Fit tarta z jabłkami

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fit tarta z jabłkami na blacie
Fit tarta z jabłkami
Fit tarta z jabłkami to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe słodkie desery. Całość jest prosta i szybka w przygotowaniu, a bardzo zdrowa.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 40 min
306 kcal
Kcal w porcji
121 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (300 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Masło (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jabłko (300 g)
  • Jabłka prażone (360 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na fit tartę z jabłkami krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i słodzik. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka.

Jabłko przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój je w cienkie plasterki. Plasterki wyłóż na wierzch ciasta.

Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w tej samej temperaturze.

Jak oceniasz przepis na fit tartę z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat fit tarty z jabłkami

Fit tarta z jabłkami to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe słodkie desery. Całość jest prosta i szybka w przygotowaniu, a bardzo zdrowa.

Przepis na fit tartę z jabłkami to dobra opcja na ciasto, które jest smaczne, a przy okazji ciekawe. Choć jest dietetyczna, to naprawdę smaczna. To idealny wybór dla wszystkich tych, którzy kochają naprawdę wspaniałe, słodkie desery, które można z łatwością odtworzyć w domowej kuchni. Całość, choć robiona samodzielnie smakuje jak z najlepszej cukierni. Zwłaszcza gdy posypie się ciasto cukrem pudrem i podaje jeszcze gorące. Jego podstawą jest niezwykle proste, kruche ciasto, które zaskakuje wspaniałym maślanym smakiem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dzięki sprawdzonemu przepisowi zawsze się udaje. To baza dla wszystkich, którzy wręcz uwielbiają nieskomplikowane wypieki. Do ciasta używa się tylko kilku składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Warto też pamiętać, że choć ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je szybko, to potrzebuje chłodzenia. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić w lodówce około 30 minut. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż to właśnie dzięki niemu wypiek jest tak smaczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit tartę z jabłkami, by była pyszna, a także zdrowa, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w domu. To najlepsza opcja na zdrowe ciasto. Można prażone jabłka przygotować zupełnie samodzielnie od podstaw, dusząc z cynamonem tarte jabłka, albo posiłkować się gotowym sklepowym produktem. Zwykle mają one dobry skład, dlatego nie trzeba obawiać się tej opcji. To świetna opcja, która pozwala uprościć cały proces i skrócić czas przygotowywania deseru. Wystarczy tylko kilka chwil, by ciasto było całkiem gotowe. Ten prosty przepis pozwoli ci stworzyć ciasto nie tylko pyszne, ale również niezwykle szybkie i pięknie się prezentujące. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za przesłodzonymi plackami z kremami. W tej wersji całość jest nieco słodka, ale przeważa kwaśny smak jabłek.

Alergeny w fit tarcie z jabłkami

Lista alergenów dla fit tarty z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze fit tarty z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser ma obniżony indeks glikemiczny, jednak wciąż nie powinien pojawiać się w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kcal)
253.08
306.23
Białko (g)
3.84
4.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany (g)
35.74
43.24
Węglowodany przyswajalne (g)
33.23
40.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.50
3.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz (g)
12.34
14.93
Tłuszcze nasycone (g)
7.55
9.13
Tłuszcze nienasycone (g)
4.80
5.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.60
4.36
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
1.45
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.57
32.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina A (µg (mcg))
85.85
103.88
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.52
0.64
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
0.42
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
82.91
100.32
Tiamina (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.49
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.39
11.36
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.67
34.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód (mg)
20.78
25.15
Potas (mg)
165.98
200.84
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.50
40.53
Fosfor (mg)
141.84
171.63
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.76
45.68
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
1.37
Cynk (mg)
0.83
1.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan (mg)
1.01
1.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit tarty z jabłkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit tarty z jabłkami

Koszt składników
46.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
300 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 300 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Jabłka prażone
360 g
9.00
Za 790,0 g
Liczba opakowań 1
4.10
Za 360 g
Koszt składników
46.60