Przepis na jabłecznik z budyniem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, sok z cytryny, proszek do pieczenia, aromat pomarańczowy
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 22 x 26 cm

Ciasto kruche: Mąkę, 80 g cukru, masło, jajko, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia zagnieć. Najpierw siekaj nożem, a następnie zrób gładkie ciasto rękami.

Wstaw ciasto na minimum pół godziny do lodówki (maksymalnie 1 h).

Jabłka: obrane i umyte jabłka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj na patelnię wraz z kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz odrobiną wody. Smaż jabłka by zmniejszyły swoją objętość.

Budyń: zagotuj 650 ml mleka, w reszcie mleka rozmieszaj proszki budyniowe wraz z resztą cukru. Ugotuj budyń.

Piekarnik nagrzej na 195 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż z każdej strony papierem do pieczenia.

Ciasto wyjmij z lodówki. Połowę ciasta wyłóż na dno blachy (możesz rozwałkować i przenieść lub rozprowadzić dłoniami).

Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.

Wierzch obsyp startym na tarce ciastem.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Jabłecznik z budyniem
Jabłecznik z budyniem
Koszt przygotowania dania
15.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
65

Jabłecznik z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o jabłeczniku z budyniem

Prosta szarlotka z budyniem na kruchym cieście to placek, który uwielbiają wszyscy. Dobry sposób na pyszną odmianę tradycyjnego ciasta z jabłkami. Jabłecznik z budyniem jest bardzo łatwy i wymaga tylko kilku prostych składników. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Ciasto jest idealnie słodkie. Ma pyszny, pomarańczowy aromat i gęstą masę z budyniu. Placek jest wprost stworzony na deser z rodziną albo ze znajomymi. Poznaj najlepszy przepis na jabłecznik z budyniem i zrób go nawet już dzisiaj.

Pyszny, łatwy jabłecznik z budyniem to pyszne ciasto, które gości w wielu Polskich domach. Jak zrobić jabłecznik z budyniem? Na początku najlepiej jest zacząć od przygotowania ciasta kruchego. Masło i jajko powinny być wyjęte prosto z lodówki. Gdy ciasto będzie gotowe schowaj je do lodówki na 30-60 minut, by się schłodziło. W tym czasie można zabrać się za przygotowywanie jabłek. Przepis na jabłecznik z budyniem polega na pokrojeniu owoców w malutką kostkę. Możesz też zetrzeć je na tarce. Większe kawałki mogą być niekomfortowe w jedzeniu. Jabłka upraż na patelni z dodatkiem aromatu o smaku pomarańczowym, sokiem z cytryny oraz wodą. Wodę dodawaj na oko, by jabłka nie przypaliły się. Gdy jabłka zmniejszą swoją objętość i staną się miękkie możesz przygotować budyń. Wystarczy go przygotować tak jak jest to opisane na opakowaniu, ale wykorzystując mniejszą (800 ml) ilością mleka. W przepisie na jabłecznik z budyniem dodaje się budyń bez cukru – taki warto osłodzić, natomiast gdy masz proszki z dodanym cukrem – pomiń go. Piekarnik nagrzej, gdy zaczniesz wykładać ciasto na spód blachy. Na ciasto wyłóż jabłka, a na nie budyń. Warstwa owoców i budyniu nie musi być schłodzona, mogą być ciepłe. Na wierzch koniecznie daj ciasto starte na tarce – powstanie znakomita kruszonka. Jabłecznik z budyniem jest gotowy po około 40 minutach pieczenia.

Prostą szarlotkę z budyniem możesz zjeść nawet, gdy się odchudzasz. Jak zrobić jabłecznik z budyniem, by był mniej kaloryczny i bardziej wartościowy? Jest to łatwe do zrobienia. Zamień mąkę pszenną o typie 500 na typ 1850. Ponadto cukier zastąp erytrytolem. Jabłecznik z budyniem tak przygotowany będzie miał mniej kilokalorii i więcej wartości. To dobra alternatywa dla kupnych słodkości.

Jak zrobisz jabłecznik z budyniem należy je ostudzić przed krojeniem. Nie dziel gorącego ciasta, ponieważ całe mogłoby się rozpadać. Rozgrzany budyń i jabłka są jeszcze mało zwarte i zamiast uzyskać ładny kawałek, mógłby rozlecieć się na boki. Prosta szarlotka z budyniem to dobry pomysł na smacznego placka, który jest naprawdę genialny.

Wartości odżywcze jabłecznika z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
153.58 kcal
353.23 kcal
Białko
2.71 g
6.24 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w jabłeczniku z budyniem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
21.93 g
50.43 g
Węglowodany przyswajalne
20.71 g
47.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
6.31 g
14.51 g
Tłuszcze nasycone
4.36 g
10.02 g

Witaminy w przepisie na jabłecznik z budyniem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tiamina
0.12 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.24 mg
Niacyna
0.75 mg
1.73 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jabłecznik z budyniem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
27.43 mg
63.10 mg
Potas
105.16 mg
241.86 mg
Wapń
38.38 mg
88.29 mg
Fosfor
48.06 mg
110.54 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
9.55 mg
21.96 mg
Brak danych dla: cukier, budyń (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
1.55 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Cynk
0.26 mg
0.60 mg
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika z budyniem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jabłeczniku z budyniem

Lista alergenów dla jabłecznika z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na jabłecznik z budyniem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat pomarańczowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania jabłecznika z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
330 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 330 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Budyń (proszek)
70 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Mleko 3,2%
800 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Jabłko
1600 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.44
Za 1600 g
Liczba porcji:
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na jabłecznik z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób