Ciasto francuskie

Ciasto francuskie - przepisy
Przepisy na ciasto francuskie

Ciasto francuskie ma długą tradycję jako kruche ciasto warstwowe. Powstaje poprzez kilkukrotne wałkowanie razem warstw i schładzanie. Receptura robienia ciasta uchodzi za trudną i pracochłonną, jednak można je zrobić samodzielnie w domu. Gotowe ciasto dostępne jest w sklepach jako baza do faszerowania farszem na słodko lub na słono. Pozwala ono na wycinanie i zawijanie najróżniejszych form, jak roladki, rogaliki, koperty, zawijasy i inne. Jako farsz na słodko wystarczy dżem, czekolada, ser lub owoce. Ciasto francuskie stanowi idealną bazę do robienia przekąsek i przystawek wytrawnych na imprezę lub na co dzień. Wystarczy tylko zrobić smaczny farsz mięsny lub warzywny. Szczególnie popularny jest farsz ze szpinaku, który można łączyć z jajkiem, serem, rybą lub mięsem.

Ciasto francuskie - przepisy na idealne ciasto francuskie

Pyszne, chrupiące i tłuste ciasto francuskie nie tylko wybornie smakuje, lecz także ułatwia pieczenie i robienie ciasteczek i przekąsek. Samo ciasto uchodzi za trudne do zrobienia, zaś gotowe ciasto ze sklepu stanowi idealną bazę, z której szybko i łatwo można wyczarować paszteciki, ciasteczka czy drożdżówki. Pokazujemy jak zrobić ciasto francuskie samodzielnie w domu. Doradzamy również z czym je podać. Przedstawiamy pomysły jak wycinać i zawijać fantazyjne kształty z ciasta francuskiego i jak zrobić farsz, tak aby zachwycić gości na imprezie smacznymi przekąskami.

Czym jest ciasto francuskie

Klasyczne ciasto francuskie - receptura i składniki

Ciasto francuskie charakteryzuje się warstwową strukturą, którą uzyskuje się poprzez dodanie dużej ilości tłuszczu. Jego receptura jest dość pracochłonna, gdyż polega na wielokrotnym rozwałkowywaniu i schładzaniu ciasta. Jako składniki stosuje się mąkę, jaja i masło. Ciasto powstaje z dwóch warstw ciasta. Podstawę stanowi ciasto wykonane z mąki, jaj i soli z dodatkiem kwasu, na przykład octu lub kwasku cytrynowego. Drugą warstwę stanowi ciasto maślane zrobione z masła z małą ilością mąki. Obie warstwy składa się w kopertę, tak aby ciasto maślane nie wypłynęło, i rozwałkowuje, a następnie schładza w lodówce. Czynności te powtarzamy kilka razy. W ten sposób powstaje struktura warstwowa.

Przepis na ciasto tego rodzaju ma bardzo długą historię. Robione było już w starożytności w regionie Morza Śródziemnego. Wówczas powstawało ono z oliwy z oliwek. Podobnym ciastem jest tureckie ciasto filo. W Polsce ciasto francuskie robi się na Kaszubach, gdzie nosi nazwę ciasta listkowego. Co ciekawe, Kaszubi sobie przypisują autorstwo tego ciasta. Istnieje legenda, która mówi, że to właśnie armia napoleońska zapożyczyła to ciasto od Kaszubów i rozpowszechniła je we Francji.

Ciasto francuskie najczęściej sprzedawane jest w postaci gotowej do użycia. Jest bardzo uniwersalne, gdyż można go kroić na różne kształty, nadziewać i zawijać w bardzo różny sposób. Z ciasta francuskiego tworzy się przepisy na dania na słodko, jak i na słono. Powstają z niego ciastka, na przykład Napoleonki, croissanty, rurki z kremem, jak również paszteciki oraz tarty i tarteletki na słodko i na słono. Stanowi ono bardzo prosty sposób na szybkie przekąski lub dania na imprezę.

Czy ciasto francuskie jest zdrowe

Mimo łatwej dostępności w sklepach, ciasto francuskie nie jest w Polsce zbyt popularne. Być może dzieje się tak dlatego, iż wiemy, że jest to ciasto tłuste i kaloryczne. Ciasto francuskie ma bardzo dużo kalorii, a jednocześnie nie daje poczucia sytości. Oznacza to, że ciastko czy drożdżówka nie zaspokaja głodu i zachęca do zjedzenia więcej. Dlatego też sprzyja jedzeniu pustych kalorii zamiast pełnowartościowego posiłku. Przyczyną jest brak błonnika i wartości odżywczych w cieście francuskim.

Ciasto francuskie jest bardzo tłuste i może przyczynić się do podniesienia poziomu złego cholesterolu. Ponadto zawiera bardzo mało białka, witamin i wartości mineralnych. Pewnym rozwiązaniem problemu obciążania organizmu pustymi kaloriami jest stosowanie dużej ilości wartościowego farszu, na przykład z mięsa, warzyw czy owoców. Alternatywą dla ciasta francuskiego, jest mniej kaloryczne i zdrowsze tureckie ciasto filo.

Jak zrobić dobre ciasto francuskie w domu - sprawdzony przepis

Czy dobre ciasto francuskie można zrobić samodzielnie w domu? Ciasto francuskie dostępne jest w sklepach, gotowe do wykorzystania. Dlatego też najczęściej jest po prostu kupowane, aby nadziać je farszem i uformować w dowolny sposób. Receptura ciasta francuskiego uchodzi za trudną do wykonania w domu. Nie jest to jednak niemożliwe.

Sprawdzony przepis na własnoręcznie wykonane ciasto francuskie wymaga, aby składniki były bardzo dobrej jakości. Stosuje się masło oraz mąkę. Ciasto domowe robi się podobnie jak ciasto klasyczne z dwóch warstw. Schłodzone warstwy ciasta bazowego i ciasta maślanego układamy jedno na drugim. Tajemnicą jak zrobić dobre ciasto francuskie jest takie ułożenie ciasta maślanego, aby można było ciasto bazowe złożyć w kopertę, z której ciasto maślane nie wypłynie w czasie wałkowania. Następnie ciasto wałkujemy i schładzamy. Czynności te należy powtarzać kilka razy.

Z czym podawać ciasto francuskie

Przepis na ciasto francuskie na słodko

Ciasto francuskie wykorzystywane jest przede wszystkim do wypieków na słodko. Bardzo łatwo jest zrobić z nich drożdżówki i rogaliki. Jeśli wytniemy z niego trójkąt, posmarujemy słodkim nadzieniem i zrolujemy powstaną słodkie rogaliki. Pomysły na drożdżówki i ciasteczka na słodko z ciasta francuskiego nie mają granic. Na cieście francuskim można położyć połówki brzoskwini lub krążki ananasa z puszki i mamy świetnie ciasteczka na imprezę.

Jest to ciasto tak uniwersalne, że cała inwencja skupia się tylko na tym jak je zawinąć i z czym upiec. Jako farsz na słodko może posłużyć mus z jabłek, pokrojone jabłka, różne owoce świeże czy też w postaci dżemu. Świetne ciasteczka zrobimy z farszem serowym lub czekoladowym.

Przepisy na wytrawne potrawy z ciastem francuskim

Ciasto francuskie uchodzi za najszybszy sposób na łatwe i szybkie przekąski na imprezę. Wystarczy tylko kupić ciasto francuskie posmarować farszem, wyciąć i zawinąć ciekawy kształt i upiec. Trzeba tylko wymyślić z czym zrobić farsz. Z ciasta francuskiego łatwo zrobimy paszteciki z nadzieniem z mięsa lub warzyw. Na imprezie można podać parówki zawinięte w ciasto francuskie.

Ciasto francuskie zawijamy jak rogaliki, jak roladki lub składamy w kopertę. Jako nadzienie mogą służyć kawałki parówki lub cała parówka, mięso z kurczaka, kiełbasa lub ryba. Szczególnie popularny i smaczny jest farsz ze szpinaku. Sprawdzony przepis na roladki lub paszteciki ze szpinakiem pozwala nie tylko na świetne i szybkie danie na imprezę, lecz także na tworzenie szybkich przekąsek do domu lub do pracy. Smaczny farsz uzyskamy łącząc szpinak z jajkiem na twardo, serem, łososiem lub kurczakiem.

Bardzo łatwo jest zrobić tarty i tarteletki z ciasta francuskiego. Wystarczy wyłożyć foremki ciastem francuskim i wyłożyć na nie ulubiony farsz. Smacznym daniem jest rodzaj pizzy, kiedy to na zapieczonych krążkach lub kwadratach z ciasta francuskiego ułożymy mozzarellę z pomidorami lub inny farsz.

Ciasto francuskie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto