Tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem podana na szarym tle.
Tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem
Tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość smakuje niezwykle smacznie. To dobra opcja na co dzień.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 25 min
194 kcal
Kcal w porcji
84 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (280 g)
  • Jabłka prażone (200 g)
  • Jabłko (360 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wałek, forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na tartę z ciasta francuskiego z jabłkiem krok po kroku

Ciasto rozwałkuj lekko.

Formę zabezpiecz papierem do pieczenia i wyłóż na nią ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka.

Jabłko przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój je w cienkie plasterki. Plasterki wyłóż na wierzch ciasta. Całość posyp cynamonem.

Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartę z ciasta francuskiego z jabłkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat tarty z ciasta francuskiego z jabłkiem

Tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość smakuje niezwykle smacznie. To dobra opcja na co dzień.

Przepis na tartę z ciasta francuskiego z jabłkiem to pomysł na łatwy deser. Przygotowanie całości zajmuje tylko kilka minut, co na pewno przypadnie do gustu osobom zapracowanym, a także tym które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Do jego przygotowania nie potrzeba również żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy zwykła forma do tarty, dzięki której ciasto będzie miało piękny kształt. Sprawdzi się również mała kwadratowa blacha. Do wypieku tarty przydadzą się obciążniki, dzięki którym ciasto nie wyrośnie za bardzo na środku. Jednak w przypadku ich braku można je zastąpić suchym ryżem lub grochem. Dzięki temu sposobowi w tarcie powstanie wgłębienie, w którym będą mogły znaleźć się owoce, a brzegi pięknie urosną. Nie proponuje się wkładania owoców na niepodpieczony spód i całościowe pieczenie, gdyż jabłka puszczają sporo soku, który wsiąka w ciasto i może sprawić, że tarta nie wyrośnie i nie upiecze się. By tego uniknąć wystarczy ją lekko podpiec przez 10 minut. Całość robi się w ekspresowym tempie, a jeszcze szybciej znika z talerzy. To wspaniały i prosty deser dla całej rodziny. Na pewno zakochają się w nim nawet najmłodsi domownicy. To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z ciasta francuskiego z jabłkiem, by była naprawdę pyszna, a przy okazji mega szybka, to ten przepis będzie doskonałym wyborem. Ta tarta na słodko z cynamonem zachwyci każdego, kto jej spróbuje. Można prażone jabłka przygotować zupełnie samodzielnie od podstaw, dusząc z cynamonem tarte jabłka, albo posiłkować się gotowym sklepowym produktem. Zwykle mają one dobry skład, dlatego nie trzeba obawiać się tej opcji. To świetna opcja, która pozwala uprościć cały proces i skrócić czas przygotowywania deseru. Wystarczy tylko kilka chwil, by ciasto było całkiem gotowe.

Alergeny w tarta z ciasta francuskiego z jabłkiem

Lista alergenów dla tarty z ciasta francuskiego z jabłkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze tarty z ciasta francuskiego z jabłkiem

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(84g)
Energia (kcal)
231.90
194.80
Białko (g)
2.58
2.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(84g)
Węglowodany (g)
27.08
22.74
Węglowodany przyswajalne (g)
25.31
21.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(84g)
Tłuszcz (g)
12.79
10.74
Tłuszcze nasycone (g)
3.96
3.32
Tłuszcze nienasycone (g)
8.83
7.42
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(84g)
Witamina A (µg (mcg))
1.76
1.48
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.27
0.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.12
Ryboflawina (mg)
0.11
0.09
Niacyna (mg)
1.44
1.21
Foliany (µg (mcg))
27.29
22.92
Beta karoten (µg (mcg))
13.10
11.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(84g)
Sód (mg)
95.05
79.84
Potas (mg)
73.90
62.08
Wapń (mg)
6.86
5.76
Fosfor (mg)
25.95
21.80
Magnez (mg)
7.95
6.68
Żelazo (mg)
0.98
0.82
Cynk (mg)
0.20
0.17
Miedź (mg)
0.06
0.05
Mangan (mg)
0.19
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z ciasta francuskiego z jabłkiem 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z ciasta francuskiego z jabłkiem

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
280 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Jabłka prażone
200 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
2.28
Za 200 g
Jabłko
360 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Koszt składników
20.00