Deser z jabłek

deser z jabłek

Jabłka to jedne z najczęściej używanych owoców do deserów. Świetnie smakują na słodko, zwłaszcza w formie np. smacznych wypieków. Na bazie jabłek upiec można choćby szarlotkę i jabłecznik – wbrew pozorom to dwa różne ciasta. Desery z jabłek smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Z owoców zrobić można również pyszne placuszki, a nawet upiec je w piekarniku jako przekąskę. Jabłka wykorzystać da się do owsianki, smoothie czy zdrowych koktajli. Możliwości jest wiele – jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.

Deser z jabłek – poznaj proste, łatwe i tanie desery z jabłkami

Deser z jabłek to łatwy, szybki i sprawdzony sposób, gdy dopada nas ochota na coś słodkiego. Warto wykorzystać domowy, prosty przepis na ciasto z dodatkiem jabłek albo inny deser na ciepło – możesz zrobić je w piekarniku. Nie dość, że taki deser będzie tani i smaczny, to w dodatku znacznie zdrowszy niż chemiczne batony lub cukierki ze sklepu. Jak zrobić deser z jabłek? Sprawdź ciekawe pomysły na jabłkowe słodkości.

Przepis na deser z jabłek – szybki, tani i prosty przepis na domowy deser

Błyskawiczny deser z jabłek – jabłka w cieście

Jeśli szukasz pomysłu na szybki deser z jabłek na ciepło, warto wypróbować przepis na jabłka w cieście naleśnikowym. Nie dość, że są naprawdę pyszne, to w dodatku proste w przygotowaniu. Jabłka w cieście posmakują nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Nawet amatorzy kulinarni nie powinni mieć problemu z przyrządzeniem deseru. Do przygotowania potrzebujesz następujących składników: jabłka, mleko 3,2%, jajko, cukier puder, olej rzepakowy, mąka, soda, proszek do pieczenia i sól.

Najpierw przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu wsyp mąkę do miski, wbij jajka i dolej mleko. Dosyp odrobię soli, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj wszystkie składniki np. za pomocą miksera – możesz również zrobić to ręcznie. Umyj jabłka, pokrój w 0,5 cm plastry i wykrój z nich gniazda nasienne. Rozgrzej olej. Zanurz plastry jabłek w cieście naleśnikowym i smaż z obu stron na złoto. Usmażone jabłka w cieście warto podawać z cukrem pudrem – dzieci go uwielbiają. To smaczny, pożywny deser z dodatkiem jabłek, który jest znakomitą alternatywą dla słodyczy ze sklepu.

Racuchy z jabłkami na mleku – łatwy przepis na deser z jabłek

Racuchy z jabłkami to deser, który lubią dzieci i dorośli. Niektórym ze starszego pokolenia kojarzą się z dzieciństwem, zwłaszcza że racuchy smażyły nasze babcie i mamy. Jabłkowy deser rozpływa się w ustach – racuszki są lekkie i puszyste. Do przygotowania klasycznych racuchów jabłkowych należy zaopatrzyć się w: jabłka, mleko 1,5%, jajka, mąkę pszenną typ 500, sodę oczyszczoną, oliwę z oliwek i cukier puder.

Przesyp mąkę do miski, następnie dodaj sodę oczyszczoną i wymieszaj. Wlej mleko i wbij jajko. Wymieszaj na gładką, jednolitą masę. Obierz jabłka – pokrój owoce na równe plastry. Przerzuć do ciasta i zamieszaj. Wylej oliwę z oliwek na rozgrzaną patelnię. Wlewaj ciasto porcjami, formując z nich placki. Dobrze obsmaż każdy na złoto – oczywiście z obu stron. Podawaj racuchy z jabłkami, najlepiej dodatkowo delikatnie oprószone cukrem pudrem.

Racuchy z jabłkami są niezwykle smaczne, delikatne i pożywne. To dobra alternatywa zamiast słodyczy ze sklepu. Wyjątkowy deser z jabłek uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Można jednak podawać racuszki nie tylko na deser, ale też na śniadanie, obiad lub kolację. Chcesz zaskoczyć gości pyszną, słodką potrawą? Warto usmażyć im racuchy. Do przygotowania dania wystarczy tylko kilka składników. Warto podkreślić, że tradycyjne racuchy robi się na drożdżach – to dzięki nim deser ma charakterystyczny,  delikatny smak. Nie chcesz robić racuchów na mleku, bo masz np. nietolerancję laktozy lub po prostu nie lubisz mleka? Możesz wykorzystać w przepisie maślankę lub kefir.

Sprawdź, jak zrobić deser z jabłek, którym zaskoczysz gości

Muffinki z jabłkami – łatwy przepis na deser z jabłek

Szukając sposobu na pyszny deser z jabłkami, warto rozważyć przygotowanie muffinek. Mogą stać się znakomitym dodatkiem do kawy i herbaty dla gości. Warto przygotować je również, gdy wybierasz się np. w odwiedziny do znajomych lub rodziny. Aby upiec muffinki, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: jabłka, jajka, masło roślinne, mąka pszenna typ 750, mleko 2%, miód i ksylitol. Konieczne będzie też użycie proszku do pieczenia, cukru waniliowego, cynamonu i sody.

Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Następnie wyłóż formę specjalnymi papilotkami do muffinów. Umyj i obierz jabłka – zetrzyj je na tarce. Roztop masło w kąpieli wodnej i dodaj do niego mleko i jajka. Roztrzep wszystko trzepaczką na jednolitą masę. Wsyp do drugiej miski mąkę, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i ksylitol. Wymieszaj całość. Dodaj do suchych składników starte jabłka, masło z mlekiem i miód – porządnie zmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozłóż do papilotek równe porcje ciasta i włóż do nagrzanego piekarnika. Muffinki powinny spędzić w piekarniku ok. 25 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Ciasta z dodatkiem jabłek, czyli najlepsze sposoby na jabłecznik

Jeśli nie masz pomysłu na deser do popołudniowej kawy lub poczęstunek dla gości, zawsze warto upiec smaczny jabłecznik. To ciasto uwielbiane niemal przez wszystkich. Sprawdź kilka ciekawych i przepysznych ciast z jabłkami, które są proste w przygotowaniu.

  • Jabłecznik z budyniem – prosty i smaczny deser z jabłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jabłecznik robi się szybko, więc to doskonała propozycja na słodki podwieczorek – nawet dla tych, którzy nie są wprawionymi cukiernikami. W cieście jest nie tylko spora ilość soczystych jabłek, ale też pyszna, gęsta masa budyniowa. Warto dodać do jabłecznika aromat pomarańczowy, zwłaszcza jeśli chcesz zaskoczyć gości zniewalającym aromatem wypieku.
  • Jabłecznik z bezą – pyszne i szybkie ciasto, które na pewno urzeknie wszystkich gości. Można zrobić jabłecznik z bezą bez specjalnego doświadczenia w cukiernictwie. Na ciasto składa się kilka składników: dobrej jakości jabłka, mąka krupczatka, cukier, jaja i masło. Przepis nie jest skomplikowany, choć zaleca się wcześniej przetrenować przyrządzanie bezy.
  • Jabłecznik bez pieczenia – zachwyca smakiem pokrojonych w kosteczkę jabłek oraz puszystą bitą śmietaną, która podbija smak ciasta. Jabłecznika nie musisz piec, więc to genialna opcja dla ludzi lubiących zimne desery lub niemające piekarnika. Jabłecznik poleca się dodatkowo posypać startą mleczną lub gorzką czekoladą – koniecznie umieszczając ją na bitej śmietanie. Czekolada dodatkowo podkreśli wyrazistość deseru.
  • Jabłecznik z kruszonką – proste w przygotowaniu ciasto, które można zrobić w ok. 30 minut. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi i ciepłą kawą.

Crumble z jabłkami – pyszny deser z jabłek

Jeśli masz ochotę na coś naprawdę pysznego, możesz przygotować crumble z jabłkami. To wspaniały deser, który najsmaczniejszy – podobnie jak jabłecznik z kruszonką – jest z lodami waniliowymi albo śmietankowymi. Deser zrobisz szybko i łatwo. Nawet amatorzy cukiernictwa nie mają większego problemu, aby zrobić crumble. Do przyrządzenia deseru potrzebujesz następujących składników: mąka pszenna typ 500, jabłka, cukier, masło, wiórki kokosowe i cynamon.

Najpierw obierz jabłka i pokrój je w równą kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp jabłka cukrem i cynamonem – wymieszaj całość. Zetrzyj masło na tarce i połącz z mąką, wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem. Całość konsystencją musi nieco przypominać piasek. Posyp jabłka kruszonką. Następnie wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz crumble przez ok. 35 minut.

Crumble z jabłkami to jeden z najsmaczniejszych deserów, jakie można przygotować z tych owoców. To doskonały wybór zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Crumble z pewnością będzie lepszym wyborem niż gotowe batony lub ciastka ze sklepu spożywczego. Pokochają go zwłaszcza osoby, które lubią w deserach nuty słodkie połączone z kwaśnymi. Crumble to deser, obok którego naprawdę ciężko przejść obojętnie.

Deser z jabłek - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto