Magdalenki
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 1850 (150 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Masło (125 g)
- Skórka z pomarańczy (10 g)
Przepis na magdalenki krok po kroku
Do miski wbij jajka, wsyp cukier i całość dokładnie zmiksuj.
Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
Wlej roztopione i przestudzone masło, następnie dodaj skórkę pomarańczy.
Całość dokładnie wymieszaj, posmaruj delikatne foremki masłem.
Każde wgłębienie wypełnij przygotowaną masą na ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz przez około 15-20 minut do momentu, aż ciasteczka wyrosną i się zarumienią.
Po wystygnięciu delikatnie wyciągnij ciasteczka, aby się nie pokruszyły.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat magdalenek
Pyszne magdalenki to malutkie francuskie ciastka, które kształtem przypominają muszelki, a to wszystko dzięki przygotowaniu ich w odpowiednich foremkach, które będą potrzebne do dzisiejszego przepisu. Ciasteczka są bardzo oryginalne, smaczne, a najlepiej smakują do kawy. Składniki, które potrzebujesz do przygotowania magdalenek to: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia i skórka pomarańczy.
Jak zrobić magdalenki? Poznaj sprawdzony przepis! Do miski wbij jajka, wsyp cukier i całość dokładnie zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Wlej roztopione i przestudzone masło, następnie dodaj skórkę pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj, posmaruj delikatne foremki masłem. Każde wgłębienie wypełnij przygotowaną masą na ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 15-20 minut do momentu, aż ciasteczka wyrosną i się zarumienią. Nie wyciągaj od razu magdalenek z foremek, poczekaj chwilę, aż wystygną. Następnie delikatnie wyciągnij ciasteczka, aby się nie pokruszyły.
Według historii "magdalenki" pojawiły się pierwszy raz w 1755 roku u króla Stanisława Leszczyńskiego w Lotaryngii na uroczystości. Młoda kobieta pracująca jako pomoc kuchenna przygotowała ciastka domowe według rodzinnej receptury. Wówczas król Stanisław postanowił nazwać ciasteczka magdalenkami. Nazwa "magdalenki" pochodzi od imienia "Madelaine", jednak nie wiadomo dokładnie, kim była kobieta. Co ciekawe, nie jest to jednoznacznie potwierdzone. Istnieje wiele historii odnośnie powstania i nazwania ciasteczek magdalenkami.
Przepis na magdalenki to dobre rozwiązanie, jeśli masz ochotę zjeść delikatne i puszyste ciasteczka. Ogromnym atutem jest to, że magdalenki przygotowuje się bardzo szybko i są one łatwe w przygotowaniu. Najlepsze ciasteczka to te zjedzone na ciepło zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ta świeżość sprawia, że smakują jeszcze lepiej! Są to klasyczne ciasteczka, można jednak przygotować je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wówczas zostaną wzbogacone o dodatkowe wartości odżywcze.
Alergeny w magdalenkach
Lista alergenów dla Magdalenek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze magdalenek
Skórkę z pomarańczy możesz zamienić na skórkę z cytryny.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Witaminy
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.