Jabłecznik na kruchym cieście

Opublikowano: 21.10.2021 r., 12:53 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jabłecznik na kruchym cieście
Jabłecznik na kruchym cieście
Ulubione ciasto wielu z nas – łatwy, szybki i pyszny jabłecznik na kruchym cieście. Jest prostym przepisem, który musisz poznać. Ciasto przypomina babcine wypieki.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas duszenia 50 min
416 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (250 g)
  • Śmietana 18% 1 łyżka (25 g)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Cukier (60 g)
  • Jabłko (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście krok po kroku

Zacznij od jabłek. Obierz i umyj je, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.

Starte jabłka wyłóż na patelnię razem z łyżeczką cynamonu, sokiem z połowy cytryny i 30 g cukru. Podsmaż aż jabłka zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Opcjonalnie dodawaj wodę jeśli zaczęłyby się przypalać.

Nastaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Ciasto kruche: żółtka, masło, mąkę, 30 g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru z prawdziwą wanilią oraz śmietanę zagnieć aż powstanie jednolita masa.

Podziel ciasto na pół. Jedną część schowaj do zamrażarki, a drugą część wyłóż na dno blaszki. Widelcem zrób kilka nakłuć.

Na ciasto wyłóż jabłka.

Wierzch posyp startym na tarce ciastem kruchym, które zostało.

Piecz ciasto przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na jabłecznik na kruchym cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat jabłecznika na kruchym cieście

Ulubione ciasto wielu z nas – łatwy, szybki i pyszny jabłecznik na kruchym cieście. Jest prostym przepisem, który musisz poznać. Ciasto przypomina babcine wypieki. Placek na kruchym spodzie, warstwa duszonych jabłek, a wierzch wieńczy krucha kruszonka – jak zrobisz jabłecznik na kruchym cieście masz genialny deser. To prosty przepis mojej babci. Jak wiadomo, wypieki babci są najlepsze. Upieczone i schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem. Znakomicie smakuje ciasto z lodami i bitą śmietaną – polecam gorąco.

Pyszny, szybki i łatwy jabłecznik na kruchym cieście jest znanym plackiem przez wszystkich Polaków. Jak zrobić jabłecznik na kruchym cieście? Przed zrobieniem ciasta najpierw przygotuj jabłka, ponieważ ich duszenie potrwa kilkanaście minut. Dopiero jak jabłka będą gotowe nagrzej piekarnik. Zadbaj o to, by ciasto kruche było dobrze zrobione. Prosty przepis na kruchy spód oznacza, by wszystkie składniki zagnieść szybko – do tego nie potrzeba specjalnych narzędzi. Nie należy za bardzo ogrzewać ciasta, ponieważ nie będzie odpowiednio kruche. Masło, śmietana i żółtka muszą być schłodzone, wyjęte prosto z lodówki. Może wydawać Ci się, że śmietana dodana do ciasta kruchego to rzecz rzadko spotykana. Właśnie w ten sposób babcia robiła jabłecznik. Był on zawsze znakomity i po prostu idealny. Na kruchy spód wyłóż jabłka. One nie muszą być schłodzone, mogą być ciepłe. Przepis na jabłecznik na kruchym cieście charakteryzuje się tym, że ma super kruszonkę. Schłodzone (najlepiej w zamrażarce) ciasto zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posyp jabłka równomiernie ciastem. Powstanie super kruszonka, która ładnie się zarumieni i będzie przepyszna.

Jabłecznik na kruchym cieście jest wypiekiem, który ma średni indeks glikemiczny. Jak zrobić jabłecznik na kruchym cieście lepszy dla cukrzyka? Wystarczy zamienić mąkę pszenną o typie 500 na typ minimum 1850. Cukier zastąp erytrytolem. Możesz zrezygnować ze słodzenia jabłek jeśli są one dla Ciebie wystarczająco słodkie. Przepis na jabłecznik na kruchym cieście zrobiony z odpowiednimi produktami może być wartościowym ciastem w diecie osób, które muszą uważać na nadmiar cukrów.

Do przepisu na jabłecznik na kruchym cieście wykorzystuje się same żółtka. Białka, które pozostają możesz użyć do innego przepisu, np. do bezów. Przed krojeniem ciasto należy schłodzić. Ciężko jest się oprzeć, by nie zjeść tego pysznego placka z jabłkami na kruchym spodzie, gdy jest jeszcze gorący. Łatwo kroi się wystudzony placek, ponieważ staje się bardziej zwarty i nie rozpada się.

Alergeny w jabłeczniku na kruchym cieście

Lista alergenów dla jabłecznika na kruchym cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze jabłecznika na kruchym cieście

na 100g gotowej potrawy

Przepisu nie poleca się osobom, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi. W celu obniżenia indeksu glikemicznego zastosuj zamienniki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
208.01
416.02
Białko (g)
3.87
7.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
25.98
51.96
Węglowodany przyswajalne (g)
24.50
49.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
2.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.05
20.11
Tłuszcze nasycone (g)
6.63
13.27
Tłuszcze nienasycone (g)
3.42
6.84
Cholesterol (mg)
67.24
134.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
88.99
177.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
85.37
170.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.43
Ryboflawina (mg)
0.14
0.27
Niacyna (mg)
1.41
2.82
Foliany (µg (mcg))
37.99
75.98
Beta karoten (µg (mcg))
35.49
70.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
5.29
10.58
Potas (mg)
95.95
191.91
Wapń (mg)
16.42
32.84
Fosfor (mg)
50.88
101.77
Magnez (mg)
10.97
21.93
Żelazo (mg)
1.34
2.67
Cynk (mg)
0.35
0.70
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny jabłecznika na kruchym cieście 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jabłecznika na kruchym cieście

Koszt składników
28.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Śmietana 18%
25 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Koszt składników
28.20