Przepis na tartę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, forma do tarty 24 cm

Mąkę połącz w dużej misce z jajkiem, solą i pokrojonym na kawałki masłem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i miękkie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Środek tarty pokryj kawałkiem papieru do pieczenia i suchym gruchem ( możesz również użyć ciecierzycy lub ryżu), by tarta nie wyrosła.

Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Tarta podana w formie ze składnikami do jej wykonania w tle.
tarta
Koszt przygotowania dania
5.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
308 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Tarta - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie

Tarta jest idealnym pomysłem na pyszny posiłek dla wszystkich miłośników niecodziennych dań. To idealna baza dla pysznych potraw, które mogą stanowić pyszny obiad lub kolację. Najlepiej smakuje jedzona na ciepło. Jest tak uniwersalna, że można ją przygotowywać na słono i na słodko, wystarczy zrobić tylko drobną zmianę w przepisie. Można przygotowywać coraz to nowe farsze, dlatego nigdy się nie nudzi. Tarte można wykonać z wielu rodzajów ciasta, jednak tradycyjnie przyjęło się, że przygotowuje się z ciasta kruchego. Ta pyszna tarta jest idealnym wyborem dla osób, które szukają sprawdzonego i prostego przepisu na dobry posiłek. To pomysł na tartę, która jest tak smaczna, że w ekspresowym tempie znika ze stołu.

Ten przepis na tartę, jest niesamowicie łatwy, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. To świetna baza do wykonania pysznej tarty. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobić idealnie kruchą i chrupiącą tartę, która nada się do licznych przepisów. Wystarczy tylko dodać do niej farsz z ulubionych produktów, by stworzyć szybki i pożywny posiłek.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić spód do tarty, który będzie niezwykle pyszny i łatwy, a który będzie można używać do przepisów na słodko i na słono, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To ciasto do tarty wychodzi naprawdę kruche i delikatnie co wspaniale łączy się zarówno z warzywami, jak owocami i słodkimi kremami. Warto pamiętać, by do tej na słodko dodać cukier puder zamiast soli. Nie warto wybierać formy niesproszkowanej, gdyż tworzy ona grudki, które nie są pożądane w tym cieście. Ta smaczna tarta sprawdzi się w wielu różnych przepisach i kombinacjach.

To przepis podstawowy na spód do tarty, który można modyfikować w zależności od potrzeb. Powstanie z niego świetna i sycąca tarta obiadowa, a także pyszne słodkie ciasto. Ta tarta jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Jej kolejnym plusem jest to, że jest niezwykle szybka i można ją przygotować z podstawowych produktów, które zwykle znajdują się w domowej spiżarni. To dobry przepis na kolację z przyjaciółmi.

Wartości odżywcze tarty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - tarta kcal
Białko
9.33 g
8.21 g

Węglowodany w tarcie

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany
34.65 g
30.49 g
Węglowodany przyswajalne
32.87 g
28.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz
19.83 g
17.45 g
Tłuszcze nasycone
12.31 g
10.83 g
Tłuszcze nienasycone
7.52 g
6.62 g

Witaminy w przepisie na tartę

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina B6
0.32 mg
0.28 mg
Tiamina
0.44 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.22 mg
Niacyna
2.75 mg
2.42 mg
Foliany
117.79 µg (mcg)
103.66 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tartę

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód
84.18 mg
74.08 mg
Potas
146.71 mg
129.11 mg
Wapń
25.21 mg
22.18 mg
Fosfor
118.50 mg
104.28 mg
Magnez
30.48 mg
26.82 mg
Żelazo
3.09 mg
2.72 mg
Cynk
0.93 mg
0.82 mg
Miedź
0.16 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie

Lista alergenów dla tarty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Groch (nasiona)
150 g
1 szklanka
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 150 g
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na tartę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób