Szarlotka z kruszonką

Opublikowano: 21.07.2021 r., 11:56 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka z kruszonką i jabłka
Szarlotka z kruszonką
Wypróbuj sprawdzony przepis na najsmaczniejszą szarlotkę z kruszonką. Pyszne i delikatnej jabłka na kruchym, delikatnym cieście pokryte chrupiącą i maślaną kruszonką są obłędnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 50 min
187 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (250 g)
  • Masło - 1 i 1/4 kosztki (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder - 2/5 szklanki (50 g)
  • Jabłko - 7 dużych jabłek (1500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (24 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier - 1/3 szklanki (65 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, obieraczka, tortownica 26 cm, folia spożywcza

Przepis na szarlotkę z kruszonką krok po kroku

Z 2 szklanek mąki, cukru pudru, jajka i 1 1/2 kostki masła zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20-30 minut.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Przełóż do miski.

Do jabłek dodaj 1 łyżeczkę cynamonu, mąki ziemniaczanej i opcjonalnie cukru. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyciągnij z lodówki, rozwałkuj i przełóż do foremki.

Na ciasto połóż jabłka.

Mąkę, masło i cukier rozetrzyj w kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.

Ciasto piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z kruszonką

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Szarlotka z kruszonką jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Ciasto na szarlotkę z kruszonką to kruche ciasto o delikatnym, maślanym smaku. Ten pyszny wypiek kojarzony jest głównie z jesienią oraz zimą. Idealnie sprawdzi się dodatek korzennych, rozgrzewających przypraw. Przepis na szarlotkę z kruszonką jest łatwy jednak wymaga odrobiny czasu na przygotowanie. A jak zrobić szarlotkę z kruszonką dowiesz się z naszego dokładnego przepisu.

Ten dobry przepis na jabłecznik sprawi, że przygotowanie go będzie dla Ciebie łatwe i szybkie a ciasto zawsze będzie pyszne.

Alergeny w szarlotce z kruszonką

Lista alergenów dla szarlotki z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Szarlotka jest ciastem, na cienkim, kruchym cieście, jabłkami i kruszonką. Przygotowana jednak jest z mąki o niskim typie, cukru i tłuszczu jednak spożywana raz na jakiś czas i w umiarkowanych ilościach nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
220.97
187.82
Białko (g)
1.95
1.66
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
26.33
22.38
Węglowodany przyswajalne (g)
24.52
20.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
12.14
10.32
Tłuszcze nasycone (g)
8.14
6.92
Tłuszcze nienasycone (g)
4.00
3.40
Cholesterol (mg)
39.40
33.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
104.03
88.43
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.04
Witamina E (mg)
0.47
0.40
Retinol (µg (mcg))
100.31
85.26
Tiamina (mg)
0.16
0.13
Ryboflawina (mg)
0.10
0.09
Niacyna (mg)
1.17
1.00
Foliany (µg (mcg))
33.08
28.12
Beta karoten (µg (mcg))
38.21
32.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
6.96
5.92
Potas (mg)
94.95
80.71
Wapń (mg)
11.34
9.64
Fosfor (mg)
29.25
24.86
Magnez (mg)
6.83
5.80
Żelazo (mg)
1.30
1.10
Cynk (mg)
0.17
0.15
Miedź (mg)
0.05
0.04
Mangan (mg)
0.13
0.11
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z kruszonką 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z kruszonką

Koszt składników
39.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
250 g
1 i 1/4 kosztki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
50 g
2/5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Jabłko
1500 g
7 dużych jabłek
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
24 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 24 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
65 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 65 g
Koszt składników
39.60