Przepis na tartę ze szpinakiem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 200 g
- Masło 100 g pół kostki
- Jajko 1 szt.
- Groch (nasiona) 150 g 1 szklanka
- Szpinak mrożony 150 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 50 ml
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Ser Feta 100 g pół kostki
Mąkę połącz w dużej misce z jajkiem, solą i pokrojonym na kawałki masłem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i miękkie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Środek tarty pokryj kawałkiem papieru do pieczenia i suchym grochem ( możesz również użyć ciecierzycy lub ryżu), by tarta nie wyrosła.
Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż, aż liście zwiędną. Dodaj jogurt grecki i przypraw solą, pieprzem i ziołami. Podduś, by całość zgęstniała.
Farsz ułóż na środku tarty i posyp pokruszonym serem feta.
Piecz całość przez 20 minut
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem i serem feta
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem

(liczba kalorii)
Tarta ze szpinakiem - cechy przepisu
Więcej o tarcie ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem to naprawdę wspaniały pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom łatwych ale i smacznych potraw. Ta tarta choć bardzo łatwa jest niezwykle efektowna, a do tego ma wspaniały smak i aromat. Idealnie komponuje się w niej szpinak, czosnek i jogurt grecki. To danie będzie świetne nawet dla osób na diecie, gdyż jest bardzo lekkie, a niezwykle sycące.
Przepis na tartę ze szpinakiem jest bardzo łatwy, dzięki czemu stanowi ona świetny pomysł na posiłek na szybko czy dla osób zabieganych. Nie jest skomplikowana dlatego zawsze świetnie wychodzi i poradzą z nią sobie nawet początkujący kucharze. To idealne danie dla wszystkich, którzy pragną ugotować coś o wybornym smaku, jednak za niewielką cenę. Wszystkie produkty, których się używa do wykonania tarty są łatwo dostępne i w większości znajdują się w domowej spiżarni.
Ciasto na tartę ze szpinakiem warto zrobić odrobinę wcześniej, by mogło schłodzić się w lodówce, dzięki czemu nabiera lepszego smaku i większej kruchości. Z tą tartą najlepiej komponuje się ciasto kruche, ze względu na pyszny maślany smak, który idealnie pasuje do szpinakowego farszu. Osoby a diecie redukcyjnej mogą zastąpić oczyszczoną mąkę pszenną wersją pełnoziarnistą lub dosypać odrobinę otrębów, tak by miała mniejszy indeks glikemiczny, a także większą zawartość błonnika. Choć tarta ta wykonana jest na mące pszennej, to jest naprawdę lekka i bardzo sycąca.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić tartę ze szpinakiem, która smakuje naprawdę wspaniale, a przy tym robi się ją dość łatwo, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Tarta ze szpinakiem i fetą, która z niego powstaje jest tak dobra, że w mgnieniu oka znika z talerzy, dlatego warto przygotować większą porcję.
Tartę można spokojnie przygotować ze szpinakiem mrożonym, tak jest łatwiej i wygodniej, gdyż zwykle ta wersja jest częściej dostępna w sklepie i jest znacznie tańsza. Ta pyszna tarta będzie świetnym wyborem na sycącą kolację czy łatwy obiad. To najlepsza domowa tarta szpinakowa.
Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem
Energia i białka
(287g)
Węglowodany w tarcie ze szpinakiem
(287g)
Tłuszcze
(287g)
Witaminy w przepisie na tartę ze szpinakiem
(287g)
Składniki mineralne w przepisie na tartę ze szpinakiem
(287g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie ze szpinakiem
Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
serdecznie pozdrawiam i polecam