Przepis na tartę tatin krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:

Piekarnik nagrzej na 220 st. C.

Masło i cukier dodaj na patelnię.

Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje i powstanie karmel (około 6 minut)

Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Umyj.

Pokrój jabłka w cienkie ćwierć plastry.

Wymieszaj jabłka z sokiem z połowy cytryny oraz łyżką cynamonu.

Do karmelu, który już zgęstniał dodaj jabłka i karmelizuj około 5 minut.

Jabłka wyłóż do formy, a następnie przykryj je ciastem francuskim. Ciasto zawiń także na brzegach formy.

Piecz tartę około 20 minut.

Tarta tatin
Tarta tatin
Koszt przygotowania dania
9.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
437 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Tarta tatin - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie tatin

Tarta odwrócona, inaczej – tarta tatin. To jabłka w karmelu z ciastem francuskim oraz cynamonem w formie tarty. Oto szybki i prosty przepis na znakomity deser. Jeśli lubisz jabłecznik, tudzież szarlotkę, koniecznie musisz spróbować to pyszne ciasto z jabłkiem i karmelem. Przepis na tartę tatin jest ciekawym sposobem na przygotowanie tego deseru. Ciasto francuskie z jabłkami oraz karmelem to naprawdę dobra forma wypieku, który można podać na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić tartę tatin z zaledwie czterech składników. To niezwykle szybki, smaczny i prosty przepis.

Tarta odwrócona, inaczej też tarta tatin – smaczna, szybka i dobra propozycja pysznego deseru. Tarta tatin charakteryzuje się tym, że ciasto francuskie kładzie się na nadzienie przed pieczeniem (przykrywa się je), a po upieczeniu cały wypiek się odwraca. Stąd też nazwa tarty odwróconej. Jest pyszna, zwłaszcza dla wielbicieli jabłek w karmelu. Przepis jest złożony tylko z ciasta francuskiego, jabłek, masła, cukru oraz dodatkowo cynamonu i soku z cytryny. Jak widać, składniki są bardzo proste. Także sposób przygotowania jest banalny. Tarta tatin jest niezwykle smaczna, gdy podasz ją na gorąco w towarzystwie lodów oraz bitej śmietany. Gwarantuję niezwykle doznania smakowe.

Dzięki temu prostemu przepisowi poznasz ciekawy sposób na przygotowanie tarty odwróconej. Tarta tatin jest szybka i pyszna. Jak zrobić tartę tatin? Od razu można nagrzać piekarnik. Przepis na tartę tatin zacznij od przygotowania karmelu. W tym celu, masło oraz cukier należy gotować, aż masa zgęstnieje. Proces ten jest dosyć długi, zajmie minimum 5 minut. Od czasu do czasu należy karmel przemieszać, by się nie przypalił. Podczas robienia karmelu, przygotuj jabłka. W przepisie na tartę tatin najlepiej jest jabłka pokroić w cienkie ćwierć plasterki. Obierz owoce i przekrój je na pół. Usuń gniazda nasienne, a następnie umyj. W ten sposób zrób plasterki (z długości) na grubość maksymalnie 1 centymetra. Dodaj po pokrojonych jabłek sok z cytryny i cynamon - wymieszaj. Jak już karmel zgęstnieje, dodaj do niego owoce. Wymieszaj dokładnie karmel z jabłkami. Owoce powinny tak się karmelizować kilka minut. Jabłka przełóż do formy, następnie przykryj je z wierzchu ciastem francuskim. By ciasto miało formę tarty, po bokach foremki umieść ciasto (podwijając je pod owoce). Pozostało jedynie upiec tartę. Jak zrobisz tartę tatin, odwróć ją owocami do góry. Gotowe.

*Sok cytrynowy należy wymieszać z jabłkami, ponieważ zapobiegnie on ciemnieniu owoców, a dodatkowo dobrze balansuje smak słodyczy.

Wartości odżywcze tarty tatin

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
236.24 kcal
437.05 kcal
Białko
2.00 g
3.69 g
Fenyloalanina
0.10 mg
0.18 mg

Węglowodany w tarcie tatin

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
28.34 g
52.43 g
Węglowodany przyswajalne
26.48 g
48.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
3.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
13.04 g
24.12 g
Tłuszcze nasycone
5.39 g
9.97 g
Tłuszcze nienasycone
7.65 g
14.15 g
Cholesterol
9.56 mg
17.68 mg

Witaminy w przepisie na tartę tatin

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A
32.27 µg (mcg)
59.69 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.35 mg
0.64 mg
Retinol
29.82 µg (mcg)
55.17 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.17 mg
Niacyna
1.08 mg
1.99 mg
Foliany
21.07 µg (mcg)
38.97 µg (mcg)
Beta karoten
22.58 µg (mcg)
41.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tartę tatin

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
62.69 mg
115.97 mg
Potas
78.38 mg
145.00 mg
Wapń
7.33 mg
13.57 mg
Fosfor
21.96 mg
40.62 mg
Magnez
7.11 mg
13.16 mg
Żelazo
0.71 mg
1.32 mg
Cynk
0.16 mg
0.29 mg
Miedź
0.05 mg
0.09 mg
Mangan
0.14 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty tatin 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie tatin

Lista alergenów dla tarty tatin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania tarty tatin

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Jabłko
700 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.94
Za 700 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
19.50
Jak oceniasz przepis na tartę tatin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób