszcze nienasycone
3.66 g
3.66 g
Cholesterol
41.61 mg
41.61 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
97.44 µg (mcg)
97.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.46 mg
0.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
93.77 µg (mcg)
93.77 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.11 mg
Niacyna
1.14 mg
1.14 mg
Foliany
27.83 µg (mcg)
27.83 µg (mcg)
Beta karoten
37.11 µg (mcg)
37.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z jabłkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
8.39 mg
8.39 mg
Potas
94.54 mg
94.54 mg
Wapń
12.23 mg
12.23 mg
Fosfor
37.17 mg
37.17 mg
Magnez
9.86 mg
9.86 mg
Żelazo
1.06 mg
1.06 mg
Cynk
0.26 mg
0.26 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Mangan
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z jabłkiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z jabłkiem

Lista alergenów dla tarty z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na tarta z jabłkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tarty z jabłkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
19.00
Jak oceniasz przepis na tarta z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób