Tarta z jabłkami

tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami jest jednym z łatwiejszych deserów, jakie można szybko zrobić. Tarta, czyli płaskie, okrągłe ciasto kruche z farszem na wierzchu, wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to uniwersalny wypiek, który podajemy na ciepło lub na zimno, z farszem na słodko lub na słono. Z powodu łatwości wykonania tarty stały się popularnym deserem na całym świecie, zaś szczególnie popularna jest pyszna tarta z jabłkami. Klasyczna tarta jabłkowa zawiera jabłka z cynamonem położone na spodzie z ciasta kruchego lub francuskiego. Do słynnych wypieków z jabłkami należy francuska tarta Tatin, czyli tarta odwrócona. Podobnym ciastem jest anglosaski apple pie. Najbardziej klasycznym wypiekiem tego rodzaju jest tarta z kruszonką na spodzie z ciasta kruchego.

Tarta z jabłkami - sprawdzone przepisy na tartę z nadzieniem jabłkowym

Tarty z różnym nadzieniem zdobywają coraz większą popularność w Polsce. Zaletą tarty jest uniwersalność i łatwość wykonania. Wystarczy tylko spód i fajne nadzienie słodkie lub wytrawne. Jednym z najbardziej popularnych na świecie wypieków jest łatwa do wykonania tarta z jabłkami. Możemy ją zrobić bardzo szybko na gotowym spodzie lub na cieście francuskim, dlatego też jest to idealny przysmak na szybko, do szybkiego zrobienia przed imprezą lub na rodzinną kolację. Przedstawiamy rodzaje tart z jabłkami i pomysły jak wykorzystać jabłka do pysznych i łatwych wypieków.

Skąd pochodzi przepis na tartę

Skąd wywodzi się krucha tarta jabłkowa i jak się ją piecze

Tarta jest daniem uniwersalnym, gdyż pozwala na zastosowanie różnego rodzaju nadzienia i dzięki temu stała się bardzo popularna na całym świecie. Ma zastosowanie do dań na słodko i na słono. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Tarta jabłkowa czy z innym nadzieniem wywodzi się z kuchni francuskiej. Danie to znano już w starożytności, jednak dopiero Francuzi wpadli na pomysł wywijania brzegów ciasta do góry, tak aby farsz nie spływał.

Tarta to okrągły placek o podwiniętych do góry brzegach, który zalewa się farszem. Spody do tarty piecze się w specjalnych metalowych, ceramicznych lub silikonowych foremkach o charakterystycznych rowkach. Robimy zarówno duże tarty jak i małe tartaletki. Ten kształt ciasta pozwala na tworzenie różnego rodzaju ciast i dań z farszem słodkim lub wytrawnym.

Tarta powstaje najczęściej na cieście kruchym lub francuskim. Ciasto kruche stanowi jedno z łatwiejszych ciast do wykonania. Natomiast jeśli chcemy, aby tarta była naprawdę szybka, zrobimy ją z gotowego ciasta francuskiego. Obecnie w handlu dostępne jest zarówno gotowe ciasto francuskie, jak i gotowe spody do tart i tartaletek. Jeśli chcemy zrobić tartę w domu, wylepiamy foremkę ciastem francuskim lub kruchym i pieczemy. W zależności od rodzaju farszu tartę pieczemy z farszem lub nakładamy go na już upieczony spód.

Tarta w kuchniach świata

Krucha tarta jabłkowa jest tylko jedną z wielu odmian tarty. We Francji powstały 2 podstawowe rodzaje tarty. Tarta tradycyjna może zawierać różne rodzaje nadzienia, słodkie lub wytrawne. Szczególnym rodzajem tarty jest placek lotaryński, czyli quiche. Jest to danie wyłącznie wytrawne na bazie farszu z jajek i śmietany z dodatkami. Quiche podaje się na ciepło, dlatego piecze się go w specjalnych, ceramicznych formach, które długo trzymają ciepło.

W Polsce tarty stały nie popularne dopiero niedawno, kiedy to odkryto ich uniwersalne zastosowanie. Rodzajem tarty są anglosaskie placki z jabłkami, które piecze się na spodzie przypominającym tartę, zaś na wierzchu robi się tradycyjną kratkę z ciasta kruchego.

Słynnym wypiekiem jest hiszpańska tarta de santiago. Z klasyczną tartą ma ten wypiek tyle wspólnego, że do jej wypieku używa się formy do tarty. Tarta de santiago stanowi placek z jajek, cukru, cynamonu i zmielonych migdałów. Na wierzchu tartę posypuje się cukrem pudrem używając szablonu, tak aby powstał krzyż św. Jakuba.

Tarta z jabłkami - tradycyjny przepis i różne pomysły na farsz jabłkowy

Tradycyjna, francuska tarta Tatin z jabłkami

Najsłynniejszą tartą z jabłkami jest francuska Tarta Tatin. Przepis na tę pyszną tartę powstał pod koniec XIX wieku w hotelu prowadzonym przez siostry Tatin. Nie wiadomo dokładnie jak powstał ten przepis, lecz przypuszcza się, że przez przypadek ktoś zrobił tartę do góry nogami. Charakterystyczną cechą tarty jest to, że piecze się ją z jabłkami na spodzie przykrytymi ciastem. Po upieczeniu tartę się odwraca.

Wykonanie tarty Tatin wcale nie jest trudne. Prosta i szybka tarta Tatin powstanie przy użyciu ciasta francuskiego. Robimy sos karmelowy na bazie masła, soku pomarańczowego, cukru i przypraw korzennych. Sos wylewamy do formy do tarty, następnie wkładamy pokrojone jabłka, które przykrywamy płatem ciasta francuskiego zawijając brzegi na foremce. Warto pamiętać, że do tarty tatin nie nadaje się foremka z wyjmowanym dnem.

Nieco bardziej pracochłonna, choć równie łatwa do zrobienia jest krucha tarta Tatin. Wystarczy skarmelizować cukier na patelni, następnie wrzucić jabłka i podsmażyć razem tworząc pyszne i aromatyczne nadzienie. Farsz układamy w formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto kruche wyrabiamy według tradycyjnego przepisu. Rozwałkowanym ciastem przykrywamy jabłka zawijając brzegi ciasta do środka, tak aby mus jabłkowy nie wyciekał. Po upieczeniu, zarówno tartę na cieście francuskim, jak i kruchym przykrywamy dużym talerzem i odwracamy, tak aby jabłka znalazły się na wierzchu. Tartę Tatin podajemy na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z bitą śmietaną lub z lodami.

Jak zrobić ciasto na pyszną tartę z jabłkami

Tarta z jabłkami jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Jest to jeden z najłatwiejszych deserów, które można szybko zrobić przed imprezą lub na kolację dla rodziny. Wystarczy tylko smaczny farsz ze świeżych jabłek i spód.

Ciasto do tarty możemy kupić w postaci gotowego spodu. Szybkim sposobem na prostą tartę jest również gotowe ciasto francuskie, którym wystarczy wylepić foremkę. Robiąc ciasto samodzielnie mamy pewność, że składniki są świeże i że ciasto nie zawiera sztucznych dodatków. Warto samemu zrobić ciasto na tartę, tym bardziej że wykorzystujemy przepis na ciasto kruche, który jest jednym z najłatwiejszych ciast.

Ciasto kruche robimy z mąki, masła i jajek. Masło powinno być schłodzone, dlatego też na stolnicy kroimy je nożem na mniejsze kawałki. Kruche ciasto zagniatamy na stolnicy, formujemy w kulę i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Później schłodzonym ciastem wylepiamy formę, zaś jego część zostawiamy, aby zrobić ciasto z kruszonką lub kratką.

Jak zrobić farsz, aby powstała pyszna krucha tarta jabłkowa

Przepisów na farsz do tarty z jabłkami jest wiele. Najlepiej jest stosować pokrojone jabłka świeże, gdyż mus jabłkowy ze słoika może spowodować, że tarta będzie bardzo cienka. Najlepsze są jabłka pokrojone w plasterki.

Do jabłek najlepiej pasują przyprawy korzenne, jak cynamon, kardamon, goździki itp. Do tradycyjnej tarty wystarczą jabłka, cynamon i cukier. Najpierw robimy rodzaj sosu karmelowego z cukru skarmelizowanego na patelni, do którego następnie dodajemy jabłka z cynamonem. Aby urozmaicić smak farszu można dodać sok pomarańczowy.

Farsz warto zrobić także z mniejszą ilością cukru, szczególnie jeśli chcemy dbać o linię. Farsz można zagęścić przy pomocy kisielu cytrynowego. Dodajemy cynamon, sok z cytryny oraz miód. Jabłka są wystarczająco słodkie, ale można dodać jeszcze 2 łyżki miodu. Prostym sposobem wzbogacenia smaku farszu są przyprawy korzenne, przede wszystkim cynamon, goździki i przyprawy do piernika.

Jak ciekawie stworzyć pyszny wierzch tarty z jabłkami

Klasyczna tarta zawiera tylko spód i jabłka. Możemy również zrobić pyszną, błyszczącą glazurę z cukru waniliowego. Zazwyczaj tartę posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ją również z bitą śmietaną lub z lodami.

Plasterki jabłek możemy fantazyjnie ułożyć. Jednak jeszcze bardziej pyszna i chrupiąca jest tarta z dodatkami na wierzchu, na przykład z kruszonką lub kratką z ciasta. Aby zrobić ciasto z kruszonką zostawiamy trochę ciasta kruchego i po ułożeniu jabłkowego nadzienia kruszymy ciasto na wierzchu. Podobnie robimy kratkę rozwałkowując ciasto kruche i krojąc na paski. Pomysłów na ciekawe, fantazyjne wzory z ciasta kruchego jest mnóstwo. Ciekawym pomysłem jest wycięcie gwiazdek lub innych kształtów przy pomocy wykrojników do ciasteczek i ułożenie ich na wierzchu tarty. Pysznym dodatkiem na wierzchu tarty jest także pianka bezowa.

Tarta z jabłkami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto