Tarta z jabłkami i cynamonem

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z jabłkami i cynamonem
Tarta z jabłkami i cynamonem
Tarta z jabłkami i cynamonem to świetna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych domowych wypieków. Ciasto w takiej wersji smakuje po prostu przepysznie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 30 min
199 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder (50 g)
  • Jabłko (500 g)
  • Cynamon (3 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, rondelek, lodówka, obciążniki do pieczenia, forma do tarty 22 cm

Przepis na tartę z jabłkami i cynamonem krok po kroku

Mąkę połącz w dużej misce z jajkiem, cukrem i pokrojonym na kawałki masłem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i miękkie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Środek tarty pokryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciążnikami.

Jabłka umyj i obierz. Pokój je na cienkie plasterki. Włóż je do miski, skrop sokiem z cytryny i dodaj cynamon, wszystko dokładnie wymieszaj.

Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Z podpieczonej tarty usuń groch. Na tartę wyłóż pokrojone w plastry jabłka.

Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na tartę z jabłkami i cynamonem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z jabłkami i cynamonem

Tarta z jabłkami i cynamonem to świetna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych domowych wypieków. Ciasto w takiej wersji smakuje po prostu przepysznie.

Przepis na tartę z jabłkami i cynamonem to doskonały pomysł na łatwy deser dla wszystkich miłośników wypieków z jabłkami. To idealny wybór dla wszystkich tych, którzy kochają naprawdę wspaniałe, słodkie desery, które można z łatwością odtworzyć w domowej kuchni. Całość, choć robiona samodzielnie smakuje jak z najlepszej cukierni. Zwłaszcza gdy posypie się ciasto cukrem pudrem i podaje jeszcze gorące. Jego podstawą jest niezwykle proste, kruche ciasto, które zaskakuje wspaniałym maślanym smakiem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dzięki sprawdzonemu przepisowi zawsze się udaje. To baza dla wszystkich, którzy wręcz uwielbiają nieskomplikowane wypieki. Do ciasta używa się tylko kilku składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Warto też pamiętać, że choć ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je szybko, to potrzebuje chłodzenia. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić w lodówce około 30 minut.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z jabłkami i cynamonem, by była najlepsza to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego pyszna szarlotka na kruchym spodzie. Jabłka otulone cynamonowym sosem idealnie współgrają z kruchym ciastem, które rozpływa się w ustach. To ciasto idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jego smak zachwyci wszystkich gości. Świetnie pasuje do kawy, więc będzie idealnym dodatkiem do niej. Dzięki dużej zawartości jabłek nie jest zbyt słodka. Ciasto na tartę z jabłkami powinno być odpowiednio kruche i nie za słodkie, dzięki temu będzie idealnie komponować się z owocami. To z przepisu jest kruche i idealnie maślane, dzięki temu całość smakuje naprawdę dobrze. Należy pamiętać o odpowiednich proporcjach mąki i cukru, tak by ciasto było idealne. Najkorzystniejsze i najbardziej pożądane to 2:1. W niektórych przepisach pojawia się również dodatek śmietany do ciasta, jednak ten zabieg sprawia, że całość jest zbyt krucha, rozwarstwia się i nie jest trwała. Najlepiej skorzystać z podstawowego przepisu i użyć kilku składników. Całość wychodzi niezwykle pyszna, a przy tym jest naprawdę tania.

Alergeny w tarcie z jabłkami i cynamonem

Lista alergenów dla tarty z jabłkami i cynamonem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z jabłkami i cynamonem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
221.21
199.09
Białko (g)
4.17
3.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
29.33
26.40
Węglowodany przyswajalne (g)
27.84
25.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
9.96
8.96
Tłuszcze nasycone (g)
6.71
6.04
Tłuszcze nienasycone (g)
3.25
2.92
Cholesterol (mg)
46.21
41.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
86.72
78.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
83.59
75.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.20
Ryboflawina (mg)
0.15
0.13
Niacyna (mg)
1.51
1.36
Foliany (µg (mcg))
36.79
33.11
Beta karoten (µg (mcg))
31.54
28.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
11.72
10.55
Potas (mg)
95.58
86.02
Wapń (mg)
16.88
15.19
Fosfor (mg)
47.67
42.90
Magnez (mg)
11.81
10.63
Żelazo (mg)
1.43
1.29
Cynk (mg)
0.35
0.32
Miedź (mg)
0.07
0.06
Mangan (mg)
0.25
0.22
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z jabłkami i cynamonem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z jabłkami i cynamonem

Koszt składników
18.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Cynamon
3 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 3 g
Koszt składników
18.80