Przepis na tartę z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, obieraczka, papier do pieczenia, folia aluminiowa, miska, forma do tarty 24 cm

Mąkę połącz w dużej misce z jajkiem, cukrem i pokrojonym na kawałki masłem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i miękkie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Środek tarty pokryj kawałkiem papieru do pieczenia i suchym gruchem ( możesz również użyć ciecierzycy lub ryżu), by tarta nie wyrosła.

Jabłka umyj i obierz. Pokój je na cienkie plasterki. Włóż je do miski, skrop sokiem z cytryny i dodaj mąkę oraz cynamon, wszystko dokładnie wymieszaj.

Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Z podpieczonej tarty usuń groch. Na tartę wyłóż pokrojone w plastry jabłka.

Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.

Tarta z jabłkami podana na dekoracyjnym talerzu.
tarta z jabłkami
Koszt przygotowania dania
7.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Tarta z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z jabłkami

Tarta z jabłkami to pyszne i naprawdę łatwe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Jabłka otulone cynamonowym sosem idealnie współgrają z kruchym ciastem, które rozpływa się w ustach. To ciasto idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż jego smak zachwyci wszystkich gości. Świetnie pasuje do kawy, więc będzie idealnym dodatkiem do niej. Dzięki dużej zawartości jabłek nie jest zbyt słodka.

Przepis na tartę z jabłkami jest niezwykle łatwy dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący amatorzy wypieków. To ciasto można z łatwością wykonać w kilka chwil, jednak należy pamiętać, że kruche ciasto wychodzi najlepsze, gdy jest dobrze schłodzone. Dobrze więc przygotować je trochę wcześniej, by mogło odpowiednio dużo czasu spędzić w lodówce.

Ciasto na tartę z jabłkami powinno być odpowiednio kruche i nie za słodkie, dzięki temu będzie idealnie komponować się z owocami. To z przepisu jest kruche i idealnie maślane, dzięki temu całość smakuje naprawdę dobrze. Należy pamiętać o odpowiednich proporcjach mąki i cukru, tak by ciasto było idealne. Najkorzystniejsze i najbardziej pożądane to 2:1. W niektórych przepisach pojawia się również dodatek śmietany do ciasta, jednak ten zabieg sprawia, że całość jest zbyt krucha, rozwarstwia się i nie jest trwała. Najlepiej skorzystać z podstawowego przepisu i użyć kilku składników. Całość wychodzi niezwykle pyszna, a przy tym jest naprawdę tania.

To zapewne najlepsza tarta z jabłkami, a wszystko to ze względu na idealne proporcje jabłek i ciasta. Jabłka pod wpływem dodatku mąki puszczają więcej soku i tworzą pyszny sos. Dlatego ważne jest podpieczenie samej tarty trochę wcześniej, by soki nie spłynęły do surowego ciasta i nie utrudniały jego podpieczenia.

Tarta na kruchym spodzie smakuje wybornie i jest znacznie bardziej delikatna i lekka niż ta na spodzie z ciasta francuskiego. W tej wersji została zrobiona z plasterkami owoców, jednak można ją wykonać również z tartymi jabłkami. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić tartę z jabłkami, by była pyszna i wyglądała naprawdę dekoracyjnie, to ten przepis będzie idealny.

Wartości odżywcze tarty z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(94g)
Energia (kalorie)
213.15 kcal
200.36 kcal
Białko
4.58 g
4.31 g

Węglowodany w tarcie z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(94g)
Węglowodany
28.49 g
26.78 g
Węglowodany przyswajalne
26.45 g
24.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.04 g
1.92 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(94g)
Tłuszcz
9.26 g
8.71 g
Tłuszcze nasycone
5.78 g
5.43 g
Tłuszcze nienasycone
3.49 g
3.28 g
Cholesterol
38.50 mg
36.19 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(94g)
Witamina A
72.34 µg (mcg)
68.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.17 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.49 mg
0.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
69.63 µg (mcg)
65.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.12 mg
Niacyna
1.38 mg
1.30 mg
Foliany
56.68 µg (mcg)
53.28 µg (mcg)
Beta karoten
27.08 µg (mcg)
25.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(94g)
Sód
41.03 mg
38.57 mg
Potas
133.70 mg
125.68 mg
Wapń
15.75 mg
14.81 mg
Fosfor
62.68 mg
58.92 mg
Magnez
17.69 mg
16.63 mg
Żelazo
1.52 mg
1.43 mg
Cynk
0.46 mg
0.43 mg
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Mangan
0.16 mg
0.15 mg
Brak danych dla: jajko, groch (nasiona).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z jabłkami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z jabłkami

Lista alergenów dla tarty z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
50 g
1/4 szklanki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jabłko
500 g
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Sok z cytryny
15 ml
1 łyżka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Mąka ziemniaczana
20 g
1 duża łyżka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Groch (nasiona)
150 g
1 szklanka
3.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 150 g
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na tartę z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.5% osób