Jabłecznik z budyniem
- Mąka pszenna typ 500 (330 g)
- Cukier (140 g)
- Masło (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Budyń (proszek) (70 g)
- Mleko 3,2% (800 ml)
- Jabłko (1600 g)
Przepis na jabłecznik z budyniem krok po kroku
Ciasto kruche: Mąkę, 80 g cukru, masło, jajko, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia zagnieć. Najpierw siekaj nożem, a następnie zrób gładkie ciasto rękami.
Wstaw ciasto na minimum pół godziny do lodówki (maksymalnie 1 h).
Jabłka: obrane i umyte jabłka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj na patelnię wraz z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz odrobiną wody. Smaż jabłka by zmniejszyły swoją objętość.
Budyń: zagotuj 650 ml mleka, w reszcie mleka rozmieszaj proszki budyniowe wraz z resztą cukru. Ugotuj budyń.
Piekarnik nagrzej na 195 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż z każdej strony papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmij z lodówki. Połowę ciasta wyłóż na dno blachy (możesz rozwałkować i przenieść lub rozprowadzić dłoniami).
Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.
Wierzch obsyp startym na tarce ciastem.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat jabłecznika z budyniem
Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z jabłkami. Jabłecznik z budyniem jest bardzo łatwy i wymaga tylko kilku prostych składników. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Ciasto jest idealnie słodkie. Ma pyszny, pomarańczowy aromat i gęstą masę z budyniu. Placek jest wprost stworzony na deser z rodziną albo ze znajomymi. Poznaj najlepszy przepis na jabłecznik z budyniem i zrób go nawet już dzisiaj.
Pyszny, łatwy jabłecznik z budyniem to pyszne ciasto, które gości w wielu Polskich domach. Jak zrobić jabłecznik z budyniem? Na początku najlepiej jest zacząć od przygotowania ciasta kruchego. Masło i jajko powinny być wyjęte prosto z lodówki. Gdy ciasto będzie gotowe schowaj je do lodówki na 30-60 minut, by się schłodziło. W tym czasie można zabrać się za przygotowywanie jabłek. Przepis na jabłecznik z budyniem polega na pokrojeniu owoców w malutką kostkę. Możesz też zetrzeć je na tarce. Większe kawałki mogą być niekomfortowe w jedzeniu. Jabłka upraż na patelni z dodatkiem aromatu o smaku pomarańczowym, sokiem z cytryny oraz wodą. Wodę dodawaj na oko, by jabłka nie przypaliły się. Gdy jabłka zmniejszą swoją objętość i staną się miękkie możesz przygotować budyń. Wystarczy go przygotować tak jak jest to opisane na opakowaniu, ale wykorzystując mniejszą (800 ml) ilością mleka. W przepisie na jabłecznik z budyniem dodaje się budyń bez cukru – taki warto osłodzić, natomiast gdy masz proszki z dodanym cukrem – pomiń go. Piekarnik nagrzej, gdy zaczniesz wykładać ciasto na spód blachy. Na ciasto wyłóż jabłka, a na nie budyń. Warstwa owoców i budyniu nie musi być schłodzona, mogą być ciepłe. Na wierzch koniecznie daj ciasto starte na tarce – powstanie znakomita kruszonka. Jabłecznik z budyniem jest gotowy po około 40 minutach pieczenia.
Prostą szarlotkę z budyniem możesz zjeść nawet, gdy się odchudzasz. Jak zrobić jabłecznik z budyniem, by był mniej kaloryczny i bardziej wartościowy? Jest to łatwe do zrobienia. Zamień mąkę pszenną o typie 500 na typ 1850. Ponadto cukier zastąp erytrytolem. Jabłecznik z budyniem tak przygotowany będzie miał mniej kilokalorii i więcej wartości. To dobra alternatywa dla kupnych słodkości.
Jak zrobisz jabłecznik z budyniem należy je ostudzić przed krojeniem. Nie dziel gorącego ciasta, ponieważ całe mogłoby się rozpadać. Rozgrzany budyń i jabłka są jeszcze mało zwarte i zamiast uzyskać ładny kawałek, mógłby rozlecieć się na boki. Prosta szarlotka z budyniem to dobry pomysł na smacznego placka, który jest naprawdę genialny.
Alergeny w jabłeczniku z budyniem
Lista alergenów dla jabłecznika z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na jabłecznik z budyniem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- aromat pomarańczowy
Wartości odżywcze jabłecznika z budyniem
Przepis jest tradycyjnym ciastem. Gdy trzeba je odchudzić wystarczy zastosować zamienniki.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.