Przepis na fit tartę z jabłkami krok po kroku
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 300 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) 100 g
- Masło 150 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Jabłko 300 g
- Jabłka prażone 360 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i słodzik. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka.
Jabłko przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój je w cienkie plasterki. Plasterki wyłóż na wierzch ciasta.
Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w tej samej temperaturze.

(liczba kalorii)
Fit tarta z jabłkami - cechy przepisu
Więcej o fit tarcie z jabłkami
Fit tarta z jabłkami to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe słodkie desery. Całość jest prosta i szybka w przygotowaniu, a bardzo zdrowa.
Przepis na fit tartę z jabłkami to dobra opcja na ciasto, które jest smaczne, a przy okazji ciekawe. Choć jest dietetyczna, to naprawdę smaczna. To idealny wybór dla wszystkich tych, którzy kochają naprawdę wspaniałe, słodkie desery, które można z łatwością odtworzyć w domowej kuchni. Całość, choć robiona samodzielnie smakuje jak z najlepszej cukierni. Zwłaszcza gdy posypie się ciasto cukrem pudrem i podaje jeszcze gorące. Jego podstawą jest niezwykle proste, kruche ciasto, które zaskakuje wspaniałym maślanym smakiem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dzięki sprawdzonemu przepisowi zawsze się udaje. To baza dla wszystkich, którzy wręcz uwielbiają nieskomplikowane wypieki. Do ciasta używa się tylko kilku składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Warto też pamiętać, że choć ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je szybko, to potrzebuje chłodzenia. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić w lodówce około 30 minut. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż to właśnie dzięki niemu wypiek jest tak smaczny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit tartę z jabłkami, by była pyszna, a także zdrowa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w domu. To najlepsza opcja na zdrowe ciasto. Można prażone jabłka przygotować zupełnie samodzielnie od podstaw, dusząc z cynamonem tarte jabłka, albo posiłkować się gotowym sklepowym produktem. Zwykle mają one dobry skład, dlatego nie trzeba obawiać się tej opcji. To świetna opcja, która pozwala uprościć cały proces i skrócić czas przygotowywania deseru. Wystarczy tylko kilka chwil, by ciasto było całkiem gotowe. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć ciasto nie tylko pyszne, ale również niezwykle szybkie i pięknie się prezentujące. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za przesłodzonymi plackami z kremami. W tej wersji całość jest nieco słodka, ale przeważa kwaśny smak jabłek.
Wartości odżywcze fit tarty z jabłkami
Energia i białka
(121g)
Węglowodany w fit tarcie z jabłkami
(121g)
Tłuszcze
(121g)
Witaminy w przepisie na fit tartę z jabłkami
(121g)
Składniki mineralne w przepisie na fit tartę z jabłkami
(121g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w fit tarcie z jabłkami
Lista alergenów dla fit tarty z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia