Jabłecznik z budyniem

Opublikowano: 25.10.2021 r., 13:12 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłecznik z budyniem
Jabłecznik z budyniem
Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z jabłkami.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas duszenia 40 min
353 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (330 g)
  • Cukier (140 g)
  • Masło (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Budyń (proszek) (70 g)
  • Mleko 3,2% (800 ml)
  • Jabłko (1600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 22 x 26 cm

Przepis na jabłecznik z budyniem krok po kroku

Ciasto kruche: Mąkę, 80 g cukru, masło, jajko, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia zagnieć. Najpierw siekaj nożem, a następnie zrób gładkie ciasto rękami.

Wstaw ciasto na minimum pół godziny do lodówki (maksymalnie 1 h).

Jabłka: obrane i umyte jabłka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj na patelnię wraz z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz odrobiną wody. Smaż jabłka by zmniejszyły swoją objętość.

Budyń: zagotuj 650 ml mleka, w reszcie mleka rozmieszaj proszki budyniowe wraz z resztą cukru. Ugotuj budyń.

Piekarnik nagrzej na 195 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż z każdej strony papierem do pieczenia.

Ciasto wyjmij z lodówki. Połowę ciasta wyłóż na dno blachy (możesz rozwałkować i przenieść lub rozprowadzić dłoniami).

Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.

Wierzch obsyp startym na tarce ciastem.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika z budyniem

Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z jabłkami. Jabłecznik z budyniem jest bardzo łatwy i wymaga tylko kilku prostych składników. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Ciasto jest idealnie słodkie. Ma pyszny, pomarańczowy aromat i gęstą masę z budyniu. Placek jest wprost stworzony na deser z rodziną albo ze znajomymi. Poznaj najlepszy przepis na jabłecznik z budyniem i zrób go nawet już dzisiaj.

Pyszny, łatwy jabłecznik z budyniem to pyszne ciasto, które gości w wielu Polskich domach. Jak zrobić jabłecznik z budyniem? Na początku najlepiej jest zacząć od przygotowania ciasta kruchego. Masło i jajko powinny być wyjęte prosto z lodówki. Gdy ciasto będzie gotowe schowaj je do lodówki na 30-60 minut, by się schłodziło. W tym czasie można zabrać się za przygotowywanie jabłek. Przepis na jabłecznik z budyniem polega na pokrojeniu owoców w malutką kostkę. Możesz też zetrzeć je na tarce. Większe kawałki mogą być niekomfortowe w jedzeniu. Jabłka upraż na patelni z dodatkiem aromatu o smaku pomarańczowym, sokiem z cytryny oraz wodą. Wodę dodawaj na oko, by jabłka nie przypaliły się. Gdy jabłka zmniejszą swoją objętość i staną się miękkie możesz przygotować budyń. Wystarczy go przygotować tak jak jest to opisane na opakowaniu, ale wykorzystując mniejszą (800 ml) ilością mleka. W przepisie na jabłecznik z budyniem dodaje się budyń bez cukru – taki warto osłodzić, natomiast gdy masz proszki z dodanym cukrem – pomiń go. Piekarnik nagrzej, gdy zaczniesz wykładać ciasto na spód blachy. Na ciasto wyłóż jabłka, a na nie budyń. Warstwa owoców i budyniu nie musi być schłodzona, mogą być ciepłe. Na wierzch koniecznie daj ciasto starte na tarce – powstanie znakomita kruszonka. Jabłecznik z budyniem jest gotowy po około 40 minutach pieczenia.

Prostą szarlotkę z budyniem możesz zjeść nawet, gdy się odchudzasz. Jak zrobić jabłecznik z budyniem, by był mniej kaloryczny i bardziej wartościowy? Jest to łatwe do zrobienia. Zamień mąkę pszenną o typie 500 na typ 1850. Ponadto cukier zastąp erytrytolem. Jabłecznik z budyniem tak przygotowany będzie miał mniej kilokalorii i więcej wartości. To dobra alternatywa dla kupnych słodkości.

Jak zrobisz jabłecznik z budyniem należy je ostudzić przed krojeniem. Nie dziel gorącego ciasta, ponieważ całe mogłoby się rozpadać. Rozgrzany budyń i jabłka są jeszcze mało zwarte i zamiast uzyskać ładny kawałek, mógłby rozlecieć się na boki. Prosta szarlotka z budyniem to dobry pomysł na smacznego placka, który jest naprawdę genialny.

Alergeny w jabłeczniku z budyniem

Lista alergenów dla jabłecznika z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na jabłecznik z budyniem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat pomarańczowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze jabłecznika z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest tradycyjnym ciastem. Gdy trzeba je odchudzić wystarczy zastosować zamienniki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
153.58
353.23
Białko (g)
2.71
6.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
21.93
50.43
Węglowodany przyswajalne (g)
20.71
47.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
2.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
6.31
14.51
Tłuszcze nasycone (g)
4.36
10.02
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
4.49
Cholesterol (mg)
22.87
52.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
55.09
126.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
52.52
120.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.29
Ryboflawina (mg)
0.11
0.24
Niacyna (mg)
0.75
1.73
Foliany (µg (mcg))
17.48
40.19
Beta karoten (µg (mcg))
24.16
55.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
27.43
63.10
Potas (mg)
105.16
241.86
Wapń (mg)
38.38
88.29
Fosfor (mg)
48.06
110.54
Magnez (mg)
9.55
21.96
Żelazo (mg)
0.67
1.55
Cynk (mg)
0.26
0.60
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z budyniem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika z budyniem

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
330 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 330 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
70 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Mleko 3,2%
800 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Jabłko
1600 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.44
Za 1600 g
Koszt składników
25.50