Magdalenki

Opublikowano: 26.01.2023 r., 17:55 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka magdalenki posypane cukrem pudrem
Magdalenki
Poznaj przepis na pyszne magdalenki, są to malutkie francuskie ciastka, które kształtem przypominają muszelki. Ciasteczka są bardzo smaczne i oryginalne, a najlepiej smakują do kawy!
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
100 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (150 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Masło (125 g)
  • Skórka z pomarańczy (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremki do ciastek, blacha

Przepis na magdalenki krok po kroku

Do miski wbij jajka, wsyp cukier i całość dokładnie zmiksuj.

Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.

Wlej roztopione i przestudzone masło, następnie dodaj skórkę pomarańczy.

Całość dokładnie wymieszaj, posmaruj delikatne foremki masłem.

Każde wgłębienie wypełnij przygotowaną masą na ciasto.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i piecz przez około 15-20 minut do momentu, aż ciasteczka wyrosną i się zarumienią.

Po wystygnięciu delikatnie wyciągnij ciasteczka, aby się nie pokruszyły.

Jak oceniasz przepis na magdalenki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat magdalenek

Pyszne magdalenki to malutkie francuskie ciastka, które kształtem przypominają muszelki, a to wszystko dzięki przygotowaniu ich w odpowiednich foremkach, które będą potrzebne do dzisiejszego przepisu. Ciasteczka są bardzo oryginalne, smaczne, a najlepiej smakują do kawy. Składniki, które potrzebujesz do przygotowania magdalenek to: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia i skórka pomarańczy.

Jak zrobić magdalenki? Poznaj sprawdzony przepis! Do miski wbij jajka, wsyp cukier i całość dokładnie zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Wlej roztopione i przestudzone masło, następnie dodaj skórkę pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj, posmaruj delikatne foremki masłem. Każde wgłębienie wypełnij przygotowaną masą na ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 15-20 minut do momentu, aż ciasteczka wyrosną i się zarumienią. Nie wyciągaj od razu magdalenek z foremek, poczekaj chwilę, aż wystygną. Następnie delikatnie wyciągnij ciasteczka, aby się nie pokruszyły.

Według historii "magdalenki" pojawiły się pierwszy raz w 1755 roku u króla Stanisława Leszczyńskiego w Lotaryngii na uroczystości. Młoda kobieta pracująca jako pomoc kuchenna przygotowała ciastka domowe według rodzinnej receptury. Wówczas król Stanisław postanowił nazwać ciasteczka magdalenkami. Nazwa "magdalenki" pochodzi od imienia "Madelaine", jednak nie wiadomo dokładnie, kim była kobieta. Co ciekawe, nie jest to jednoznacznie potwierdzone. Istnieje wiele historii odnośnie powstania i nazwania ciasteczek magdalenkami.

Przepis na magdalenki to dobre rozwiązanie, jeśli masz ochotę zjeść delikatne i puszyste ciasteczka. Ogromnym atutem jest to, że magdalenki przygotowuje się bardzo szybko i są one łatwe w przygotowaniu. Najlepsze ciasteczka to te zjedzone na ciepło zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ta świeżość sprawia, że smakują jeszcze lepiej! Są to klasyczne ciasteczka, można jednak przygotować je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, wówczas zostaną wzbogacone o dodatkowe wartości odżywcze.

Alergeny w magdalenkach

Lista alergenów dla Magdalenek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze magdalenek

na 100g gotowej potrawy

Skórkę z pomarańczy możesz zamienić na skórkę z cytryny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
401.62
100.41
Białko (g)
7.54
1.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
42.42
10.61
Węglowodany przyswajalne (g)
39.01
9.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.41
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
23.26
5.81
Tłuszcze nasycone (g)
15.43
3.86
Tłuszcze nienasycone (g)
7.83
1.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.03
Tiamina (mg)
0.16
0.04
Ryboflawina (mg)
0.15
0.04
Niacyna (mg)
1.71
0.43
Foliany (µg (mcg))
24.52
6.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
36.05
9.01
Potas (mg)
254.80
63.70
Wapń (mg)
76.46
19.12
Fosfor (mg)
224.27
56.07
Magnez (mg)
44.67
11.17
Żelazo (mg)
1.66
0.41
Cynk (mg)
1.29
0.32
Miedź (mg)
0.16
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny magdalenek 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania magdalenek

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 1850
150 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Skórka z pomarańczy
10 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 10 g
Koszt składników
21.50