Przepis na tarta jabłkowa krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, forma do tarty 27 cm

Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze.

Dodaj do masła mąkę, 100 g cukru, jaja oraz kwaśną śmietanę.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.

Dodaj cynamon oraz 100 g cukru.

Od ciasta odkrój 1/4.

Blaszkę na tarte wyklej ciastem.

Na ciasto wyłóż jabłka.

Z reszty ciasta utwórz szachownicę na wierzchu ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Tarta jabłkowa podana na drewnianej desce do krojenia.
Tarta jabłkowa
Koszt przygotowania dania
15.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
438 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Tarta jabłkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie jabłkowej

Tarta jabłkowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta na kruchym spodzie sprawdzi się idealnie jako ciasto urodzinowe. Sprawdzony przepis doskonale pasuje jako coś słodkiego na drugie śniadanie. Przepis na tarte jabłkową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, śmietana kwaśna, jabłka, cynamon, sok z cytryny.

Jak zrobić tarte jabłkową? Zimne masło pokrój w kostkę i umieść w malakserze. Dodaj do masła mąkę, cukier, jaja oraz kwaśną śmietanę. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ją na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj cynamon oraz cukier. Od ciasta odkrój 1/4. Blaszkę na tarte wyklej ciastem. Na ciasto wyłóż jabłka. Z reszty ciasta utwórz szachownicę na wierzchu ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ciekawostką jest, że na całym świecie można spotkać ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej.

Podsumowując sprawdzony przepis jest świetny jako deser dla całej rodziny. Smaczna tarta sprawdzi się idealnie także dla dzieci. Najlepsza tarta powinna zawierać kwaśne jabłka, które wzbogacą jej smak. Tarta jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze tarty jabłkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
219.11 kcal
438.22 kcal
Białko
3.79 g
7.58 g

Węglowodany w tarcie jabłkowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
29.00 g
58.01 g
Węglowodany przyswajalne
27.84 g
55.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
2.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.13 g
20.25 g
Tłuszcze nasycone
6.81 g
13.62 g
Tłuszcze nienasycone
3.32 g
6.63 g
Cholesterol
53.98 mg
107.95 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta jabłkowa

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
87.69 µg (mcg)
175.38 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
0.84 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
84.80 µg (mcg)
169.61 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.28 mg
Niacyna
1.17 mg
2.34 mg
Foliany
30.71 µg (mcg)
61.43 µg (mcg)
Beta karoten
28.88 µg (mcg)
57.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta jabłkowa

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
15.80 mg
31.60 mg
Potas
92.26 mg
184.51 mg
Wapń
18.98 mg
37.96 mg
Fosfor
48.54 mg
97.08 mg
Magnez
10.33 mg
20.65 mg
Żelazo
1.16 mg
2.31 mg
Cynk
0.33 mg
0.66 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty jabłkowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie jabłkowej

Lista alergenów dla tarty jabłkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty jabłkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietana 18%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
23.70
Jak oceniasz przepis na tarta jabłkowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób