Tarta z jabłkami i budyniem

Opublikowano: 29.12.2021 r., 10:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z jabłkami i budyniem podana na drewnianym blacie.
Tarta z jabłkami i budyniem
Tarta z jabłkami i budyniem to doskonała propozycja na deser dla całej rodziny. Szybka do zrobienia tarta jest deserem podawanym na zimno. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
661 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% 3 niepełne szklanki (700 ml)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Czekolada mleczna (200 g)
  • Jabłko 4 duże sztuki (700 g)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, forma do tarty 24 cm

Przepis na tarta z jabłkami i budyniem krok po kroku

Na stolnice wysyp mąkę, dodaj 200 g zimnego pokrojonego w kostkę masła, jajka i 200 g cukru. Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Ciasto folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

W garnku umieść mleko i mleczną czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku.

Utrzyj żółtka z mąką i odrobiną mleka i dodaj do garnka.

Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 20 minut.

Obierz jabłka i pokrój w kostkę.

Podpraż je na patelni ze 100 g cukru i cynamonem.

Jabłka wyłóż na spód tarty.

Wystudzony budyń zmiksuj z ciepłym masłem i przełóż na wierzch jabłek.

Gotową tarte schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na tarta z jabłkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat tarty z jabłkami i budyniem

Tarta z jabłkami i budyniem to pyszna tarta z owocami doskonała na deser dla dzieci. Tarte należy przygotować dzień przed podaniem. Przepis na tarte z jabłkami i budyniem jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, mleko, świeże jabłka, cynamon, mleczna czekolada, jajka.

Jak zrobić tarte z jabłkami i budyniem? Na początek przygotuj ciasto kruche służące jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. W międzyczasie ugotuj budyń. W garnku umieść mleko i mleczną czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku, utrzyj żółtka z mąką i odrobiną mleka i dodaj do garnka, gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Podpraż je na patelni z cukrem i cynamonem. Jabłka wyłóż na spód tarty. Wystudzony budyń zmiksuj z ciepłym masłem i przełóż na wierzch jabłek. Gotową tarte schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.

Jabłka są bardzo popularnymi owocami na całym świecie. Są bardzo dobrym źródłem kwasów owocowych, którym zawdzięczają smak. Zawierają dużo błonnika pokarmowego i pektyn. Jabłka są nisko kaloryczne i można je wykorzystywać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy takie jak A, D czy K. Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując pyszna tarta z truskawkami to wspaniały dodatek do kawy i herbaty. Masa budyniowa jest szybka do przygotowania i nadaje tarcie kremowej konsystencji. Pyszna tarta na słodko jest dobra do spożycia przez 2-3 dni.

Alergeny w tartcie z jabłkami i budyniem

Lista alergenów dla tarty z jabłkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Czekolada mleczna
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty z jabłkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Tarta z jabłkami i budyniem to słodki wypiek. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Duża ilość kalorii sprawia, że osoby dbające o linię muszą ograniczać wielkość porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
249.57
661.36
Białko (g)
5.88
15.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
28.36
75.14
Węglowodany przyswajalne (g)
27.49
72.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
13.62
36.09
Tłuszcze nasycone (g)
9.04
23.96
Tłuszcze nienasycone (g)
4.58
12.13
Cholesterol (mg)
83.73
221.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
109.67
290.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
106.83
283.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.38
Ryboflawina (mg)
0.16
0.42
Niacyna (mg)
0.82
2.16
Foliany (µg (mcg))
25.34
67.15
Beta karoten (µg (mcg))
29.00
76.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
24.69
65.44
Potas (mg)
118.59
314.26
Wapń (mg)
59.17
156.81
Fosfor (mg)
82.83
219.51
Magnez (mg)
13.91
36.86
Żelazo (mg)
1.00
2.65
Cynk (mg)
0.55
1.46
Miedź (mg)
0.07
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z jabłkami i budyniem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z jabłkami i budyniem

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Czekolada mleczna
200 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 200 g
Jabłko
700 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.94
Za 700 g
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
39.00