Przepis na tartaletki z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, obciążniki do pieczenia, formy do tartaletek

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i 100 g zimnego masła. Dobrze wyrób, zawiń w kulkę i schowaj do lodówki na 30 min.

Kruche ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wycinaj z niego kółka. Następnie wyłóż ciasto na foremki do tartaletek.

Ciasto przykryj obciążnikami i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

1 jabłko pokrój w cienkie plasterki, a resztę zetrzyj na tarce.

Śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem, cynamonem i tartymi jabłkami.

Masę śmietankową wyłóż na podpieczone tartaletki. Całość udekoruj plasterkami jabłek.

Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Tartaletki z jabłkami podane na kratce.
tartaletki z jabłkami
Koszt przygotowania dania
8.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
302 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Tartaletki z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tartaletkach z jabłkami

Tartaletki z jabłkami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników szarlotki. W tej wersji jest równie pyszna. Całość idealnie sprawdzi się na imprezy.

Przepis na tartaletki z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego wspaniale sprawdzi się na co dzień. Całość jest prosta, szybka i niezwykle ciekawa. Do przygotowania tego deseru wystarczy tylko kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartaletki z jabłkami, by były pyszne, a przy okazji naprawdę ciekawe i szybkie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Najlepiej przygotować wcześniej kruche ciasto i upiec je dzień wcześniej lub kilka godzin przed przygotowaniem nadzienia. Dzięki temu całość będzie znacznie szybsza i bezproblemowa. Kruche ciasto z tego przepisu jest niezwykle smaczne, to ze względu na sporą ilość masła, którą dodaje się do niego. W wersji wegańskiej można zastąpić je margaryną.

To dobra opcja nie tylko dla dorosłych, świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Tartaletki z tego przepisu są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre rozwiązanie również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. To doskonały pomysł na pyszne ciastka. Można je również przygotować z jabłkami i kruszonką. Jest to deser do wykonania na szybko, świetne dla zapracowanych. Ciastka są tak łatwe, że poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Dużym plusem jest również to, że składają się tylko z kilku produktów, dzięki czemu są bardzo tanie. Głównym składnikiem tego dania są jabłka. Idealnie sprawdzają się odmiany słodkie, z kwaśnym posmakiem. Dzięki czemu cały wypiek jest orzeźwiający i niezbyt mdlący. Jabłka są naprawdę doskonałym wyborem do większości deserów. Oprócz wspaniałych właściwości kulinarnych zawierają również sporo witamin i składników mineralnych. To doskonałe źródło pektyn, które nie tylko dbają o odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego, ale również zdrowie serca. Są bogate w witaminę C, a także mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu ich włączenie do codziennej diety jest niezwykle pożyteczne.

Wartości odżywcze tartaletkek z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kalorie)
267.67 kcal
302.47 kcal
Białko
3.79 g
4.29 g

Węglowodany w tartaletkach z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany
29.25 g
33.06 g
Węglowodany przyswajalne
28.30 g
31.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
1.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz
15.57 g
17.59 g
Tłuszcze nasycone
10.13 g
11.45 g
Tłuszcze nienasycone
2.34 g
2.64 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartaletki z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
1.49 mg
1.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
33.54 µg (mcg)
37.90 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartaletki z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód
2.58 mg
2.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
70.19 mg
79.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
8.79 mg
9.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
33.54 mg
37.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
10.11 mg
11.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
1.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.26 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Mangan
0.18 mg
0.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletkek z jabłkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tartaletkach z jabłkami

Lista alergenów dla tartaletkek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania tartaletkek z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
450 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.25
Za 450 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na tartaletki z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób