Przepis na pleśniak krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia 30x25 cm, sitko, folia spożywcza

Masło pokrój w kostkę.

Na stolnicę przesiej obie mąki. Dodaj sól i ½ szklanki (62 g) cukru pudru. Wymieszaj. Dodaj schłodzone masło i całość posiekaj. Następnie dodaj żółtka i wszystko razem ugnieć.

Ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3) i zawiń w folię spożywczą. Większą część schowaj do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika.

Po 1 h schłodzone ciasto z lodówki wyjmij i rozwałkuj. Następnie umieść je w blaszce i uklep na dnie. Ciasto nakłuj widelcem i umieść blaszkę w lodówce na 30 min.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Podpiecz ciasto 10 min. Odstaw do wystudzenia.

Na wystudzone ciasto wyłóż powidła śliwkowa.

Białka ubij z 1 szklanką (125 g) cukru pudru na gęstą pianę. Na koniec dodaj mąkę i krótko zmiksuj (tylko do połączenia się składników). Przełóż masę na powidła i rozprowadź po całości.

Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na tarce na dużych oczkach i umieść na masie z białek.

Piekarnik nagrzej do 175 stopni (grzanie góra-dół). Ciasto piecz ok. 40-45 min.

Pleśniak znajduje się na talerzyku. Obok ciasta leży widelec.
Pleśniak
Koszt przygotowania dania
21.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
350 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Pleśniak - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pleśniaku

Pleśniak to tzw. skubaniec z dżemem lub powidłami śliwkowymi. Nieodłącznym elementem tego ciasta jest także beza. Skubaniec może składać się z większej liczby warstw, niż jest w przepisie. Ten placek jest bardzo dobry, a choć nie jest to szybkie ciasto, to jednak warto zachować sobie ten przepis.

Jak zrobić skubańca z dżemem i bezą? To ciasto przygotowuje się na kruchym cieście i to od niego trzeba zacząć. Ważne jest to, aby masło i żółtka były schłodzone. To ciasto powinno mieć jak najmniej kontaktu z rękoma, żeby niepotrzebnie go nie ocieplać. Masło możesz posiekać w mące lub zetrzeć na tarce. Po wyrobieniu ciasta trzeba je schować do lodówki. Ciasto, które póżniej będzie ścierane na tarce najlepiej umieścić w zamrażalce, aby lepiej się schłodziło.

Jak upiec pleśniaka? Przede wszystkim należy podpiec spód ciasta, bo w przeciwnym razie może wyjść zakalec. Gdy spód ostygnie, można dodać powidła i przygotować masę na bezę. Na koniec trzeba zetrzeć drugą część ciasta i umieścić ją na wierzchu. Ile piec skubańca? W piekarniku nagrzanym do 175 stopni powinno wystarczyć ok. 40-45 min, ale każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto kontrolować stopień upieczenia ciasta.

Przepis na pleśniaka można dowolnie modyfikować. Do pianki z białek i cukru możesz dodać budyń waniliowy lub kisiel. Możesz pokusić się na przygotowanie domowych powideł lub dżemu. Cukier puder dodawany do białek możesz zastąpić cukrem drobnym do wypieków. Do ciasta możesz dodać aromat waniliowy lub cukier wanilinowy.

To ciasto możesz przygotować z jeszcze jedną warstwą ciasta kruchego. Odpowiednia będzie warstwa kakaowa. W takim wypadku należy zrobić więcej ciasta kruchego, a potem podzielić je na 3 części. Do 1 z nich należy dodać 2-3 łyżki kakao i całość dobrze zagnieść. W takim pleśniaku warstwy powinny prezentować się w następujący sposób: jasne ciasto kruche (podpieczone), powidła śliwkowe, starte kakaowe ciasto kruche, pianka z białek, starte jasne ciasto kruche. Pleśniak będzie też pyszny z dodatkową jabłkową warstwą.

Wartości odżywcze pleśniaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
350.93 kcal
350.93 kcal
Białko
4.55 g
4.55 g
Fenyloalanina
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: żółtko jajka, białko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany w pleśniaku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
56.46 g
56.46 g
Węglowodany przyswajalne
55.86 g
55.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.60 g
0.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
12.81 g
12.81 g
Tłuszcze nasycone
8.18 g
8.18 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.62 g
4.62 g
Tłuszcze jednonasycone
3.86 g
3.86 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
0.76 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol
88.72 mg
88.72 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pleśniak

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
114.34 µg (mcg)
114.34 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.88 mg
0.88 mg
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.46 mg
0.46 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol
112.02 µg (mcg)
112.02 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.28 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna
2.07 mg
2.07 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany
63.86 µg (mcg)
63.86 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten
26.41 µg (mcg)
26.41 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pleśniak

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
74.80 mg
74.80 mg
Potas
72.37 mg
72.37 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń
16.35 mg
16.35 mg
Fosfor
53.78 mg
53.78 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez
7.37 mg
7.37 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo
2.34 mg
2.34 mg
Cynk
0.33 mg
0.33 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pleśniaku

Lista alergenów dla pleśniaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania pleśniaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Mąka krupczatka
270 g
1 i 1/2 szklanki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 270 g
Cukier puder
187 g
1 i 1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 187 g
Masło
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
4 szt.
4 sztuki rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Białko jajka
4 szt.
4 sztuki rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
24 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 24 g
Powidła śliwkowe
400 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
6.43
Za 400 g
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na pleśniak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób