Tarta z jabłkiem

Opublikowano: 07.12.2021 r., 13:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tarta z jabłkiem
Tarta z jabłkiem
Połączenie słodkich, sezonowych owoców z kruchym ciastem? Tarta z jabłkami to idealny pomysł na słodki deser dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
201 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Masło 3/4 kostki (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
  • Jabłko (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, cukier wanilinowy, miód
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na tarta z jabłkiem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito, wsyp do miski i dodaj jajko, cukier puder, cukier waniliowy, pokrojone masło. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto rękoma.

Uformuj z ciasta kulę i odstaw do lodówki na 20 minut.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasiennie i pokrój w cienkie plastry.

Jabłka skropl sokiem z cytryny, dodaj miód i cynamon.

Ciasto rozwałkuj na stolicy i wyłóż nim okrągłą blachę.

Ułóż plastry jabłek dookoła zaczynając od zewnątrz blachy.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na tarta z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat tarty z jabłkiem

Pyszna tarta na kruchym spodzie z jabłkami to idealny pomysł na słodki deser w rodzinnym gronie lub na imprezę ze znajomymi. Jabłka to nasze najpopularniejsze polskie owoce. Aż grzech ich nie wykorzystać szczególnie teraz w okresie jesienno - zimowym. To okres, który nie tylko powinien kojarzyć nam się z chwilą odpoczynku, zastanowienia i refleksji, ale także z pysznymi, aromatycznymi daniami i deserami.

Zatem poznaj mój przepis na tartę z jabłkami, którą wykonasz w 40 minut.

Do jej wykonania będziesz potrzebować mąkę, masło, jajka, odrobinę cukru pudru i oczywiście, nasz główny składnik, czyli jabłka.

Możesz zdecydować się na dowolną odmianę, każda będzie pasować.

Zatem jak zrobić tartę z jabłkami? Poznaj mój sprawdzony przepis.

Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, pokrojone masło, jajko, wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto w rękach. Uformuj je w kulę i włóż do lodówki na 20 minut. W tym czasie obierz jabłka, usuń ich gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

Skropl owoce sokiem z cytryny, w ten sposób zapobiegniesz utlenianiu, czyli jabłka nie ściemnieją. Zawsze mieszam plastry jabłek z odrobiną miodu i z cynamonem, wtedy robią się one jeszcze bardziej aromatyczne i wyraziste.

Gdy ciasto odleży 20 minut w lodówce, wystarczy, że je rozłożysz na blacie i rozwałkujesz.

Następnie, przełóż ciasto na okrągłą blachę do pieczenia. Ważne, aby wcześniej posmarować ją odrobiną masła i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy placek się nie przypiecze.

Teraz czas na nasze jabłka. Możesz je po prostu przełożyć na ciasto lub pięknie ułożyć. Ja zawsze decyduje się na tę bardziej pracochłonną wersję, czyli układam plasterki jabłek wokół blaszki, zaczynając od zewnątrz. Tarta z jabłkiem wygląda wtedy pięknie. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowywanie jabłek, możesz wykorzystać jabłka prażone dostępne, w każdym większym sklepie, w szklanym słoiku. Ciasto upiecz w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Jak widzisz to prosty przepis, a tarta zawsze wychodzi bardzo dobra.

Alergeny w tarcie z jabłkiem

Lista alergenów dla tarty z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na tarta z jabłkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tarty z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli nie zależy Ci na efekcie wizualnym możesz użyć gotowych, prażonych jabłek w słoiku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
201.18
201.18
Białko (g)
3.09
3.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
22.19
22.19
Węglowodany przyswajalne (g)
20.62
20.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.35
11.35
Tłuszcze nasycone (g)
7.68
7.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.66
3.66
Cholesterol (mg)
41.61
41.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
97.44
97.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.77
93.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.17
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Niacyna (mg)
1.14
1.14
Foliany (µg (mcg))
27.83
27.83
Beta karoten (µg (mcg))
37.11
37.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
8.39
8.39
Potas (mg)
94.54
94.54
Wapń (mg)
12.23
12.23
Fosfor (mg)
37.17
37.17
Magnez (mg)
9.86
9.86
Żelazo (mg)
1.06
1.06
Cynk (mg)
0.26
0.26
Miedź (mg)
0.06
0.06
Mangan (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z jabłkiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z jabłkiem

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
200 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Koszt składników
19.00