Ciasto francuskie - najlepsze przepisy
-
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Możesz …
30 + 20 min średni 2 1371 kcal -
Roladki z ciasta francuskiego
Roladki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę na spotkanie ze znajomymi. Roladki …
10 + 30 min łatwy 14 191 kcal -
Ciasto francuskie z nutellą
Ciasto francuskie z nutellą to świetny pomysł na szybkie i łatwe do zrobienia ciastka czekoladowe. Ciasto francuskie można dostać w …
10 + 15 min łatwy 8 508 kcal -
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem
Ciasto francuskie z pieczarkami i serem to świetna opcja dla wszystkich miłośników pysznych, ale również bardzo łatwych przekąsek. W tym …
15 + 15 min łatwy 12 167 kcal -
Ciasto francuskie z mięsem mielonym
Ciasto francuskie z mięsem mielonym to świetna opcja na szybkie, ale pyszne przekąski. To przepyszna opcja, która na pewno przypadnie …
25 + 40 min łatwy 10 305 kcal
Ciasto francuskie - przepisy
-
Zawijasy z ciasta francuskiego
Zawijasy z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Smaczne ciasto francuskie doskonale sprawdza się z wieloma dodatkami, podane …
15 + 20 min łatwy 10 399 kcal -
Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
15 + 20 min łatwy 10 184 kcal -
Filet z kurczaka w cieście francuskim
Filet z kurczaka w cieście francuskim to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Filet z kurczaka w …
15 + 30 min łatwy 6 947 kcal -
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem to wspaniały pomysł na pyszne i szybkie danie. Bezmięsna tarta może być podana także …
20 + 45 min łatwy 8 607 kcal -
Filet w cieście francuskim
Filet w cieście francuskim to najlepszy pomysł zarówno na wykwintny obiad, jak i przystawkę. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na …
30 + 45 min średni 6 378 kcal -
Zawijańce z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
5 + 15 min łatwy 3 630 kcal
-
Tarta kajmakowa
Tarta kajmakowa to idealny deser, który nie tylko można zrobić w bardzo prosty sposób, ale również pełen pysznego smaku. To …
20 + 15 min łatwy 10 309 kcal -
Szarlotka z budyniem i pianką
Znudziła Ci się zwykła szarlotka gdzie, główną rolę pełnią jabłka bez większych dodatków? W takim razie dzisiaj przychodzę z czymś …
20 + 50 min średni 10 574 kcal -
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to szybkie i proste w przygotowaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub …
20 + 20 min łatwy 16 -
Strudel z ciasta francuskiego
Strudel z ciasta francuskiego to jeden z tych przepisów, który jest niezwykle uniwersalny. Ciasto przygotowuje się szybko, a można je …
30 + 25 min łatwy 6 333 kcal
-
Ryba po grecku w cieście francuskim
Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt …
25 + 30 min łatwy 3 782 kcal -
Parówka w cieście francuskim
Parówka w cieście francuskim to lubiana przystawka. Zawijane w ciasto francuskie parówki są szybkie do przygotowania, świetnie nadają się na …
15 + 15 min łatwy 10 352 kcal -
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem to szybka przekąska lub jarski obiad. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w zastosowaniu, możesz podawać je …
15 + 20 min łatwy 8 407 kcal -
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
Szybka przekąska na imprezę? Ciasto francuskie w tym wydaniu będzie genialną propozycją! To tania, łatwa, pyszna i dobra przekąska z …
15 + 20 min łatwy 8 443 kcal -
Ciasto francuskie na słodko
Ciasto francuskie na słodko to pomysł na szybkie domowe łakocie. Ciasto jest uniwersalne w smaku i świetnie komponuje się z …
20 + 20 min łatwy 10 262 kcal -
Ciasto francuskie z jabłkami
Pyszne ciasto francuskie z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
60 + 20 min łatwy 10 280 kcal
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na słono, posiłek zabierany do pracy lub dodatek …
25 + 60 min łatwy 5 460 kcal -
Ciasto francuskie na słono
Ciasto francuskie na słono jest świetnym pomysłem na naprawdę wspaniałą przekąskę, której ciężko jest odmówić. To bardzo ciekawy sposób na …
10 + 15 min łatwy 6 492 kcal -
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Pyszne pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna propozycja przekąski, nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych. Mini pizze …
15 + 10 min łatwy 15 203 kcal -
Kremówki
Kremówki, zwane też ciastem napoleonka, to jedno z najpopularniejszych polskich ciast, które najczęściej kojarzą się z Krakowem i Wadowicami. Napoleonka …
40 + 30 min średni 10 287 kcal
-
Pastel de nata
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
25 + 40 min łatwy 12 286 kcal -
Kurczak w cieście francuskim
Kurczak w cieście francuskim to doskonała propozycja na przystawki na wiele imprez okolicznościowych. Danie to jest bardzo smaczne, dlatego powinno …
20 + 40 min łatwy 4 812 kcal -
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Poznaj nasz przepis na pyszne ślimaki z ciasta francuskiego. Jeżeli potrzebujesz prostej i szybkiej przekąski na imprezę to ślimaczki z …
10 + 25 min łatwy 5 386 kcal -
Tarta z ciasta francuskiego
Tarta z ciasta francuskiego jest pyszną opcją na ciekawy, szybki i niezwykle sycący posiłek. Danie jest w pełni wegetariańskie, a …
30 + 20 min łatwy 4 364 kcal -
Polędwica wellington
Polędwica wellington to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwica świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad lub …
15 + 60 min łatwy 10 -
Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim z piekarnika to doskonała propozycja na smaczną przystawkę na wiele imprez rodzinnych czy ze znajomymi. Danie …
30 + 20 min łatwy 5 622 kcal
-
Paluchy z ciasta francuskiego
Pyszne paluchy z ciasta francuskiego to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
30 + 20 min łatwy 10 150 kcal -
Kremówka papieska
Kremówka papieska to jedno z tych ciast, których nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest smaczne, bardzo delikatne, a przy okazji niezwykle …
15 + 25 min łatwy 10 619 kcal -
Ciasto francuskie z parówką
Ciasto francuskie z parówką i z serem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę serwowaną podczas spotkań rodzinnych czy ze znajomymi. …
15 + 20 min łatwy 10 297 kcal -
Pasteis de nata
Pasteis de nata to portugalskie babeczki z nadzienie budyniowym, które charakteryzują się niezwykle słodkim smakiem. Wywodzą się one z lizbońskiego …
30 + 18 min łatwy 10 278 kcal
Często zadawane pytania
Ciasto francuskie - przepisy na idealne ciasto francuskie
Pyszne, chrupiące i tłuste ciasto francuskie nie tylko wybornie smakuje, lecz także ułatwia pieczenie i robienie ciasteczek i przekąsek. Samo ciasto uchodzi za trudne do zrobienia, zaś gotowe ciasto ze sklepu stanowi idealną bazę, z której szybko i łatwo można wyczarować paszteciki, ciasteczka czy drożdżówki. Pokazujemy jak zrobić ciasto francuskie samodzielnie w domu. Doradzamy również z czym je podać. Przedstawiamy pomysły jak wycinać i zawijać fantazyjne kształty z ciasta francuskiego i jak zrobić farsz, tak aby zachwycić gości na imprezie smacznymi przekąskami.
Czym jest ciasto francuskie
Klasyczne ciasto francuskie - receptura i składniki
Ciasto francuskie charakteryzuje się warstwową strukturą, którą uzyskuje się poprzez dodanie dużej ilości tłuszczu. Jego receptura jest dość pracochłonna, gdyż polega na wielokrotnym rozwałkowywaniu i schładzaniu ciasta. Jako składniki stosuje się mąkę, jaja i masło. Ciasto powstaje z dwóch warstw ciasta. Podstawę stanowi ciasto wykonane z mąki, jaj i soli z dodatkiem kwasu, na przykład octu lub kwasku cytrynowego. Drugą warstwę stanowi ciasto maślane zrobione z masła z małą ilością mąki. Obie warstwy składa się w kopertę, tak aby ciasto maślane nie wypłynęło, i rozwałkowuje, a następnie schładza w lodówce. Czynności te powtarzamy kilka razy. W ten sposób powstaje struktura warstwowa.
Przepis na ciasto tego rodzaju ma bardzo długą historię. Robione było już w starożytności w regionie Morza Śródziemnego. Wówczas powstawało ono z oliwy z oliwek. Podobnym ciastem jest tureckie ciasto filo. W Polsce ciasto francuskie robi się na Kaszubach, gdzie nosi nazwę ciasta listkowego. Co ciekawe, Kaszubi sobie przypisują autorstwo tego ciasta. Istnieje legenda, która mówi, że to właśnie armia napoleońska zapożyczyła to ciasto od Kaszubów i rozpowszechniła je we Francji.
Ciasto francuskie najczęściej sprzedawane jest w postaci gotowej do użycia. Jest bardzo uniwersalne, gdyż można go kroić na różne kształty, nadziewać i zawijać w bardzo różny sposób. Z ciasta francuskiego tworzy się przepisy na dania na słodko, jak i na słono. Powstają z niego ciastka, na przykład Napoleonki, croissanty, rurki z kremem, jak również paszteciki oraz tarty i tarteletki na słodko i na słono. Stanowi ono bardzo prosty sposób na szybkie przekąski lub dania na imprezę.
Czy ciasto francuskie jest zdrowe
Mimo łatwej dostępności w sklepach, ciasto francuskie nie jest w Polsce zbyt popularne. Być może dzieje się tak dlatego, iż wiemy, że jest to ciasto tłuste i kaloryczne. Ciasto francuskie ma bardzo dużo kalorii, a jednocześnie nie daje poczucia sytości. Oznacza to, że ciastko czy drożdżówka nie zaspokaja głodu i zachęca do zjedzenia więcej. Dlatego też sprzyja jedzeniu pustych kalorii zamiast pełnowartościowego posiłku. Przyczyną jest brak błonnika i wartości odżywczych w cieście francuskim.
Ciasto francuskie jest bardzo tłuste i może przyczynić się do podniesienia poziomu złego cholesterolu. Ponadto zawiera bardzo mało białka, witamin i wartości mineralnych. Pewnym rozwiązaniem problemu obciążania organizmu pustymi kaloriami jest stosowanie dużej ilości wartościowego farszu, na przykład z mięsa, warzyw czy owoców. Alternatywą dla ciasta francuskiego, jest mniej kaloryczne i zdrowsze tureckie ciasto filo.
Jak zrobić dobre ciasto francuskie w domu - sprawdzony przepis
Czy dobre ciasto francuskie można zrobić samodzielnie w domu? Ciasto francuskie dostępne jest w sklepach, gotowe do wykorzystania. Dlatego też najczęściej jest po prostu kupowane, aby nadziać je farszem i uformować w dowolny sposób. Receptura ciasta francuskiego uchodzi za trudną do wykonania w domu. Nie jest to jednak niemożliwe.
Sprawdzony przepis na własnoręcznie wykonane ciasto francuskie wymaga, aby składniki były bardzo dobrej jakości. Stosuje się masło oraz mąkę. Ciasto domowe robi się podobnie jak ciasto klasyczne z dwóch warstw. Schłodzone warstwy ciasta bazowego i ciasta maślanego układamy jedno na drugim. Tajemnicą jak zrobić dobre ciasto francuskie jest takie ułożenie ciasta maślanego, aby można było ciasto bazowe złożyć w kopertę, z której ciasto maślane nie wypłynie w czasie wałkowania. Następnie ciasto wałkujemy i schładzamy. Czynności te należy powtarzać kilka razy.
Z czym podawać ciasto francuskie
Przepis na ciasto francuskie na słodko
Ciasto francuskie wykorzystywane jest przede wszystkim do wypieków na słodko. Bardzo łatwo jest zrobić z nich drożdżówki i rogaliki. Jeśli wytniemy z niego trójkąt, posmarujemy słodkim nadzieniem i zrolujemy powstaną słodkie rogaliki. Pomysły na drożdżówki i ciasteczka na słodko z ciasta francuskiego nie mają granic. Na cieście francuskim można położyć połówki brzoskwini lub krążki ananasa z puszki i mamy świetnie ciasteczka na imprezę.
Jest to ciasto tak uniwersalne, że cała inwencja skupia się tylko na tym jak je zawinąć i z czym upiec. Jako farsz na słodko może posłużyć mus z jabłek, pokrojone jabłka, różne owoce świeże czy też w postaci dżemu. Świetne ciasteczka zrobimy z farszem serowym lub czekoladowym.
Przepisy na wytrawne potrawy z ciastem francuskim
Ciasto francuskie uchodzi za najszybszy sposób na łatwe i szybkie przekąski na imprezę. Wystarczy tylko kupić ciasto francuskie posmarować farszem, wyciąć i zawinąć ciekawy kształt i upiec. Trzeba tylko wymyślić z czym zrobić farsz. Z ciasta francuskiego łatwo zrobimy paszteciki z nadzieniem z mięsa lub warzyw. Na imprezie można podać parówki zawinięte w ciasto francuskie.
Ciasto francuskie zawijamy jak rogaliki, jak roladki lub składamy w kopertę. Jako nadzienie mogą służyć kawałki parówki lub cała parówka, mięso z kurczaka, kiełbasa lub ryba. Szczególnie popularny i smaczny jest farsz ze szpinaku. Sprawdzony przepis na roladki lub paszteciki ze szpinakiem pozwala nie tylko na świetne i szybkie danie na imprezę, lecz także na tworzenie szybkich przekąsek do domu lub do pracy. Smaczny farsz uzyskamy łącząc szpinak z jajkiem na twardo, serem, łososiem lub kurczakiem.
Bardzo łatwo jest zrobić tarty i tarteletki z ciasta francuskiego. Wystarczy wyłożyć foremki ciastem francuskim i wyłożyć na nie ulubiony farsz. Smacznym daniem jest rodzaj pizzy, kiedy to na zapieczonych krążkach lub kwadratach z ciasta francuskiego ułożymy mozzarellę z pomidorami lub inny farsz.